Amb motiu del Dia Mundial del Comerç Just (dissabte 13 maig), les organitzacions de Comerç Just volen cridar l’atenció dels consumidors i consumidores davant la condicions abusives de treball, l’explotació infantil o la destrucció de boscos que s’amaguen darrere de productes quotidians com el cafè, el cacau, el sucre, el te o la roba. D’altra banda, recorden que els productes de Comerç Just garanteixen els drets laborals i humans i respecten el medi ambient.

Sota el lema “Li fa bé a tot al món” més de 50 localitats de tota Espanya s’uniran a aquesta celebració convidant a la ciutadania a provar els seus productes en les més 60 botigues de Comerç Just i en els nombrosos actes de carrer convocats per tota la geografia. A més, a través de la web interactiva www.lesientabienatodoelmundo.org el públic pot conèixer el que hi ha darrere d’aquests productes i participar en la campanya.

Pobresa, condicions de treball abusives, preus molt per sota de costos que deixen salaris allunyats del mínim legal, explotació laboral infantil o degradació del medi ambient són algunes de les problemàtiques que s’amaguen darrere del cafè, te, sucre, xocolata o roba. Aquests productes, que generen ingressos milionaris per a unes poques empreses, tenen en comú que la seva producció es desenvolupa principalment en països d’Amèrica Llatina, Àsia o Àfrica. La desigualtat en el repartiment dels beneficis al llarg de tota la cadena de producció, és un altre dels trets que comparteixen.

Més de 50 localitats de tota Espanya s’uniran a aquesta celebració convidant a la ciutadania a provar els seus productes en les més 60 botigues de Comerç Just

En el cafè, per exemple, un producte que genera uns 200.000 milions de dòlars a l’any, a Uganda, els pagesos i les pageses reben el 6% del preu final del producte, mentre que l’empresa multinacional rep el 50%. Una cosa similar ocorre en el cacau: en els dos principals països productors, Ghana i Costa d’Ivori, les famílies cacaocultoras reben un 40% menys del preu que haurien de cobrar per a poder cobrir costos i tenir una vida digna.

L’explotació laboral infantil és una altra de les problemàtiques comunes a aquests productes. En les plantacions de cacau, només en aquests dos països, més de 1,5 de menors treballen fent tasques perilloses com manipular químics o usar matxets.

D’altra banda, la recollida de canya de sucre (també coneguda com la “planta de la misèria”), o del te amaga situacions de semiesclavitud heretades dels períodes colonials. En el cas del tall de canya, un treball especialment dur, majoritàriament es continua realitzant de manera manual atès que la mà d’obra resulta tan barata que a les empreses no els compensa invertir en mecanització. Aquest treball se sol realitzar a ple sol, amb altes temperatures, pocs descansos i escassa aigua potable. De fet, a Centreamèrica, 6 de cada 10 jornalers de canya de sucre han sofert malalties a causa de la calor durant la jornada laboral.

En les plantacions de te, la majoria dels seus treballadors i treballadores descendeixen de famílies pageses pobres que van ser reclutades com a esclaves fa més de 150 anys. El seu salari mitjà en les principals regions productores de l’Índia és de menys de la meitat del salari mínim d’un treballador agrícola no qualificat.

La indústria tèxtil, a més de ser la segona més contaminant després del petroli, també consolida la pobresa: el 75% de la mà d’obra està en països asiàtics. En l’actualitat, els salaris mínims vigents en ells en aquest sector no són suficients per a cobrir les necessitats humanes bàsiques.

Amb aquesta jornada alerten davant les condicions abusives de treball i la greu deterioració del medi ambient que amaguen molts productes quotidians

Davant això, els productes de Comerç Just garanteixen el respecte als drets laborals i humans, salaris i condicions dignes, prohibeixen l’explotació infantil, aposten per la igualtat de gènere i són produïts amb tècniques respectuoses amb la terra i l’entorn natural. El cafè, el cacau, el sucre, el te o la roba són els productes més significatius d’aquest model comercial que va néixer en els anys 60 i avui és present en més de 70 països.

A Espanya en l’últim any les vendes de Comerç Just no han deixat de créixer des de l’any 2000 (el primer del que hi ha dades). En l’últim any van aconseguir una facturació de més de 144 milions d’euros, en la seva majoria gràcies als productes d’alimentació. El tèxtil en l’últim any va augmentar la seva facturació en 1 milió d’euros. La celebració del Dia Mundial del Comerç Just està promoguda al nostre país per la Coordinadora Estatal de Comerç Just (CECJ) i compta amb finançament de l’Agència Espanyola de Cooperació Internacional per al Desenvolupament. L’agenda completa d’actes es pot consultar en www.comerciojusto.org

Propostes polítiques de les organitzacions de Comerç Just davant el 28M

Davant les pròximes Eleccions Municipals i Autonòmiques del 28 de maig, les organitzacions de Comerç Just estan realitzant una campanya dirigida als partits polítics, en la qual demanen compromisos per a actuar des del local davant els reptes globals com el canvi climàtic o la lluita contra la pobresa i les desigualtats. Les mesures que plantegen se centren, d’una banda, a potenciar el Comerç Just, i per un altre, a afavorir el consum responsable i la conscienciació de la ciutadania. A més sol·liciten que en les compres i contractes de les administracions es prioritzin els productes que tinguin un impacte social i ambiental positiu i que la seva elaboració no hagi vulnerat drets essencials.

Subscriu-te a la Newsletter i rep cada mes Bio Eco Actual gratis al teu correu

Bio Eco Actual, el teu mensual 100% ecològic
Llegir
Bio Eco Actual Maig 2023