Cada vegada són més els consumidors que esperen trobar qualitats “sostenibles” i “netes” als cosmètics que compren. El creixent interès pel benestar i els ingredients més naturals han impulsat el creixement dels cosmètics naturals i ecològics en els darrers deu anys, i el sector ha consolidat la seva presència al mercat de la cosmètica. Però això ha agreujat un problema ja existent: el greenwashing.

cosmètics realment naturals
123rfLimited©peopleimages12

Cosmètica “d’inspiració natural” vs natural o ecològica

Els cosmètics “d’inspiració natural” solen basar-se en l’ús de trucs de màrqueting “verds” i en la promoció de certes qualitats associades als cosmètics naturals i ecològics sense oferir garanties definides a nivell de formulació. És a dir, utilitzen paraules com “natural”, “100% sostenible” o “vegà” sense oferir garanties de que sigui així. Això vol dir que, així com un producte natural i ecològic certificat amb el Segell NATRUE garanteix l’absència de silicones, olis minerals i permet només fragàncies naturals, els productes “d’inspiració natural” solen estar compostos per una barreja indefinida d’ingredients naturals/ ecològics (normalment en baixes concentracions) i petroquímics convencionals. Com que els cosmètics naturals i ecològics certificats es basen en criteris verificables, a l’hora d’avaluar-los es té en compte qualsevol cosa, des del conservant utilitzat (per descomptat, només poden ser substàncies aprovades per l’estàndard) fins als dissolvents (per exemple, garantir l’absència de ftalats a les fragàncies).

Per què es fan servir aquestes substàncies químiques si hi ha alternatives naturals?

Reformular amb substàncies naturals té l’avantatge del potencial per a la innovació, la millora dels resultats mediambientals i la millora de la competitivitat, però cada motor té les seves limitacions: costos de producció més elevats, disponibilitat de la matèria primera a gran escala i/o de fons per invertir en la capacitat de producció necessària, compatibilitat amb els requisits de les fórmules existents o requisits interns dels productes, i disponibilitat de fons per invertir en R+D.

L’única seguretat en comprar un cosmètic veritablement natural o ecològic és l’etiqueta de certificació

Els consumidors busquen cada cop més alternatives naturals i els proveïdors de matèries primeres ja estan innovant. En els propers anys s’espera que els organismes reguladors se centrin a retirar cada cop més substàncies perilloses per protegir la salut humana i el medi ambient.

Són els cosmètics naturals més segurs?

La resposta és no. Hi ha una normativa per garantir la seguretat dels cosmètics. És primordial per a les marques i els consumidors, per això tots els cosmètics se sotmeten a estrictes avaluacions de seguretat exigides per la legislació sobre cosmètics per poder comercialitzar-se. Tots els cosmètics comercialitzats legalment són segurs.

Què pot esperar el consumidor en passar a la cosmètica ecològica?

Comprar un cosmètic natural o ecològic suposa invertir en alguna cosa més que el valor nominal. Per exemple, hi ha consideracions ètiques sobre com i on s’obtenen les primeres matèries, el seu impacte mediambiental, l’envasament i el benestar dels animals, que es tenen en compte per als cosmètics ecològics certificats.

cosmètics realment naturals
123rfLimited©sofiiashunkina

Per què algunes marques afirmen ser “naturals” quan no ho són?

El ràpid desenvolupament del sector de la cosmètica natural i ecològica xoca amb la manca d’una regulació de les al·legacions “natural” o “ecològic”, cosa que pot deixar els consumidors desprotegits davant del greenwashing. De fet, els consumidors tenen una seriosa manca de confiança en la indústria cosmètica: un estudi de Provenance va indicar que gairebé el 80% dels compradors dubten sobre si confiar en les afirmacions de sostenibilitat.

Atès que no hi ha criteris (o etiquetes) harmonitzats per definir les propietats dels cosmètics naturals i ecològics a escala internacional, resulta difícil per a productors i consumidors avaluar si les al·legacions es poden considerar enganyoses. No hi ha una indicació precisa de què és una substància natural o ecològica, quin tipus de substàncies estan permeses o excloses, o quina quantitat de substàncies naturals o ecològiques ha de contenir un producte per recolzar aquestes al·legacions. No se sap amb exactitud com aplicar les al·legacions als productes cosmètics sense induir a error el consumidor.

El problema continua sent que els productes convencionals poden fer al·legacions, utilitzar imatges, iconografia i altres formes de màrqueting que poden cridar l’atenció sobre un nombre limitat de ingredients naturals i no sobre el producte en el seu conjunt.

Comprar un cosmètic natural o ecològic és una inversió en alguna cosa més que el valor nominal

Des del punt de vista normatiu, hi ha actuacions paral·leles a aquests sistemes voluntaris. El 2021, l’Autoritat de Competència i Mercats del Regne Unit (CMA) va publicar el seu Codi d’Al·legacions Verdes per ajudar a les empreses a comprovar les al·legacions mediambientals, i a inicis del 2023 la CMA va llançar un examen dels béns de consum domèstics, inclosos els cosmètics, per examinar la precisió de les “declaracions ecològiques”. El 2022, la Comissió Europea va llançar la seva proposta per actualitzar les directives sobre pràctiques comercials deshonestes i drets dels consumidors. S’espera que durant aquest any 2023, la Comissió Europea completi aquesta tasca i adopti la seva proposta específica sobre Al·legacions Verdes (“Green Claims”) i la seva justificació.

Com saber si estem comprant cosmètica veritablement natural?

L’única manera que els consumidors estiguin prou segurs que estan comprant un cosmètic veritablement natural o ecològic és buscar una etiqueta de certificació, com NATRUE, a l’envàs. El més important és triar les vinculades a la certificació. En segon lloc, els sistemes voluntaris de marca blanca, com NATRUE, que se centren a garantir l’ús d’ingredients renovables, un abastament responsable, la promoció d’un impacte mediambiental menor i la reducció de residus.

Gràcies al seu rigorós conjunt de criteris, que inclou requisits no només relacionats amb la formulació dels productes, sinó també amb la protecció del medi ambient, la sostenibilitat i l’envasament, l’etiqueta NATRUE contribueix activament a combatre el greenwashing i les afirmacions enganyoses en el sector dels cosmètics, i ajuda tant a tranquil·litzar els consumidors com a identificar els cosmètics que compleixen plenament les seves expectatives de “natural” i “ecològic”.

Autors: Mark Smith, Director de NATRUE; i Paula Gómez de Tejada, Directora de Comunicació de NATRUE

Subscriu-te a la Newsletter i rep cada mes Bio Eco Actual gratis al teu correu

Bio Eco Actual, el teu mensual 100% ecològic
Llegir
Bio Eco Actual Abril 2023