La producció, transformació i comercialització de fruita i verdura ecològica com a activitat social i transformadora. Aquest és el plantejament de MANS, una cooperativa social de productes ecològics dedicada a la inserció laboral de joves a Catalunya.

MANS
Foto cedida per MANS

Una missió doble

La missió de la cooperativa MANS és doble: generar llocs de treball per a joves en risc d’exclusió i acompanyar-los en el seu procés d’integració social i laboral, tot realçant la pagesia catalana per produir, transformar i comercialitzar productes ecològics.

La seva oferta de fruites, verdures, hortalisses, llegums, fruita seca i altres productes ecològics de temporada i certificats pel Consell Català de la Producció Agrària Ecològica (CCPAE) prové principalment dels camps dels socis de la cooperativa. En concret, dels horts que té a Palafolls la Fundació Molí d’en Puigvert i els Horts de Sant Benet, a Sant Fruitós de Bages, de Fundació Catalunya La Pedrera. I també dels horts de productors locals, explotacions de caràcter familiar, amb qui planifica la producció per donar resposta a la creixent demanda dels productes ecològics, alhora que els facilita un canal de comercialització. Actualment, l’entitat dona feina a 56 persones de les quals 33 són treballadors d’inserció i 15 són persones inserides al mercat laboral ordinari.

La producció, transformació i comercialització de fruita i verdura ecològica com a activitat social i transformadora

I de l’horta a la central logística de Sant Vicenç dels Horts. Allà es preparen, s’envasen i s’etiqueten tots els productes ecològics abans de ser comercialitzats. Patates, cebes, alls, pastanagues, pomes, peres… Són alguns dels productes que la cooperativa proporciona a la secció ecològica de la xarxa de supermercats de Catalunya. A més, la seva collita també està present en la línia ecològica dels caldos ANETO, marca amb qui col·labora per a promoure l’agricultura ecològica i de proximitat i el consum responsable.

«El futur implica la preservació de la pagesia, en concret la que fa agricultura ecològica, com un element cabdal per al futur del país. Tant des del punt de vista d’assoliment del Pacte Verd Europeu, amb la recuperació de la fertilitat del sòl i incidència en la millora de la biodiversitat, com en la sobirania alimentària donant accés a la ciutadania a una alimentació sana i saludable. Actualment, hi ha molts projectes que treballen en aquesta direcció i des de la Fundació Catalunya La Pedrera sumem esforços per a millorar la qualitat de vida de les persones en aquest àmbit», explica Jordi Balari, gerent de la cooperativa MANS.

Autora: Ariadna Coma, Periodista

Subscriu-te a la Newsletter i rep cada mes Bio Eco Actual gratis al teu correu

Bio Eco Actual, el teu mensual 100% ecològic
Llegir
Bio Eco Actual Novembre 2022