La pèrdua de biodiversitat significa la pèrdua de la pluralitat de la vida a tots nivells, com la diversitat d’espècies animals i vegetals, la diversitat genètica, i la diversitat d’hàbitats i ecosistemes.

pèrdua de biodiversitat
123rfLimited©wildstrawberry

Un element d’alta importància

A l’últim segle, els humans n’hem menystingut la importància i la riquesa. Ens hem cregut que la natura està al nostre servei i que l’hi podem fer el que vulguem. Una creença errònia que ha tingut conseqüències i que podem revertir gràcies a pràctiques molt més sostenibles. Les Nacions Unides asseguren que, si continuem en aquest camí, la pèrdua de biodiversitat tindrà conseqüències greus per a la humanitat, inclòs el col·lapse dels sistemes alimentaris i de salut.

L’agricultura ecològica afavoreix la biodiversitat i aquesta major densitat i diversitat d’espècies influeix en els processos naturals. Per exemple, a la pol·linització, la reducció de l’erosió del sòl en terres de cultiu, la descomposició de fems a les pastures o la reducció de plagues. De fet, diversos estudis científics afirmen que la biodiversitat és 3 vegades més alta i el nombre d’abelles 7 vegades més alt en finques ecològiques que a l’agricultura intensiva.

Però… què passa si es perd la biodiversitat? Com afecta l’agroecologia?

Al llarg de la Història l’activitat agrària ha transformat els paisatges dominats per boscos en un mosaic de cultius molt divers, fins al punt de fer desaparèixer, en algunes zones, els hàbitats naturals, i amb això molta flora i fauna. L’agricultura intensiva que ha predominat en les darreres dècades ha comportat una major homogeneïtzació de paisatges i una gran pèrdua de diversitat genètica de cultius, un efecte anomenat ‘erosió genètica’. Els cultius seleccionats per aconseguir un gran rendiment, els anomenats transgènics, han desplaçat cultius locals seleccionats al llarg de segles per les condicions ambientals i pels agricultors. Cultius que produïen un rendiment menor, però que estaven millor adaptats per suportar les condicions meteorològiques i per resistir millor les plagues de la zona on es produïen.

L’agricultura ecològica afavoreix la biodiversitat i aquesta major densitat i diversitat d’espècies influeix en els processos naturals

A més, aquests cultius millorats en un laboratori per produir quantitats enormes d’aliments requereixen l’ús de fitosanitaris i fertilitzants per garantir-ne la viabilitat. Compostos químics que afecten directament fauna clau, com són els insectes. De fet, un estudi de la Universitat Tècnica de Munic, publicat el 2019, va constatar que la pèrdua d’espècies és més gran prop de terres de cultiu intensiu, on només sobreviuen un 33% dels insectes en comparació amb fa una dècada.

La Llista Roja d’Espècies Amenaçades (UICN) també mostra que la intensificació agrícola és una de les principals causes de disminució d’espècies en paisatges cultivats. La pèrdua de la biodiversitat afecta directament l’agroecologia perquè aquesta pràctica agrària, més respectuosa amb el medi, se serveix dels insectes pol·linitzadors o de les aus per al control de plagues i una millor qualitat en la seva producció. Com més diversitat, més presència d’enemics naturals de les plagues.

pèrdua de biodiversitat
123rfLimited©jackf. Collita de raïm en plantacions de vinyes al Penedès, Catalunya

Els beneficis de l’agroecologia per a la biodiversitat

L’Organització de les Nacions Unides per a l’Alimentació i l’Agricultura (FAO) va presentar un informe amb proves creixents i preocupants que la biodiversitat que sustenta els nostres sistemes alimentaris desapareix. Això suposa un gran perill per al futur dels nostres aliments i mitjans de subsistència, la nostra salut i medi ambient.

“La biodiversitat és fonamental per salvaguardar la seguretat alimentària mundial, sostenir dietes saludables i nutritives, millorar els mitjans de subsistència rurals i reforçar la resiliència de les persones i comunitats. Hem d’utilitzar la biodiversitat de manera sostenible, per poder respondre millor als creixents desafiaments del canvi climàtic i produir aliments d’una manera que no faci malbé el nostre medi ambient”, assegura l’informe la FAO.

Diversos estudis també han demostrat que els sistemes de producció ecològica ajuden a mantenir significativament l’equilibri d’enemics naturals del cultiu de patata. Per no oblidar que la fauna present als fems ecològics és més rica i diversa que la que es troba als fems convencionals intensius. Per tant, l’agroecologia suposa un sòl més ric en nutrients, una presència més gran de fauna autòctona, i en una millor qualitat de les matèries primeres que es produiran.

La biodiversitat és una base important per fer funcionar molts processos en els nostres ecosistemes i l’agroecologia hi contribueix

La biodiversitat és una base important per fer funcionar molts processos en els nostres ecosistemes i l’agroecologia hi contribueix. La Societat Espanyola d’Agricultura Ecològica assegura al seu informe que recopila una sèrie d’evidències científiques sobre la producció ecològica, que un dels avantatges més importants de l’agricultura ecològica és el menor impacte sobre el medi ambient, ja que no genera residus contaminants, provoca una menor degradació d’ecosistemes, contribueix al manteniment de la biodiversitat, a la retenció d’aigua al sòl , el reciclatge de nutrients, el control biològic de plagues i provoca menor erosió del sòl.

A més a més, s’ha demostrat que els hàbitats amb nombroses espècies s’adapten millor als canvis mediambientals, un punt crucial per combatre els efectes del canvi climàtic.

Autora: Neus Palou, Periodista especialitzada en medi ambient

Subscriu-te a la Newsletter i rep cada mes Bio Eco Actual gratis al teu correu

Bio Eco Actual, el teu mensual 100% ecològic
Llegir
Bio Eco Actual Setembre 2022