Protegir les estructures de col·làgens és essencial. El col·lagen proporciona una matriu de suport que sustenta la pell saludable i és un factor clau per a la preservació de la seva fermesa i elasticitat.

col·lagen
123rfLimited©lovegalaxy

El col·lagen tipus I és el principal col·lagen que es troba a la pell i representa entre el 80% i el 90% del col·lagen present a la pell. El produeixen cèl·lules especialitzades: els fibroblasts, que es troben predominantment a la dermis. Els fibroblasts també produeixen una altra proteïna, l’elastina, que confereix a la pell les propietats de flexibilitat i elasticitat que permeten al teixit tornar a la conformació original després d’un estirament. A la matriu elàstica també hi ha altres components que asseguren el manteniment de la viscositat i el grau d’humitat de la pell.

En cosmètica natural, una de les estratègies més importants per prevenir l’envelliment té com a objectiu influir en la producció de components com el col·lagen per part dels fibroblasts a la pell. Alguns actius naturals específics, com l’àcid hialurònic obtingut per biotecnologia vegetal, pot influir en la proliferació i activació de fibroblasts, perquè aquests produeixin més col·lagen a la pell i alhora ajudar la pell a reduir les pèrdues transepidèrmiques d’aigua, gràcies a la seva capacitat avaluada científicament per retenir l’aigua a la dermis.

Aquesta propietat permet augmentar la densitat de la pell i conferir-li més volum, ajudant així a reduir la profunditat de les arrugues

Aquesta propietat permet, des de la primera aplicació, augmentar la densitat de la pell i conferir-li més volum, ajudant així a reduir la profunditat de les arrugues. Dins aquest grup d’activadors del col·lagen també hi ha alguns esterols vegetals, l’oli de camèlia, el baobab, de card marià; els insaponificables de l’oliva, del crambe de l’argan, així com antioxidants i àcids grassos ω6 i ω3.

La majoria d’aquests ingredients poden influir, ja sigui directament o indirectament, en la producció de components de col·lagen a la pell. Quan aquests es combinen amb poderosos actius antioxidants capaços d’actuar en la profunditat de la pell i incorporar-se a les estructures cel· lulars, com són els carotenoides de l’alvocat, les antocianidines dels fruits de les mores, de la magrana i és així com podem intensificar el efecte antiedat, gràcies al fet que aquests fitoactius, són capaços de neutralitzar els radicals lliures i amb això reduir fermament l’oxidació cel· lular que afecta la nostra pell.

Autora: Maribel Saíz Cayuela, Llicenciada en Ciències biològiques, PGD. Dietètica i nutrició.

Subscriu-te a la Newsletter i rep cada mes Bio Eco Actual gratis al teu correu

Bio Eco Actual, el teu mensual 100% ecològic
Llegir
Bio Eco Actual Juliol 2023