No hi ha cap aliment millor per al nadó que la llet de la pròpia mare. No només conté la quantitat òptima de proteïnes, greixos i sucre (lactosa) que el nadó necessita a cada moment, a més de totes les vitamines, minerals i àcids grassos essencials; sinó que també proporciona altres elements tan importants com els anticossos, que actuen al mateix intestí del nadó protegint-lo davant de bacteris i altres microorganismes; els enzims que ajuden a pair els nutrients; la lactoferrina que ajuda a absorbir el ferro i a protegir davant les infeccions; moltes hormones i factors de creixement; o els lactobacils i altres bacteris beneficiosos provinents de l’intestí de la pròpia mare, i que ajuden a colonitzar l’intestí del nadó amb una òptima flora bacteriana

lactancia
123rfLimited©milkos

Beneficis de la lactància

Per a la mare la lactància suposa múltiples beneficis, com la protecció del risc davant del càncer de mama o d’ovari, o davant de l’osteoporosi; encara que també un esforç metabòlic important. A la primera setmana després del part l’organisme matern produeix uns 200 ml de llet al dia, però aquesta quantitat augmenta ràpidament a 800-1200 ml per dia i es pot mantenir així durant mesos. Un litre de llet humana proporciona unes 700 calories, que han de provenir dels dipòsits materns o un augment en les calories que consumeix la mare. Per proporcionar aquestes 700 calories, cada litre de llet conté uns 70 grams de lactosa, uns 8-10 grams de proteïnes i 35-40 grams de greixos.

Sempre canviant

La llet materna mai no és igual. Canvia al llarg de la lactància, al llarg del dia i fins i tot al llarg de la presa per ajustar-se a les necessitats del nadó. Alguns components varien en funció de la dieta de la mare. Per exemple, el tipus d’àcids grassos presents a la llet és diferent en mares que segueixen una alimentació predominantment vegetal comparat amb el de mares que mengen molts productes animals. La quantitat de vitamines també pot variar depenent de les reserves de la mare – encara que en general l’organisme matern prioritzarà el pas de nutrients a la llet fins i tot a costa de les pròpies reserves, per tal de garantir la supervivència de l’espècie.

La major part del peix actual conté nivells alts de mercuri procedent de l’activitat industrial

La llet materna també pot contenir substàncies a què la mare hagi estat o estigui exposada, com ara medicaments, contaminants i pesticides. Es recomana que durant la lactància -com a l’embaràs- la mare prengui el menor nombre de medicaments possible, i sempre després de consultar amb un professional sanitari per verificar que aquest medicament és compatible amb la lactància.

Els contaminants i pesticides, però, són més difícils d’evitar de forma conscient, ja que a causa de la industrialització massiva de l’agricultura i la ramaderia i la pol·lució ambiental, la presència d’aquestes substàncies està molt estesa. Moltes a més s’acumulen al llarg dels anys al greix corporal i passen a la llet de la mare durant la lactància. Això és preocupant perquè se sap que aquestes substàncies poden tenir efectes negatius en el desenvolupament cerebral i endocrí dels nadons.

Com podem reduir els riscos?

Encara que en el moment actual no és possible eliminar completament l’exposició a contaminants químics i pesticides, sí que podem reduir-ne la quantitat i això ja té efectes positius. Menjar aliments de producció ecològica durant l’embaràs i la lactància redueix la càrrega de pesticides en el greix matern i en la llet, i, en conseqüència, la quantitat que el nadó rebrà.

Els contaminants i els pesticides són més difícils d’evitar de forma conscient

El tipus de dieta també importa: encara que les dones vegetarianes i veganes mengen més fruites i verdures i es podria pensar que per això ingereixen més pesticides, els estudis han mostrat que la llet d’aquestes dones té menys residus de pesticides. Això és perquè aquestes substàncies tendeixen a acumular-se a la cadena alimentària, per tant els productes animals contenen més pesticides i contaminants que els vegetals.

La major part del peix actual, per exemple, conté nivells alts de mercuri procedent de l’activitat industrial. El mercuri interfereix amb el normal desenvolupament del cervell i pot augmentar el risc d’autisme, problemes d’atenció i aprenentatge. Els governs de gairebé tots els països recomanen a les dones embarassades, mares lactants i nens i nenes menors de 10 anys que s’abstinguin de menjar peixos grans que se sap que tenen altes concentracions de mercuri; tot i que informes recents assenyalen que la gairebé totalitat d’espècies de peix ja estan molt contaminades i que la població espanyola és una de les que acumula més mercuri al seu organisme.

123rfLimited©ekaterinabelova. Lluç

Per a les dones que elegeixin menjar productes animals, se sap que la carn i la llet procedent de ramaderia ecològica té una millor composició d’àcids grassos i menor concentració de pesticides.

La llet materna continua sent la millor elecció

Tot i la presència a la llet materna de residus de pesticides i altres contaminants, els seus beneficis continuen prevalent. A més, ningú no ens garanteix que les alternatives estiguin lliures d’aquests mateixos problemes. La millor elecció és alletar i, alhora, cuidar la teva alimentació el més possible durant l’embaràs i la lactància perquè la teva llet sigui el més nutritiva i lliure de contaminants possible. Però no necessites ser mare per beneficiar-te de menjar aliments ecològics: consumir aquests aliments no només beneficia la persona que els menja, sinó que redueix la càrrega global de pesticides al medi ambient, i això tindrà efectes positius en totes les mares i nadons del planeta.

AutoraMiriam Martínez Biarge, Metge Pediatra

Subscriu-te a la Newsletter i rep cada mes Bio Eco Actual gratis al teu correu

Bio Eco Actual, el teu mensual 100% ecològic
Llegir
Bio Eco Actual Abril 2023