Els líders mundials han d’enfortir i accelerar els esforços per a fer complir la deguda diligència ambiental i de drets humans en les cadenes de subministrament, enfrontar la injustícia comercial i garantir que els mecanismes de finançament climàtic arribin als petits productors agrícoles del món perquè l’acció climàtica tingui èxit i sigui equitativa abans que sigui massa tarda. Així ho han advertit les principals organitzacions de Comerç Just del món, entre les quals es troba Fairtrade, el segell líder mundial que certifica productes de Comerç Just, en el marc de la Conferència de les Nacions Unides sobre el Canvi Climàtic de 2022, també coneguda com COP27.

justícia climàtica
©Fairtrade

Justícia climàtica en les converses de la COP27

Un any més, Fairtrade és present en la COP27 per a garantir que la lluita per uns sistemes alimentaris justos i sostenibles estigui en el centre de les converses. I és que l’aposta per models alimentaris sostenibles és fonamental per a encapçalar la transició verda global i impulsar un futur més equitatiu per a tots, inclosos els petits agricultors que estan en la primera línia del canvi climàtic. Enguany la trobada internacional té lloc del 6 al 18 de novembre a Sharm El Sheikh (Egipte) per a abordar les ambicions climàtiques de la comunitat internacional i traçar un camí sostenible per a la recuperació després de la pandèmia de COVID-19.

En aquest context, Fairtrade, l’Organització Mundial de Comerç Just (WFTO) i l’Oficina de Defensa del Comerç Just (FTAO) han signat un document de posicionament titulat The Clock Is Ticking!, en el qual han intensificat les seves crides al comerç i la justícia climàtica. En aquest sentit, han reclamat mesures crucials per a oferir solucions climàtiques justes i han exigit el compliment dels compromisos climàtics públics i que els actors comercials rendeixin comptes de les seves promeses en aquesta matèria.

El moviment del Comerç Just posa els sistemes alimentaris justos i sostenibles al centre de les converses de la COP27

«Des de Fairtrade i el moviment del Comerç Just recordem als líders mundials, els delegats internacionals i els diferents actors de la societat civil ara reunits per a la COP27, el seu deure de corregir les pràctiques globals que afecten desproporcionadament les comunitats més vulnerables del nostre planeta i oferir una acció climàtica equitativa d’una vegada per sempre. El comerç internacional és un dels principals contribuents al canvi climàtic. Els petits agricultors són els que menys contribueixen a les emissions de gasos d’efecte d’hivernacle, però els qui més sofreixen els impactes catastròfics del canvi climàtic», ha assenyalat el director de Fairtrade Ibèrica, representant a Espanya de Fairtrade, Álvaro Goicoechea.

Finançament climàtic just per a empoderar als petits productors

Així, Fairtrade signa aquest document de posicionament en el qual el moviment pel Comerç Just ha demanat als líders governamentals i del sector privat que compleixin immediatament amb els objectius climàtics i les ajudes de 100 mil milions de dòlars promeses per a finals de 2022. Així mateix, les organitzacions signants han exigit que es garanteixi que el finançament climàtic arribi als petits agricultors, les petites i mitjanes empreses i els treballadors, i se’ls inclogui en el disseny dels programes climàtics.

De la mateixa manera, les organitzacions de Comerç Just han sol·licitat regulacions que abordin les principals causes de la degradació del medi ambient, com és la desforestació, i penalitzin l’incompliment; així com fer costat als agricultors, les pimes i els treballadors amb els costos que suposa l’adaptació i mitigació climàtica. Aquestes organitzacions han incidit, a més, a través d’aquest document en la seva contínua crida a les empreses perquè ofereixin preus justos als productors i petits agricultors.

No hi ha suficient ajuda financera perquè els petits agricultors s’adaptin amb èxit als desafiaments climàtics

En aquesta línia, el director de Fairtrade Ibèrica ha explicat que Fairtrade és l’únic sistema de certificació que estableix un Preu Mínim obligatori que actua com una xarxa de seguretat en moments de preus baixos i incentiva la producció ecològica amb un Preu Mínim més alt. «Els productors que certifiquem també reben una Prima addicional que ells decideixen democràticament invertir en projectes que faciliten l’adaptació al canvi climàtic, com la plantació d’arbres, el reg, la diversificació de cultius, l’energia neta, la millora de la salut del sòl o el cultiu de varietats resistents a la sequera, entre altres. També posem a la seva disposició ajudes d’emergència climàtica i els empoderem a través de la capacitació amb iniciatives formatives com l’Acadèmia del Clima Fairtrade a Àfrica, entre altres», ha detallat.

Entre els obstacles persistents que enfronten els petits agricultors, segons han informat Fairtrade, WFTO i FTAO, hi ha la falta d’ajuda financera que els capaciti per a mitigar i adaptar-se amb èxit als desafiaments climàtics. De fet, les organitzacions de Comerç Just porten temps advertint que menys del 2% del finançament climàtic arriba als petits agricultors i la necessitat d’adaptar els criteris i procediments d’adjudicació dels mecanismes financers perquè les organitzacions de petits productors tinguin accés als fons disponibles i puguin administrar-los d’una manera menys burocràtica.

Falta d’estratègies inclusives

A més, les organitzacions que impulsen el Comerç Just han instat els governs i al sector privat a garantir que els esforços climàtics es construeixin de manera inclusiva, ja que són els petits agricultors i treballadors els qui saben de primera mà com el canvi climàtic afecta als seus entorns locals. Una perspectiva més inclusiva, que els inclogui en la presa de decisions, ajudarà a definir les pràctiques sostenibles que més els permeten millorar la seva resiliència, com l’adopció d’energies renovables per a una major eficiència energètica, la reforestació i la detenció de la desforestació, o la restauració de la salut del sòl per a millorar el seu potencial productiu i detenir així l’expansió de la desforestació de terres agrícoles en llocs amb altes reserves de carboni.

En aquest sentit, Goicoechea ha destacat el treball que realitza Fairtrade des de fa 3 dècades per la sostenibilitat de les persones i el planeta a través del Comerç Just. «Els Estàndards Fairtrade combinen una sèrie de criteris econòmics, mediambientals i socials que són auditats de manera independent com a part d’aquesta certificació i són presents en tota la cadena de subministrament. En concret, amb l’Estàndard Fairtrade sobre el Clima ajudem els agricultors a ser més resistents al canvi climàtic, al mateix temps que brindem a consumidors, detallistes i comerciants l’oportunitat de reduir la seva petjada de carboni», ha indicat.

«És injust carregar el cost de la crisi climàtica sobre les espatlles de les comunitats més vulnerables»

«És injust carregar el cost de la crisi climàtica sobre les espatlles de les comunitats més vulnerables. Des de Fairtrade apostem per la col·laboració entre les diferents parts interessades per a sumar esforços que enforteixin la resiliència i la capacitat dels productors per a gestionar els impactes climàtics adversos. És fonamental que les mesures contra el canvi climàtic incloguin l’equitat, la protecció dels drets humans i la justícia social com a elements centrals de la legislació, perquè no podem oblidar que la pobresa extrema dels agricultors és un factor que accelera la desforestació i les pràctiques nocives que perjudiquen el medi ambient. No hi ha justícia climàtica sense Comerç Just», ha conclòs Goicoechea.

Sobre Fairtrade

Fairtrade és el segell líder que certifica productes de Comerç Just. Treballa per a la sostenibilitat de les persones i el planeta. Fairtrade és una organització independent que representa a 1,9 milions de productors i treballadors a tot el món. Posseeix la marca registrada FAIRTRADE que apareix en més de 37.000 productes. Fairtrade, auditada de manera independent, ha estat pionera en estàndards i programes centrats en el producte, des de la seva creació en 1997.

Fairtrade Ibèrica representa a l’organització a la península i gestiona l’ús del segell a Espanya i Portugal. El nostre treball es dirigeix a empoderar als productors, treballar amb empreses i involucrar als consumidors per a així aconseguir un món més just i sostenible.

Subscriu-te a la Newsletter i rep cada mes Bio Eco Actual gratis al teu correu

Bio Eco Actual, el teu mensual 100% ecològic
Llegir
Bio Eco Actual Novembre 2022