Del 13 al 16 de febrer de 2024 tindrà lloc en el Centre d’Exposicions de Nuremberg la pròxima edició de BIOFACH, la fira líder mundial de l’alimentació ecològica. Paral·lelament a l’exposició, el Congrés BIOFACH també ofereix un lloc per al debat, la creació de xarxes i la configuració del sector. Cada any, el patrocinador internacional de l’esdeveniment, IFOAM – Organics International, i l’organització nacional de suport, la Federació Alemanya de Productors d’Aliments Ecològics (BÖLW) decideixen un tema que serà el centre del congrés. En aquesta ocasió, es tracta del poder transformador i creatiu de les dones en el sector alimentari i el seu paper en la consecució d’un futur més sostenible per al nostre sistema alimentari.

Congrés BIOFACH: 13 – 16 de febrer de 2024

Tina Andres, presidenta del màxim organisme ecològic BÖLW: «Quan es tracta de donar forma al futur dels aliments, el sistema ecològic exerceix un paper pioner. No obstant això, en molts sectors agrícoles es continua actuant com si no passés res, la qual cosa perjudica la nostra capacitat per a alimentar a les generacions futures. L’agricultura ecològica ha canviat les tornes. I el mateix ocorre amb les dones. Cada vegada veiem més dones que desenvolupen solucions estratègiques, integrades i rendibles al llarg de la cadena de subministrament ecològic per a abordar el canvi social, polític i intergeneracional que és urgentment necessari. Volem donar visibilitat a les dones del sector agroalimentari. Dones independents i indispensables com a agents del canvi, protagonistes i models a seguir».

«El futur és femení», està convençuda Tina Andres. «Dones molt motivades i creatives estan canviant permanentment el futur de l’alimentació i l’agricultura. A tot el món, les dones estan trencant els sostres de cristall amb valentia i determinació i estan desenvolupant innovacions sostenibles per a millorar l’agricultura del camp a la taula. Les dones estan creant equips integradors que aporten una àmplia gamma de punts de vista al procés de presa de decisions, la qual cosa en última instància augmenta les nostres possibilitats d’èxit per als éssers humans i el planeta. D’aquesta manera, el sector ecològic atraurà el talent que necessita per a la seva viabilitat futura».

Steffen Waris, Director d’Exposicions de BIOFACH i VIVANESS: «El tema del congrés d’enguany tracta específicament de convidar a un canvi de perspectiva. A través d’aquest tema, la indústria està destacant el poder i l’impacte positiu de la igualtat de gènere en un futur sostenible per a aquest planeta. En aquest context, les dones són una força motriu, i en l’esperit de la igualtat de gènere, que és també un dels objectius de desenvolupament sostenible de les Nacions Unides (ODS núm. 5), és important que tots nosaltres, independentment del gènere, treballem junts per a crear diversitat, inclusió i equitat».

El Congrés BIOFACH 2024 se centrarà en el poder transformador i creatiu de les dones en el sector alimentari

Reimaginar l’agricultura i reavaluar l’economia

Kate Raworth ha qüestionat les teories econòmiques convencionals amb el seu model del dònut. La “economista renegada” ha ampliat el concepte de satisfacció de les necessitats vitals dins dels límits planetaris per a incloure el benestar humà. L’economia del dònut ens anima a allunyar-nos del concepte de creixement sense fi i abraçar un model econòmic que sigui regeneratiu i distributiu. L’objectiu és crear un espai segur i socialment just per a tots. Com escriu Raworth: «Un estudi dels 50 estats federals dels EUA va revelar que aquells estats amb desequilibris de poder significatius quant a ingressos i ètnia tenen polítiques mediambientals més febles i perjudiquen més el medi ambient». A més, un estudi realitzat en més de 50 països va demostrar que com més gran és la desigualtat en un país, més probable és que la biodiversitat del seu paisatge es vegi amenaçada.

Atès que la indústria agroalimentària és un important ocupador d’homes i dones, la seva transformació sostenible tindria conseqüències de gran abast. Permetria a les comunitats no sols sobreviure, sinó també prosperar en el futur. Per a aconseguir-ho, és necessari que les dones participin en els processos de presa de decisions, de manera que el sector pugui beneficiar-se dels seus coneixements i experiència especialitzada. En aquest context, el sistema ecològic pot avançar-se al seu temps si aprofita tot el potencial de les dones – ja sigui conservant llavors, salvaguardant els coneixements agrícoles tradicionals o dirigint empreses – al mateix temps que lluita per l’equitat per a tots.

Karen Mapusua, Presidenta d’IFOAM – Organics International: «La igualtat d’oportunitats no és suficient! Les persones tenen diferents punts de partida, per la qual cosa una veritable inclusió i pertinença exigeixen mesures equitatives. La igualtat reconeix que cada persona té circumstàncies diferents i assigna els recursos i oportunitats adequats que es necessiten per a obtenir un resultat igualitari. Igualtat significa donar a tots la mateixa escala per a agafar mangos de la copa d’un arbre. Equitat significa que reconeixem que no tots podem usar la mateixa escala i que necessitem donar a cadascun recursos diferents per a arribar al cim a la seva manera».

L’OCDE assenyala que «fomentar la inclusió de gènere pot tenir repercussions positives en el triple repte dels sistemes alimentaris: garantir la seguretat alimentària i la nutrició d’una població en creixement, donar suport als mitjans de subsistència de milions de persones que treballen en la cadena de subministrament d’aliments i fer-ho de manera sostenible des del punt de vista mediambiental». Això significa que cal prendre mesures per a compensar els desavantatges històrics, culturals i socials que impedeixen que dones i homes treballin en les mateixes condicions.

El Departament d’Estat dels EUA assenyala com podria ser el futur amb més diversitat i integració: «Els estudis han demostrat que les empreses amb un lideratge més equilibrat entre homes i dones tenen compromisos més ferms amb les pràctiques empresarials sostenibles. Un d’aquests estudis, en el qual es va enquestar a més de 11.700 empreses, va concloure que tenir almenys un 30% de dones en els consells d’administració de les empreses millorava la governança climàtica i reduïa les taxes de creixement de les emissions».

«Volem donar visibilitat a les dones del sector agroalimentari. Dones independents i indispensables com a agents del canvi, protagonistes i models a seguir»

Les dones en el sector ecològic: què diuen les dades?

«Encara que se sap que hi ha més de 3,7 milions de productors ecològics en 191 països en més de 76 milions d’hectàrees de terra, no disposem de dades desglossades per gènere. Aquesta informació permetria als responsables polítics desenvolupar mesures polítiques equitatives per a millorar les condicions de vida dels agricultors i agricultores ecològics de tot el món», afirma Tina Andres, de BÖLW. «Les empreses també tenen un paper que exercir aquí, creant i mantenint una cultura corporativa integradora per a atreure a la pròxima generació de talents i garantir que l’agricultura ecològica continuï sent un dels sectors de més ràpid creixement en l’agricultura».

Karen Mapusua, IFOAM: «L’agricultura ecològica exerceix un paper clau en la configuració de sistemes alimentaris sostenibles. També pot exercir un paper de lideratge per a garantir que l’agricultura sigui més integradora i reconegui i apreciï totes les formes de diversitat. D’aquesta manera, podem assegurar-nos que podem alimentar i emprar les generacions futures de manera sostenible, i per fi posar fi al costumisme».

Envia les teves idees i ajuda a donar forma al congrés de 2024

A partir de mitjan agost pots presentar les teves propostes per al Congrés BIOFACH en la pàgina web de BIOFACH www.biofach.de/congress. A continuació començarà la convocatòria d’idees. En els diferents fòrums, entre altres sobre sostenibilitat, política i ciència, s’aplanarà el camí a seguir mitjançant animats intercanvis entre tots els agents de la cadena de subministrament. Per més productes ecològics, més sostenibilitat i més igualtat de gènere.

Subscriu-te a la Newsletter i rep cada mes Bio Eco Actual gratis al teu correu

Bio Eco Actual, el teu mensual 100% ecològic
Llegir
Bio Eco Actual Agost 2023