Davant les festes nadalenques i en el moment de major consum de l’any, les organitzacions de Comerç Just reivindiquen la importància de valors com la cura i el respecte en les compres. Per a això, demanen a la ciutadania fer un consum conscient i responsable, en establiments de proximitat i en els quals adquirir articles que protegeixen els drets de les persones i el medi ambient. Amb la campanya #AciertaConComercioJusto animen a consumidors i consumidores a visitar les botigues de Comerç Just.

Comerç Just compres

Cuidar a qui rep el regal, a qui l’elabora i al planeta

«Durant tot l’any, i especialment en aquestes dates, volem destacar el valor de la cura: de cuidar als nostres éssers estimats, però també a les persones que elaboren els productes que comprem i, per descomptat, cuidar el nostre planeta», explica Alberto Abad, president de la Coordinadora Estatal de Comerç Just. «Per això, animem a la ciutadania a fer un consum crític i responsable, que serà beneficiós a nivell global», ha afegit.

El Comerç Just és una alternativa comercial la fi de la qual és combatre la pobresa i les desigualtats globals. Garanteix drets essencials com un salari i condicions laborals dignes, absència d’explotació laboral infantil i la protecció del medi ambient. També afavoreix l’apoderament de les dones i la igualtat de gènere. Així ho expressa des del Marroc Amina Ait Taleb, membre d’una de les cooperatives que elaboren oli d’argània i articles de cosmètica: «Hem superat el mite que una dona per si sola no té els mitjans per a tirar endavant. En la nostra cooperativa, les dones tenen un lloc de treball, cosa que significa independència econòmica i autonomia». Des del Perú, Ruth de la Cruz, de l’organització artesana Intercrafts en la qual el 76% de les seves treballadores són dones explica: «Les dones s’organitzen en grups de producció, i així se secunden entre elles mateixes i fan costat a la seva comunitat. La seva posició s’enforteix després de rebre la formació sobre associacionisme, maneig de pressupostos o autoestima».

El Comerç Just és una alternativa comercial amb l’objectiu de combatre la pobresa i les desigualtats globals

En les més de 70 botigues de Comerç Just es poden trobar productes d’alimentació, entre ells, alguns molt típics d’aquestes dates com a xocolata, bombons, torró o panettone. A més, en aquests establiments hi ha roba, complements, bijuteria, joguines, articles de cosmètica natural (sabó, cremes, olis), de decoració i artesania pròpia nadalenca, com a adorns o pessebres de diferents països.

A Espanya en 2021 el Comerç Just va aconseguir una facturació de més de 144 milions d’euros. El consum mitjà en aquests productes per habitant al nostre país és d’una mica més de 3 euros, una xifra allunyada de la mitjana en altres països europeus.

Subscriu-te a la Newsletter i rep cada mes Bio Eco Actual gratis al teu correu

Bio Eco Actual, el teu mensual 100% ecològic
Llegir
Bio Eco Actual Desembre 2022