L’ús d’insecticides químics fa malbé el medi ambient i la nostra salut. Usats sobre els cultius, maten abelles, papallones i altres insectes pol·linitzadors, pel que el seu impacte és molt negatiu. A més, contaminen l’aigua i el terra. Si els apliquem a casa en esprai per eliminar mosquits també estem posant en perill la nostra salut, ja que són tòxics també per a nosaltres, irritant la pell, els ulls, la gola i els pulmons. Alhora, molesten els animals domèstics.

defenses naturals davant dels mosquits
123rfLimited©serezniy

En definitiva, pel bé comú, és totalment recomanable fer servir mètodes alternatius naturals per defensar-nos dels mosquits. Entre ells, l’ús de mosquiteres, la vigilància de les aigües estancades que poden ser viver de larves i l’ús dels olis essencials repel·lents que tenim al nostre abast.

Tots volem protegir-nos i protegir els nostres fills de les picades molestes, però no a qualsevol preu. Tenim a favor nostre els olis essencials que, usats adequadament, poden ser la solució als sopars a la terrassa, les sortides al camp i, en general, a les vetllades estiuenques a l’aire lliure.

És totalment recomanable fer servir mètodes alternatius naturals per defensar-nos dels mosquits

Tradicionalment s’ha fet servir Citronel·la de Ceilan i de Java, Palma-rosa i Lemon-grass per repel·lir els mosquits en zones especialment perjudicades pels seus atacs com són les selves amazòniques. Després de molts estudis dels seus components se n’ha estès l’ús per tot el món. Són eficaços i segurs i es troben disponibles en diferents presentacions a escollir segons el lloc, l’hora, l’activitat, l’espai a protegir, etc.

L’activitat repel·lent i insecticida dels olis essencials es basa en la presència de monoterpens i sesquiterpens en la seva composició, és a dir, compostos individuals o molècules aromàtiques amb gran potència repel·lent.

Als ja esmentats Citronel·la de Ceilan i de Java, Palma-rosa i Lemon-grass podem afegir l’oli essencial de Gerani, el d’Eucaliptus citriodora, el d’Arbre de te, el de Gingebre, el de Menta i el de Lavanda.

Tots ells es poden fer servir en difusors, afegits a espelmes o diluïts en algun oli portador i aplicat sobre la pell. Cal tenir en compte que algunes persones poden ser al·lèrgiques i que en cap cas no s’han d’aplicar directament sense diluir sobre la pell ja que poden irritar-la.

Autora: Montse Mulé, Editora

Subscriu-te a la Newsletter i rep cada mes Bio Eco Actual gratis al teu correu

Bio Eco Actual, el teu mensual 100% ecològic
Llegir
Bio Eco Actual Juny 2023