La hidratació i la higiene íntima haurien de ser respectuoses amb la flora de la mucosa vaginal. Digues no als químics.

Salut vaginal
123rfLimited©okskukuruza

Els canvis hormonals de la menopausa no són l’única causa de la sequedat vaginal. Aquí n’hi ha alguns altres:

  • Fluctuacions hormonals normals durant el cicle menstrual.
  • Embaràs.
  • Part.
  • Estrès emocional o problemes no resolts entre la dona i la parella, que poden apagar o bloquejar el flux.
  • Ús de certs medicaments (alguns antihistamínics, antidepressius i ansiolítics).
  • Productes per a la cura personal com sabons amb sulfats, aromes de síntesi, agents pel·liculants filmògens químics, substàncies plàstiques i dutxes vaginals, que poden alterar la química i la flora natural de la vagina.

Una de les característiques d´un tracte vaginal saludable és la diversitat bacteriana i una gran abundància de lactobacils vaginals. Aquests lactobacils tenen un paper fonamental en la interacció amb el sistema immunitari innat de l’hoste, i les investigacions mostren que la baixa abundància de lactobacils augmenta el risc de diverses infeccions vaginals.

Una de les característiques d´un tracte vaginal saludable és la diversitat bacteriana i una gran abundància de lactobacils vaginals

Un altre aspecte de què es parla poc és com influeix l’estrès en l’anomenada disbiosi vaginal o desequilibri en la flora vaginal. L’estrès és un dels components directament relacionat amb aquesta alteració i actua induint l’alliberament de cortisol i norepinefrina. El cortisol inhibeix la maduració epitelial vaginal relacionada amb els estrògens i l’acumulació de glucogen. El resultat és que els nivells de glucogen lliure vaginal i lactobacils es redueixen, cosa que condueix a una disminució de la síntesi i el pH de l’àcid làctic i el peròxid d’hidrogen (H2O2). En conseqüència, es genera un ambient disbiòtic propici per a la proliferació de bacteris anaerobis associats a la vaginosi bacteriana com Gardnerella vaginalis, causant de vaginosi, i és així com s’afavoreixen també altres infeccions.

Els cosmètics per a la hidratació i la higiene íntima han de respectar el PH vaginal, però també la supervivència dels diferents ceps de lactobacils. Estudis recents ens mostren que els cosmètics convencionals carregats amb agents pel·liculants, substàncies plàstiques i osmòticament actives, encara que tinguin el pH correcte, no són beneficiosos per a la salut vaginal ja que no respecten la flora i recrueixen la sequedat.

Autora: Maribel Saíz Cayuela, Llicenciada en Ciències biològiques, PGD. Dietètica i nutrició.

Subscriu-te a la Newsletter i rep cada mes Bio Eco Actual gratis al teu correu

Bio Eco Actual, el teu mensual 100% ecològic
Llegir
Bio Eco Actual Abril 2023