Corren temps convulsos. Portem anys de crisi rere crisi. Algunes inesperades, com la pandèmia de Covid; altres anunciades, com la crisi climàtica. Una guerra a les portes d’Europa és una lliçó pràctica d’una cosa que ja fa temps que s’anuncia: som excessivament dependents del que ve de fora. La globalització ha tingut coses positives, però se’ns ha anat de les mans. Hem donat barra lliure a un mercat molt ambiciós amb enormes repercussions socials i ambientals.

cosmètica ecològica i local
123rf Limited©slena. Cosmètica local

Cosmètica ecològica i local: consumir menys i millor

També fa temps que ens diuen que les persones consumidores tenim un poder enorme. A les nostres mans hi ha la clau perquè es desenvolupi un tipus d’economia o una altra. I segurament hi ha molta raó en això. Quanta injustícia, contaminació i desequilibri hi ha darrere una crema facial que es ven a una gran superfície i costa 5€? I al contrari, quanta generació d’ocupació de qualitat, suport a pagesos ecològics i desenvolupament econòmic local hi ha en una crema que es fabrica aquí i costa 25€?

A les nostres mans hi ha la clau perquè es desenvolupi un tipus d’economia o una altra

Són moments difícils per a moltes persones. Haurem de consumir menys, no només per motius econòmics, sinó per motius ambientals. El nostre planeta ja no dóna per més. Però també haurem de consumir millor, solidaritzar-nos i donar suport a aquelles iniciatives que ens condueixen a un món millor. Per això recordarem perquè consumir cosmètica ecològica i natural és la millor aposta:

  • Els ingredients són d’origen natural. Per això ens garanteix que no donem suport a la indústria petroquímica que és contaminant a més del seu fort impacte sobre el canvi climàtic.
  • Si els ingredients són ecològics, donem suport a un sistema de producció que respecta el medi ambient i evita el despoblament de les zones rurals. Alguns ingredients s’obtenen de subproductes de l’agricultura i, per tant, afavoreixen l’economia circular.
  • Només es permet un percentatge reduït d’ingredients d’origen químic i només si provenen de l’anomenada química verda, és a dir, aquella en què es garanteix un impacte ambiental mínim.
  • No utilitza ingredients transgènics. La soja i el blat de moro són una font important de matèria primera per a la indústria cosmètica. El cultiu de soja transgènica a països com Brasil i Argentina està relacionat amb la destrucció de grans superfícies de selva amazònica i amb greus problemes de salut de les poblacions que viuen envoltades d’aquests cultius sotmesos a tractaments herbicides constants.
  • No utilitza nanotecnologia. No hi ha prou estudis científics que demostrin la seva innocuïtat a llarg termini per als ecosistemes on arriben a través de l’aigua de les nostres dutxes.

Si els ingredients són ecològics, donem suport a un sistema de producció que respecta el medi ambient i evita el despoblament de les zones rurals

Però, a més, podem afegir molts altres aspectes que faran que la nostra compra sigui encara més sostenible, com ara que l’empresa sigui local, que redueixi els envasos, que doni suport a col·lectius desafavorits. El desenvolupament del sector de la cosmètica econatural aquests darrers anys ens permet escollir entre una àmplia gamma de propostes i segur que podem trobar aquella que s’adapti millor a les nostres preferències.

Finalment, atès que estem en temps convulsos i com diu la dita “a riu regirat, guany de pescadors”, no deixem de denunciar que hi ha moltes empreses aprofitant-se per vendre com a ecològica, cosmètica que no ho és, o que no ha estat correctament verificada. Per això, una vegada més recomanar triar sempre cosmètica certificada per una entitat reconeguda. En aquest riu regirat, fins i tot els segells de qualitat es venen barats per a benefici d’uns quants.

Autores: Nuria Alonso, Certificació BioVidaSana i Montse Escutia, Projecte Ecoestética

Subscriu-te a la Newsletter i rep cada mes Bio Eco Actual gratis al teu correu

Bio Eco Actual, el teu mensual 100% ecològic
Llegir
Bio Eco Actual Novembre 2022