El concepte de Geoparc va sorgir l’any 1996 com una idea que unia la necessitat de protegir el patrimoni geològic amb les necessitats de la societat on s’ubicava aquest patrimoni. Els Geoparcs són àrees geogràfiques amb una gran riquesa geològica i cultural, reconegudes per la UNESCO per la seva importància en la conservació del patrimoni natural i la promoció del desenvolupament sostenible. El seu objectiu principal és la preservació i difusió del patrimoni geològic i natural per a les generacions futures, a través de la promoció de la conservació, l’educació i el turisme responsable, gestionades d’acord amb un concepte holístic

geoparques mundiales
©Lumiago. Geoparc UNESCO Las Loras (Castella i Lleó). Canó del Riu Ebre

Els Geoparcs es construeixen a través d’un procés ascendent que involucra a totes les parts interessades (com ara autoritats locals i regionals pertinents, propietaris de terres, grups comunitaris, proveïdors de turisme, pobles indígenes o organitzacions locals). Aquest procés requereix un ferm compromís per part de les comunitats locals, una sòlida associació local amb suport públic i polític a llarg termini i el desenvolupament d’una estratègia integral de desenvolupament socioeconòmic local basat en els valors geològics del seu territori.

Els tres pilars que sustenten la creació i funcionament d’un Geoparc són el patrimoni geològic, la geoconservació i el desenvolupament local. Per això, els Geoparcs han de tenir uns límits clarament definits i una extensió adequada per assegurar el desenvolupament econòmic de la zona.

En general, el procés de creació d’un Geoparc comença amb la identificació de les àrees amb una important riquesa geològica i cultural per part de les autoritats locals o dels grups interessats. A continuació, s’ha de formar un grup de treball que pugui coordinar els esforços per establir el geoparc, que pot incloure científics, responsables de turisme, representants de la societat civil i altres interessats.

El seu objectiu principal és la preservació i difusió del patrimoni geològic i natural per a les generacions futures

El següent pas seria desenvolupar un pla estratègic per al geoparc, que inclou la definició de les àrees que es volen incloure i les activitats que s’hi realitzaran. El pla també ha de definir les mesures per a la conservació i gestió del patrimoni natural i cultural, així com les iniciatives per promoure el turisme responsable i el desenvolupament sostenible de les comunitats locals.

A Catalunya hi ha dos Geoparcs reconeguts per la UNESCO: el Geoparc de la Catalunya Central, que es va convertir en el primer Geoparc Mundial de la UNESCO a Espanya l’any 2012 i que s’estén per 35 municipis de les comarques del Bages, Moianès i Baix Llobregat; i el Geoparc “Orígens”, que va ser reconegut l’any 2018, amb territori que implica tres comarques: Pallars Jussà, Pallars Sobirà, Alt Urgell i Noguera, i 19 municipis.

La creació de Geoparcs constitueix una estratègia que també pot ser efectiva per fomentar l’agricultura ecològica. En molts casos, l’agricultura és una part important de la vida econòmica i cultural de les comunitats locals dels Geoparcs. A través de la promoció de l’agricultura ecològica i altres pràctiques agrícoles sostenibles, els Geoparcs poden ajudar a promoure una gestió sostenible del territori i a mantenir les pràctiques agrícoles tradicionals, alhora que s’impulsen noves formes de desenvolupament econòmic i turístic.

geoparques mundiales
©Sobrarbe. Geoparc UNESCO Sobrarbe-Pirineus. Els rius trenats

Un exemple el trobem al Geoparc Mundial UNESCO Sobrarbe-Pirineus, situat al nord d’Espanya, a la comarca de Sobrarbe. Aquest geoparc incorpora la producció ecològica com a part important del seu pla estratègic, que té com a objectiu la promoció del desenvolupament sostenible de la regió. El Geoparc fomenta la producció d’oli d’oliva ecològic, amb l’objectiu de conservar els oliverars tradicionals de la zona i alhora, oferir un producte de qualitat als visitants. Amb aquest objectiu, el Geoparc ofereix assistència tècnica als pagesos i pageses per a la conversió a la producció ecològica, organitza cursos i tallers sobre tècniques de cultiu ecològic i promociona l’oli d’oliva ecològic als visitants del geoparc. També fomenta la creació de mercats locals per promoure la venda directa de productes ecològics i la cooperació entre els agricultors i els residents locals.

Un altre exemple el trobem en el Geoparc Mundial UNESCO Las Loras, a Castella i Lleó, on arran del diagnòstic realitzat des del Geoparc sobre la producció i el consum local, va sorgir la proposta d’impulsar la qualitat i la diferenciació dels productes del territori i facilitar la conversió dels cultius del productors de la zona cap a un model més sostenible, concretament a través de l’establiment de camps d’assaig de varietats de patata adaptats al cultiu ecològic.

La creació de Geoparcs constitueix una estratègia que també pot ser efectiva per fomentar l’agricultura ecològica

L’agricultura ecològica i les produccions sostenibles són una part important de la vida econòmica en molts Geoparcs. Els agricultors d’aquestes àrees poden utilitzar pràctiques agrícoles sostenibles per protegir i restaurar el paisatge natural i la biodiversitat de la zona, en un entorn segur per al desenvolupament d’aquest tipus de pràctiques, ja que els agricultors poden tenir accés a recursos i suport per implementar les pràctiques adequades i es poden generar oportunitats per a l’educació sobre l’agricultura ecològica. Les escoles i altres institucions educatives poden utilitzar aquestes àrees per ensenyar pràctiques agrícoles sostenibles.

Finalment, i tenint en compte que el turisme és una de les activitats més comuns en aquestes àrees, ja que es busca que els visitants acudeixen als Geoparcs amb el reclam d’explorar els paisatges, veure fauna i flora úniques i aprendre sobre la geologia i la història de la Terra, aquest turisme, justament, proporciona una gran oportunitat per als agricultors i artesans locals de donar a conèixer i vendre els seus productes als visitants.

Autor: Isidre Martínez, Enginyer Agrònom

Subscriu-te a la Newsletter i rep cada mes Bio Eco Actual gratis al teu correu

Bio Eco Actual, el teu mensual 100% ecològic
Llegir
Bio Eco Actual Abril 2023