Davant la crisi climàtica que estem vivint, la sostenibilitat no és suficient i utilitzar els recursos naturals de manera responsable per a preservar l’ecologia i la salut dels nostres sistemes agrícoles s’ha convertit en una prioritat.

agricultura biodinámica
123rfLimited©robertruidl. Pomes d’agricultura biodinàmica

Visió holística de l’agricultura: Part d’un tot

«La naturalesa ens dona tot el que necessitem». Aquest és el principi bàsic de l’agricultura biodinàmica, el sistema de cultiu ecològic més antic del món. La biodinàmica no sols consisteix en substituir els productes agroquímics per tècniques naturals, sinó també en treballar per un equilibri desenvolupat de manera natural. La seva finalitat no és únicament la producció d’aliments per al consum humà, sinó produir aliments de manera conscient, responsable i participativa per a donar suport a la biodiversitat i, al mateix temps, augmentar la fertilitat del sòl.

Va un pas més enllà de l’agricultura ecològica, concebent l’hort o la granja com un organisme viu. Es tracta d’una visió holística de l’agricultura, en la qual plantes, animals, humans, cosmos i naturalesa treballen junts i es complementen entre si. En altres paraules, una col·laboració de l’ésser humà amb la natura, en la que totes les parts se’n beneficien.

Enfortir els processos vitals de la natura

D’aquesta manera, l’agricultor biodinàmic treballa amb les energies vitals presents en la natura i no solament amb les necessitats materials, amb l’objectiu d’augmentar la consciència i estimular els processos de vida i curació en el seu hort. Per a això, té en compte elements intangibles com per exemple els sistemes solars, els cicles lunars i els efectes que aquests tenen en les sembres i les collites, així com la interconnexió dels organismes presents en la superfície del sòl i sota d’aquesta.

Produir aliments de manera conscient, responsable i participativa per a donar suport a la biodiversitat i augmentar la fertilitat del sòl

«Els nostres horts són organismes on la naturalesa, les plantes, els animals i l’ésser humà formen una unitat: tot està pensat fins a l’últim detall, cada planta té assignada la seva parcel·la de manera estratègica, cada planta és recol·lectada quan la naturalesa ho marca, cultivada seguint un ordre… Tot això amb la finalitat de no pertorbar el paper i l’energia vital de cada espècie, deixant que la pròpia naturalesa marqui el ritme i la forma. Així aconseguim que tot l’ecosistema estigui en equilibri, tant per damunt com per sota del sòl», explica Sabrina Buehrle, Responsable de Comunicació Corporativa de Weleda, marca pionera en cosmètica natural i bio certificada, que compta amb el 80% de les matèries primeres cultivades de forma ecològica o biodinàmica.

Un sòl ric en nutrients alimenta els cultius i alhora és capaç de segrestar carboni, element fonamental per a la salut ambiental. Per aquesta mateixa raó, l’agricultura biodinàmica estimula la fertilitat dels camps, oferint aliment no sols a les plantes, sinó també a la terra, activant mecanismes d’autoregulació que estimulen la vida en el sòl. «Li retornem més a la terra del que li llevem perquè és una manera de regenerar fins i tot la capa d’humus. I això, sens dubte, té un impacte significatiu en la biodiversitat», afegeix Buehrle.

agricultura biodinámica
123rfLimited©patrickdaxenbichler

Treballar amb la naturalesa, no contra ella

La diversitat d’espècies crea oportunitats per a establir i reforçar l’equilibri natural. Condueix a la resiliència dels cultius i a una relació de treball compatible amb la naturalesa que garanteix que la terra es mantingui rica i sana per a les pròximes generacions. Per això, els policultius, les rotacions de cultius, els boscos verges, els pasturatges de llarga durada, les masses d’aigua, els refugis per a insectes i ocells i la protecció de la fauna, entre altres, són alguns dels factors clau en els quals se centra la biodinàmica per a promoure i preservar la biodiversitat.

«Els nostres aliments han de produir-se de la forma més natural possible, confiant en processos naturals com els fertilitzants naturals o la regulació natural dels insectes nocius mitjançant la major diversitat possible d’espècies», apunten des de Voelkel, un dels principals productors de sucs vegetals biodinàmics a Europa. Això també passa pel cultiu d’espècies locals i adaptades al context ambiental i cultural i l’ús de llavors tradicionals i no modificades genèticament. «Definitivament, la biodiversitat comença amb les llavors. Podem confiar que la naturalesa ens donarà varietats adequades per a totes les circumstàncies, com sempre ha fet des de temps immemorials», afegeix la companyia.

Alts estàndards ecològics

El resultat d’aquest model agrícola és un ampli ventall d’hortalisses, herbes, flors, baies, fruites, fruita seca, cereals, pastures, farratge, plantes autòctones i altres ingredients vius i d’alta qualitat destinats a l’alimentació i a la producció de cosmètics que compleixen amb els estàndards més alts i responen a una filosofia de vida més conscient i responsable amb el món i amb les persones.

Com a garantia de tot això trobem el segell certificador Demeter, que reconeix a tots els productors i processadors que utilitzen la cura i l’artesania per a produir aliments biodinàmics. Aquest segell avala que la integritat i la qualitat dels productes es preserva al llarg de tota la cadena de valor, des del cultiu en el camp fins a l’envasament final. És a dir, que s’han produït mitjançant processos que mai destrueixen, sinó que mantenen o milloren la vitalitat de la terra, les plantes, els animals i els agricultors. Des de 1924, Demeter certifica a productors de tot el món que situen la cura de la terra i la naturalesa en el centre de l’agricultura, com per exemple Cal Valls, una empresa familiar dedicada a la producció i elaboració de sucs i conserves vegetals, pionera en cultiu ecològic i biodinàmic a Espanya.

Autora: Ariadna Coma, Periodista

Subscriu-te a la Newsletter i rep cada mes Bio Eco Actual gratis al teu correu

Bio Eco Actual, el teu mensual 100% ecològic
Llegir
Bio Eco Actual Febrer 2023