Dins dels marcs reguladors existents per als cosmètics, l’etiqueta NATRUE d’aplicació internacional és una eina establerta per abordar el greenwashing, oferint criteris clars per als ingredients i els productes, i donant suport a la confiança a través de la certificació de tercers per garantir que els productes cosmètics són genuïnament naturals i ecològics, alhora que empodera l’elecció dels consumidors i presa de decisions informada mitjançant la presència d’un segell indicatiu a l’envàs.

El segell NATRUE
©Bio Eco Actual

Comprendre l’etiqueta NATRUE

A l’espera d’una definició regulatòria estricta per als productes cosmètics naturals i ecològics, els membres fundadors de NATRUE, els pioners i els majors productors de productes cosmètics naturals i ecològics autèntics a Europa, van reconèixer la necessitat d’una norma internacional certificada de manera independent que estableixi criteris d’etiqueta rigorosos i transparents per tranquil· litzar els consumidors i ajudar els productors. Això va portar a la creació de l’Etiqueta NATRUE l’any 2008, una certificació reconeguda mundialment que garanteix l’autenticitat de la cosmètica natural i ecològica. L’esquema de certificació NATRUE es basa en tres pilars essencials:

 • Autenticitat dels ingredients: Tots els productes certificats NATRUE estan formats només per substàncies 100% naturals, naturals derivades i idèntiques a la naturalesa. Els criteris de l’etiqueta garanteixen que els productes estiguin formulats amb ingredients realment naturals i ecològics; per tant, evitant ingredients d’organismes modificats genèticament (OMG) i substàncies com fragàncies sintètiques, silicones, parabens, microplàstics i olis minerals.

NATRUE és una certificació reconeguda mundialment que garanteix l’autenticitat de la cosmètica natural i ecològica

 • Integritat del producte: Un esquema de certificació de tercers avalua tot el procés de producció per assegurar-se que els productes mantenen els elements verificables dels criteris de l’etiqueta, inclòs el manteniment de la integritat dels reclams dels productes naturals o ecològics. Al llarg del cicle de vida del producte, els aspectes verificables avaluats inclouen l’abastament, el processament, el final de la vida útil i la formulació per evitar qualsevol adulteració o contaminació per substàncies no conformes.
 • Transparència: a més de la presència obligatòria de l’etiqueta a l’envàs, tots els productes certificats amb l’etiqueta NATRUE es poden trobar fàcilment a la base de dades del lloc web de NATRUE. Això permet als consumidors prendre decisions informades basant-se en llistes d’ingredients i descripcions de productes precises.
El segell NATRUE
Exemples de la formulació de diferents categories de productes

Procés de certificació

L’estàndard NATRUE és interpretat i desenvolupat pel Comitè Científic de NATRUE, un grup d’experts que avalua constantment les últimes actualitzacions normatives i les pràctiques d’última generació per aplicar aquests canvis, de manera que els criteris de l’etiqueta de l’estàndard segueixen sent dinàmics, rigorosos i transparents.

Els criteris s’apliquen a productes cosmètics acabats, matèries primeres i fórmules. Una marca potencial pot utilitzar l’etiqueta NATRUE sempre que compleixi amb els criteris de l’etiqueta garantits per una certificació independent de tercers, un procés que proporciona transparència i fiabilitat als seus clients i, finalment, als consumidors. Per als consumidors, l’etiqueta NATRUE ajuda a identificar fàcilment els veritables cosmètics naturals i ecològics d’un cop d’ull, contribuint a mantenir el greenwashing fora dels prestatges.

El procés de certificació NATRUE implica una avaluació rigorosa de cada producte que es vol certificar. Per obtenir l’etiqueta NATRUE, les empreses han de seguir els següents passos clau:

 • Autoavaluar els criteris: els productors, fabricants externs i propietaris de marques han de llegir atentament els criteris de l’etiqueta NATRUE per avaluar els requisits que han de complir els ingredients i els productes.
 • Sotmetre’s a una verificació de tercers i a una avaluació d’ingredients: triar i contactar amb un certificador aprovat per NATRUE (NAC) que els guiarà durant tot el procés de certificació. NATRUE és el propietari de l’estàndard, no un certificador. La certificació només la duen a terme tercers (NAC) independents i acreditats, responsables de comprovar si el producte/matèria primera compleix els requisits establerts a la Norma NATRUE.
 • Avaluació del producte: un cop el NAC ha revisat la documentació presentada per garantir el compliment dels estrictes estàndards de NATRUE i realitzat l’auditoria (quan calgui), el producte, fórmula o matèria primera obté un certificat. Els productes, fórmules o matèries primeres certificats o aprovats s’afegiran a la base de dades online de NATRUE, que és d’accés públic.

NATRUE va crear dues infografies que inclouen tota aquesta informació d’una manera fàcil d’entendre. Es poden trobar a www.natrue.org.

El procés de certificació NATRUE implica una avaluació rigorosa de cada producte que es vol certificar

Tranquil·litat per als consumidors

L’etiqueta NATRUE ofereix diversos avantatges per tranquil·litzar els consumidors sobre la qualitat dels cosmètics naturals que trien:

 • Garantir la certificació independent.
 • Donar suport a la innovació sostenible i al consum responsable.
 • Garantir la claredat dels ingredients naturals i ecològics i la transparència del producte.
 • Protecció del medi ambient i foment de la reducció de residus.
 • Defensar el benestar animal.

L’etiqueta NATRUE és un símbol de qualitat, autenticitat i confiança en l’àmbit de la cosmètica natural. En adherir-se a criteris rigorosos i a un procés de certificació transparent, NATRUE permet als consumidors prendre decisions informades que s’alineen amb els seus valors i preferències. Quan els consumidors compren, necessiten eines verificables i fiables que els ajudin a prendre decisions informades. Això és el que ofereix NATRUE. A mesura que la demanda de cosmètics naturals i ecològics creix, l’etiqueta NATRUE continua sent una pedra angular de garantia tant per als consumidors com per a la indústria cosmètica.

Autor: Mark Smith, Director de NATRUE

Subscriu-te a la Newsletter i rep cada mes Bio Eco Actual gratis al teu correu

Bio Eco Actual, el teu mensual 100% ecològic
Llegir
Bio Eco Actual Octubre 2023