Núria Alonso és Enginyera Tècnica Agrícola. Després d’adquirir experiència professional al Regne Unit i Alemanya (IFOAM), ha treballat en el camp de la certificació a diferents països certificant i inspeccionant per a diferents normes, des del Reglament UE, fins al NOP dels EUA, el JAS del Japó i privades com Soil Association, Naturland i Bio Suisse. Des de l’any 2002 publica “The Organic Standard”, publicació internacional especialitzada. I, des del 2010, des de la seva empresa BioCertificación coopera amb Vida Sana encarregant-se del procés de control a les empreses i productes certificats BioVidaSana juntament amb la certificadora internacional bio. inspecta.

Núria Alonso

Què és la cosmètica ecològica certificada i què la fa diferent de la convencional?

La cosmètica certificada es produeix d’acord amb una Norma escrita que ha d’estar publicada, i hi ha d’haver una entitat de certificació que revisi que el laboratori o marca que ha sol·licitat la certificació compleix la Norma, a més de tots els requisits legals per a la producció i venda de cosmètica. En no existir un reglament oficial que reguli la cosmètica natural i ecològica, cada norma segueix els seus propis criteris, encara que les normes principals que hi ha actualment tenen criteris comuns en allò que és bàsic per definir un producte cosmètic com a natural o ecològic.

Quins són els avantatges de fer servir cosmètica ecològica certificada per a la nostra pell i el medi ambient?

La cosmètica natural utilitza ingredients d’origen natural, i si és cosmètica ecològica, la majoria dels ingredients agrícoles s’hauran produït segons els reglaments per a la producció ecològica, que és òbviament més respectuosa amb el medi ambient que altres sistemes de producció. A més, els ingredients i els productes cosmètics s’han de produir seguint els principis de la química verda, és a dir, que han de ser biodegradables, i no han de produir efectes tòxics, com ara disruptors endocrins, cancerígens, etc. I per a la pell són boníssims, el millor, això ho dic com a consumidora de cosmètica natural, ara em seria impossible fer servir marques convencionals de cosmètica.

«Per saber si un producte és Bio cal comprar productes certificats per certificacions serioses»

Els laboratoris de cosmètica natural que visitem són llocs realment nets, produeixen molt pocs residus, que no són tòxics (i en entrar-hi, normalment fa molt bona olor).

Quins requisits ha de complir un producte per obtenir la certificació com a cosmètica ecològica?

Complir la Norma de la certificació que sol·liciti i signar un contracte amb l’entitat de certificació que ofereixi el servei de certificar d’acord amb aquesta Norma. La certificació consisteix en la revisió de tots els ingredients, fórmules i etiquetes per comprovar si compleixen la Norma i fer una inspecció al laboratori fabricant. Si hi haguessin aspectes a corregir (el que solem anomenar No conformitats) l’empresa que sol·licita la certificació ha de corregir-les i quan tot està correcte, es concedeix el certificat. El procés cal renovar-lo anualment.

©Bio Eco Actual. Productes de cosmètica BIO

El greenwashing és una estratègia de màrqueting enganyosa, com podem evitar caure-hi? i com identificar un producte cosmètic BIO?

Sí, és un gran problema. Les paraules “natural” i “ecològic” o “bio” són atractives i tenen demanda, però produir cosmètica ecològica de debò és més car i més complicat que produir cosmètica convencional. Els ingredients són més cars en general perquè tenen més qualitat. A més, fabricar cosmètica natural requereix mans i ments expertes, i requereix temps, paciència, capacitat d’observació i curiositat. Això ho he pogut comprovar moltes vegades: un fabricant de cosmètica convencional no sap produir cosmètica natural només canviant els ingredients; és una cosa que cal aprendre. Doncs entre això i que la certificació de cosmètica restringeix força els ingredients que es poden utilitzar i el procés de certificació suposa un cost anual, hi ha la temptació de fer servir els termes atractius, però sense fer l’esforç.

Per saber si un producte és Bio cal comprar productes certificats per certificacions serioses. No és gaire difícil, només cal reconèixer uns quants segells, i ja sabrem que algú ha verificat que el producte és el que diu que és.

«Una característica pròpia d’Espanya comparada amb altres països és la gran quantitat d’emprenedors que hi ha en aquest sector»

Com és el consum a Espanya respecte al món?

Segons Statista.com, la venda de cosmètica ecològica i natural al món va assolir la xifra de 7,3 bilions de dòlars el 2022 i s’espera que arribi a 58,6 bilions el 2031. Àsia és el mercat mundial més gran, amb el 32% del total, seguit per Amèrica del Nord i després Europa. Però Alemanya s’enlaira de les dades generals d’Europa, sent el segon mercat del món després d’Àsia, amb 1,480 milions d’euros.

El Regne Unit és un mercat important, però segons tinc entès ha decrescut darrerament pels problemes econòmics derivats del Brexit i de la inflació. I el consum a Espanya no és tan alt, segons Statista, es preveu que arribarà a la xifra de 26 milions de dòlars el 2028, un 4,30% més que actualment. El mercat va creixent a poc a poc, però també hi ha molta confusió i se segueix comprant molt de producte greenwashing.

Una característica pròpia d’Espanya comparada amb altres països és la gran quantitat d’emprenedors que hi ha en aquest sector. Ho veiem a la majoria de les marques que certifiquem: hi ha molts laboratoris petits i mitjans que fabriquen els seus propis productes i/o que fabriquen per a altres, i moltes marques noves que surten al mercat contínuament. És cosmètica d’autor feta per gent que ha tingut una idea de marca de cosmètica natural, i hi dedica la vida.

Autor: Enric Urrutia, Director

Subscriu-te a la Newsletter i rep cada mes Bio Eco Actual gratis al teu correu

Bio Eco Actual, el teu mensual 100% ecològic
Llegir
Bio Eco Actual Setembre 2023