Prenent cafè. Així és com a milions de persones a tot el món comencen el dia. I és que aquesta beguda que ens manté actius ens acompanya ja des del desdejuni, en les reunions del treball o les trobades amb amistats i familiars. Qualsevol excusa és bona per a gaudir d’una beguda amb nombroses varietats i combinacions que ens connecta en un país tan sociable com el nostre. I cada vegada més espanyols trien opcions sostenibles, com és el cas del cafè certificat per Fairtrade, el segell líder mundial que certifica productes de Comerç Just, que ha experimentat un creixement del 5% durant l’any 2021.

cafè Fairtraide
©Fairtrade

Cafè, líder dels productes Fairtrade

«Durant l’any també 2022 hem notat un increment en el canal Horeca que ens fa ser optimistes per a la resta de l’any. En un context incert i complex com l’actual, consumidors i empreses han apostat per un cafè de Comerç Just que impulsa el desenvolupament social, econòmic i ambiental. De fet, aquest producte presenta un creixement acumulat del 70% en els últims cinc anys. El cafè és molt especial per a nosaltres, ja que va anar precisament el que va originar el moviment pel Comerç Just, tant a Espanya com en la resta del món, per la qual cosa ens alegra aquesta evolució tan positiva», ha assenyalat el director de Fairtrade Ibèrica, representant a Espanya i Portugal de Fairtrade, Álvaro Goicoechea, amb motiu del ‘Dia Mundial del Cafè’, que se celebra aquest dissabte, 1 d’octubre.

En concret, aquest any passat el creixement dels productes certificats Fairtrade l’ha liderat el cafè gràcies a la recuperació del sector Horeca -hotels, restaurants i cafeteries- després de les restriccions i els tancaments provocats per la pandèmia de la COVID-19. D’aquesta manera, les vendes de cafè de Comerç Just amb segell Fairtrade han superat els 22 milions d’euros l’any 2021 i a Espanya aquest producte representa un 16% de les vendes dels articles certificats per Fairtrade. Així, amb 86 marques i 365 referències disponibles en el mercat espanyol, el consum per càpita d’aquest producte aconsegueix ja els 0,47 euros en l’actualitat.

El cafè lidera el creixement dels productes certificats per Fairtrade gràcies a la recuperació del sector Horeca després de la pandèmia

Canvi de paradigma global

Aquest canvi de paradigma s’està produint també a nivell internacional. Segons l’informe de compres de cafè sostenible que elabora el Global Coffee Platform (GCP), l’any 2021 va suposar un progrés substancial cap a un sector cafeter pròsper i sostenible i, per primera vegada, les compres de cafè sostenible dels vuit principals torradors i detallistes mundials van aconseguir el 55% de les seves compres totals. Així, el cafè sostenible adquirit per JDE Peet’s, Melitta Group, Keurig Dr Pepper, Nestlé, Strauss Coffee, Supracafé, Tesco i Westrock Coffee va ser de 1,2 milions de tones el 2021, un 29% més que l’any 2020.

Al voltant de 25 milions de petits agricultors produeixen entre el 70 i el 80% del cafè que es consumeix a tot el món i aquesta és una de les raons per les quals Fairtrade centra els seus esforços en les organitzacions de petits productors. Malgrat ser un producte popular i rendible, els productors de cafè enfronten una sèrie de desafiaments com el preu global del cafè altament volàtil, el canvi climàtic o l’augment dels costos, entre altres riscos i factors que posen el perill els mitjans de subsistència dels agricultors.

4.094,4 milions d’euros repartits entre tots els caficultores certificats gràcies a la Prima Fairtrade

«La meitat dels productors certificats Fairtrade són caficultores, una xifra que ascendeix a més de 838.000 productors concentrats en països com el Brasil, Colòmbia, Hondures, el Perú, Vietnam, Etiòpia i Kenya, entre altres. A Fairtrade treballem per a garantir als productors de cafè uns ingressos suficients i unes condicions de Comerç Just que els permeten tenir més pes en les relacions comercials, sortir de la pobresa i fer-se càrrec del seu futur. Els Estàndards Fairtrade combinen una sèrie de criteris econòmics, mediambientals i socials auditats de manera independent com a part d’aquesta certificació en tota la cadena de subministrament», ha explicat Goicoechea.

cafè Fairtraide
©Fairtrade

Garantir un preu mínim digne

En aquest sentit, els productors certificats Fairtrade reben un Preu Mínim que actua com una xarxa de seguretat enfront de les fluctuacions en els preus i el cafè conreat de manera ecològica s’incentiva amb un preu mínim més alt. A més, els caficultores reben una Prima addicional que es paga per sobre del preu mínim acordat i que ells decideixen democràticament invertir en projectes destinats a millores en els seus negocis i comunitats. Així, l’import de la Prima Fairtrade repartida entre tots els productors de cafè certificat Fairtrade ascendeix als 4.094,4 milions d’euros durant els últims 5 anys.

Els ingressos de les famílies caficultoras del Perú certificades per Fairtrade són fins a un 50% més alts que els de les no certificades

El cas del sector cafeter del Perú és un exemple de l’impacte de Fairtrade: un recent estudi realitzat per Mainlevel Consulting mostra que els ingressos de les famílies productores de cafè certificades per Fairtrade són fins a un 50% més alts que els dels membres de cooperatives no certificades. En aquest sentit, l’anàlisi confirma que els estrictes Estàndards Fairtrade, els preus estables gràcies a l’establiment d’un preu mínim i els programes locals de suport actuen com una xarxa de seguretat, especialment en situacions de crisis provocades pel fong de la rosegui, la pandèmia de COVID-19 o l’augment de la producció i els costos de vida.

«El cultiu de cafè mai ha estat fàcil i el canvi climàtic presenta una ona de desafiaments sense precedents que posen a les comunitats cafeteres en un risc encara major. Per això, els ajudem a millorar la seva resiliència enfront d’aquestes amenaces i impulsem pràctiques sostenibles per a protegir la biodiversitat prohibint, entre altres accions, la tala d’arbres en zones protegides o l’ús de pesticides químics. Els agricultors també inverteixen una part de la Prima Fairtrade per a mitigar els efectes del canvi climàtic. En aquest sentit, triar Fairtrade, implica contribuir a l’apoderament dels agricultors, ingressos dignes, formació per a ajudar-los a adaptar-se a l’emergència climàtica i lluitar contra l’explotació infantil», ha conclòs Goicoechea.

Subscriu-te a la Newsletter i rep cada mes Bio Eco Actual gratis al teu correu

Bio Eco Actual, el teu mensual 100% ecològic
Llegir
Bio Eco Actual Octubre 2022