La gelea reial és una substància blanquinosa, cremosa, secretada per les glàndules mandibulars i hipofaríngies de les abelles obreres, i és l’aliment de totes les larves en els primers tres dies després del naixement; posteriorment, les larves que seran abelles obreres comencen a menjar gelea d’obrera, que es compon principalment de mel i pol·len. Només les larves d’abella reina continuaran menjant gelea reial.

geleia reial
123rfLimited©jackf

És un dels productes apícoles més utilitzat a tot el món per les seves múltiples propietats que poden ajudar a millorar la salut i el benestar. Els seus compostos bioactius, com proteïnes, pèptids, fenols i àcids grassos, juguen un paper important en el manteniment de la salut humana. Té una gran quantitat d’ingredients actius, que se sap que són efectius per a diverses condicions de salut. Un d’ells, l’àcid 10-hidroxi-2-decenoic (10-HDA) és el compost actiu i marcador més important de la gelea reial que té un efecte antimicrobià, demostrat davant de diferents patògens humans com E.coli, P. aeruginosa, S. aureus, L. monocytogenes i E. aureus, entre altres.

La literatura científica actual suggereix que els efectes terapèutics de la gelea reial no es limiten a l’activitat antibacteriana, sinó que també poden ajudar a regular la funció immunològica, proporcionar beneficis reconstituents, antifatiga, hipoglucemiants, neuroprotectors, que milloren la memòria i poden ajudar també reduir la inflamació i l’estrès oxidatiu. A més, hi ha nombrosos estudis que destaquen el paper de la gelea reial en la longevitat i la fertilitat.

En els nens, la gelea reial pot ajudar a millorar les seves defenses, estimular la gana, combatre els estats de cansament i fatiga,

S’han avaluat els efectes de la ingestió de gelea reial a llarg termini en humans. En un estudi de 61 voluntaris sans de 42 a 83 anys, en un assaig aleatoritzat, doble cec, controlat amb placebo. Els resultats van mostrar que la ingestió de gelea reial durant 6 mesos va millorar significativament l’eritropoesi o formació de glòbuls vermells, la tolerància a la glucosa i la salut mental.

En els nens, la gelea reial pot ajudar a millorar les seves defenses, estimular la gana, combatre els estats de cansament i fatiga, millorar el rendiment escolar i prevenir les anèmies.

Autora: Maribel Saíz Cayuela, Llicenciada en Ciències biològiques, PGD. Dietètica i nutrició.

Subscriu-te a la Newsletter i rep cada mes Bio Eco Actual gratis al teu correu

Bio Eco Actual, el teu mensual 100% ecològic
Llegir
Bio Eco Actual Setembre 2023