Recordo perfectament la meva àvia, una dona sàvia, enviant els seus nets «a escampar la boira» com a remei per a gairebé tot. Avorriment, rebequeries infantils i fins i tot unes decimetes de febre, se solucionaven enviant-nos a portar-li alguna cosa de l’horta o jugar al parc fins a l’hora de sopar.

Em pregunto què pensaria ara si sabés que la neurociència li ha donat la raó. La majoria dels estudis sobre salut mental apunten que patim un «dèficit de naturalesa». Biològicament, l’ésser humà necessita formar part activa dels cicles de la natura perquè hi té una vinculació emocional. Gran part de l’èxit adaptatiu de la nostra espècie rau en l’estimulació natural, i si deixem de rebre-la, el nostre sistema nerviós i la nostra salut se’n ressenten.

Segons la càtedra de Psicologia Ambiental de la Universitat Autònoma de Madrid, la manca de vitamina D, l’obesitat, l’increment de malalties respiratòries, la hiperactivitat o els trastorns per dèficit d’atenció infantil estan relacionats amb la síndrome de «dèficit de naturalesa». Però resulta que una senzilla passejada diària entre 20 i 30 minuts per una zona verda millora l’estat d’ànim, redueix l’estrès, activa la creativitat, reforça el sistema immunitari, allarga l’esperança de vida, millora el funcionament cognitiu i permet dormir millor. Un munt de bons motius per començar la nostra teràpia verda.

Autora: Ruth Alday, Directora de Vida Natural

Suscríbete a la Newsletter y recibe Bio Eco Actual gratis cada mes en tu correo

Bio Eco Actual, tu mensual 100% ecológico
Leer
Bio Eco Actual Febrero 2023