Les fruites són un grup d’aliments amb característiques molt interessants. Són riques en vitamines, minerals i antioxidants. A més, la majoria d’elles contenen un percentatge elevat d’aigua que ens pot ajudar a evitar la deshidratació, sobretot en mesos de més calor. Les fruites també ens aporten fibres, especialment si les consumim amb la seva pell. Aquestes afavoreixen el trànsit i microbiota intestinal i ens donen sensació de sacietat. És cert que també són riques en hidrats de carboni simples, i per això no és recomanable abusar del seu consum. Menjar dues o tres peces al dia és suficient.

frutas ecológicas
©Marta Montmany. Préssecs ecològics

Al risc de contenir pesticides

No totes les fruites han estat cultivades de la mateixa manera. Les què provenen d’agricultura convencional contenen, en major o menor quantitat, pesticides a la seva pell. Els pesticides són substàncies químiques utilitzades per prevenir o combatre possibles plagues a les plantacions agrícoles i es poden aplicar abans o després de la collita. Aquestes substàncies són perjudicials pels organismes vius i, per tant, també per la nostra salut. Creen una càrrega tòxica al nostre organisme que pot conduir a diverses alteracions. Alguns exemples són: problemes de fertilitat, alteracions del desenvolupament neurològic en edats tempranes o aparició d’alguns tipus de càncer en la població general.

Hi ha fruites que tenen més risc de contenir altes quantitats de pesticides, com són les maduixes, els préssecs, les nectarines, les peres, les pomes, el raïm, les cireres i els nabius.

A l’hora de comprar, comprova que la fruita estigui en bon estat, no faci mala olor i es presenti íntegra

Per evitar exposar el nostre organisme a aquests elements perjudicials la millor opció és consumir fruites d’agricultura ecològica. Aquesta utilitza tècniques naturals i respectuoses per nosaltres i pel medi natural, garantint un sòl i aigua sans i mantenint l’equilibri de l’ecosistema. Tanmateix, consumir fruits ecològics ens assegura que no hi ha hagut cap modificació genètica de l’aliment i que, a més, es conserva la seva pròpia microbiota, també beneficiosa per nosaltres.

Recomanacions:

  • Donar preferència a la fruita de proximitat. Consumir vegetals de Km 0 ens assegura que l’aliment no s’ha transportat molt de temps, per tant es redueix el temps entre la collita i el consum propi. A més, és menys probable que hagi patit canvis de temperatura, afavorint la seva estabilitat. Tanmateix, estem col·laborant en enriquir l’economia local i disminuïm l’impacte ambiental que generen la majoria de transports.
  • A l’hora de comprar, comprovar que la fruita estigui en bon estat, no faci mala olor i es presenti íntegra. És preferible evitar les peces que estiguin molt madures ja que aquestes són més susceptibles a contaminació biològica.
  • Comprar fruites senceres. Adquirir-les tallades escurça la seva vida útil i a més incrementa els residus en forma d’envasos d’un sol ús.
  • En èpoques de més calor és preferible comprar poc i sovint.
  • Manipular curosament les peces de fruita, evitant cops i pressions, especialment quan les transportem cap a casa.
  • Emmagatzemar-les al frigorífic, sobretot a l’estiu. Les temperatures càlides incrementen el creixement bacterià. Guardar-les, preferiblement, al calaix dels vegetals per a què no entrin en contacte amb altres aliments i assegurar-nos que aquest està net i sec. Els ambients humits afavoreixen la proliferació de microorganismes
  • A l’hora de menjar-nos la fruita, rentar-la bé amb aigua potable i fer-ho amb les mans netes.
frutas ecológicas
123rfLimited©antonioguillemgpointstudio

 Fruites més susceptibles a contaminació microbiana

És interessant tenir en compte que hi ha certes fruites que, degut a les seves característiques particulars, són més susceptibles a contaminació microbiana. Per tant, haurem de tenir especial cura. Aquestes són:

Els gerds, les mores i els nabius. Les baies són petites i delicades i es mantenen menys temps en bon estat. Haurem de posar atenció en conservar-les i consumir-les aviat, sobretot en temporades on predominen temperatures elevades. És especialment recomanable comprar-les ecològiques degut a que sovint solen ser tractades amb pesticides.

 Els beneficis de consumir fruita d’agricultura ecològica són elevats i prevalen amb escreix sobre els riscos que pot comportar

Els préssecs i les nectarines. Són fruites bastant fràgils que es consumeixen en les èpoques de més calor, fent-les més susceptibles a contaminació per microorganismes. A més, maduren amb força rapidesa. Haurem de tenir cura de no malmetre-les a l’hora de manipular-les. En el moment de menjar-les procurarem retirar qualsevol part massa madura o que presenti algun cop.

El raïm. És una fruita que es cultiva en àrees on hi pot haver alta humitat durant l’estiu, especialment si hi ha hagut pluges. Aquest fet augmenta el risc d’exposició a bacteris i certs fongs que poden alliberar micotoxines perjudicials. La recomanació és descartar qualsevol gra que presenti floridures o lesions i rentar-los bé abans de consumir-los.

Els tomàquets. Són una fruita d’estiu, i això fa que augmenti l’exposició a la contaminació bacteriana, sobretot si es cultiven a terra. A l’hora de comprar-ne, és recomanable manipular-los amb cura de no malmetre la seva pell ja que això augmenta exponencialment el risc de contaminació. Abans de consumir-los haurem de descartar qualsevol part madura o ennegrida i els netejarem amb aigua potable.

En conclusió, els beneficis de consumir fruita d’agricultura ecològica són elevats i prevalen amb escreix sobre els riscos que pot comportar, ja que aquests últims es poden controlar aplicant bones pràctiques d’higiene alimentaria.

Autora: Jordina Bargas, Dietista i Infermera

Subscriu-te a la Newsletter i rep cada mes Bio Eco Actual gratis al teu correu

Bio Eco Actual, el teu mensual 100% ecològic
Llegir
Bio Eco Actual Maig 2023