Hem de respectar la feina de la pagesia que dia a dia cultiva, cull i ven el que es menja arreu, també a les ciutats. Moltes vegades, poc valorada, amb dificultats per fer la transició cap a l’agricultura ecològica, que tant de bé faria als sòls i a l’aigua. El canvi de model és imprescindible per seguir cultivant i collint. Això ho aconseguirem parlant-ne a les escoles, visitant als pagesos, coneixent qui son, què fan i com ho fan. I amb ajudes governamentals que els facilitin el canvi.

Biodiversidad y normalización

Clar que aquí no hi entren els que només miren el seu benefici econòmic a curt termini empleant pesticides a dojo i dedicant-se a l’agricultura intensiva convencional, o explotant macrogranjes on els animals son coses.

Recentment hem vist llançar conills vius o moribunds contra l’edifici de la delegació territorial d’Acció Climàtica de Lleida. Han estat pagesos manifestants en contra de la proliferació d’aquests animals. Probablement se’ls mengen una part de les seves plantacions, però la elecció en la manera de fer-ho saber és indigne i cruel.

La biodiversitat s’encarrega de mantenir les poblacions estables. Hem matat les guineus i les aus rapinyaires, i ara hi ha molts conills. Segur que tenim mètodes de control que no passen per sortir de nit a matar-los o tornar a la prehistòria amb la caça de senglars amb arc i fletxes o enverinar el medi amb el biocida fosfur d’alumini.

Per acabar, normalitzem la mirada cap als vegans. Tampoc som l’enemic. La nostra és una decisió que defensa el territori i la salut general. Amb respecte.

Autora: Montse Mulé, Editora

Subscriu-te a la Newsletter i rep cada mes Bio Eco Actual gratis al teu correu

Bio Eco Actual, el teu mensual 100% ecològic
Llegir
Bio Eco Actual Abril 2023