Juntament amb el canvi climàtic i la pèrdua de biodiversitat, la contaminació química és un dels factors més greus de la crisi ambiental global. Recentment, un estudi científic internacional alertava que la contaminació química ja ha superat els límits que el planeta pot suportar.

Alarma: contaminació química
123rf Limited©lightfieldstudios

A més, és probablement un dels factors ambientals que té conseqüències més greus per a la salut humana, a banda de les que té sobre la salut dels ecosistemes. A més, es tracta d’un problema creixent. El 1930, es produïen a tot el planeta un milió de tones anuals de química sintètica. Avui el volum de química sintètica és centenars de vegades superior. I no es tracta només dels centenars de milions de tones de química sintètica que es produeixen cada any. És també el nombre de substàncies diferents que s’han creat, fins a unes 350.000 actualment.

Les substàncies químiques tòxiques han estat associades per la ciència a nombrosos possibles efectes en la salut. Enumerar els possibles danys seria interminable. Hi ha substàncies cancerígenes, mutagèniques, tòxiques per a la reproducció, immunotòxiques, neurotòxiques, al·lergògenes… Algunes estimacions científiques diuen que el cost sanitari de la contaminació química, en general, pot arribar a suposar un 10% del PIB global.

Són paraules de la conferència que impartirà Carlos de Prada a BioCultura Madrid.

Autor: Associació Vida Sana.

Subscriu-te a la Newsletter i rep cada mes Bio Eco Actual gratis al teu correu

Bio Eco Actual, el teu mensual 100% ecològic
Llegir
Bio Eco Actual Novembre 2023