Les organitzacions de Comerç Just alerten de la necessitat de realitzar un consum responsable. Amb el missatge “Davant el Black Friday, para’t a pensar… i sigues feliç” recorden els impactes mediambientals i humans que provoca l’elevat nivell de compres concentrades en un període curt de temps.

Comercio Justo
123rf Limited©nevodka

“Davant el Black Friday, para’t a pensar… i sigues feliç”

Un missatge que no és aliè a la ciutadania ja que, segons un estudi recent elaborat per la Coordinadora Estatal de Comerç Just i ClicKoala, el 54% de la població vol assegurar-se que els productes que adquireix no han estat elaborats amb explotació infantil, mentre que el 53% vol saber si en la seva elaboració s’ha cuidat el medi ambient. Les organitzacions de Comerç Just recorden 4 motius pels quals és necessari realitzar un consum responsable:

Cuidar el planeta, l’únic que tenim

La quantitat de naturals necessaris per a sostenir el nostre nivell de consum és molt superior a la capacitat del planeta. Per a satisfer-lo seria necessari disposar dels recursos naturals de 1,75 planetes com la Terra. Una altra dada significativa: l’agricultura comercial genera el 80% de la desforestació a tot el món. Cada any es perden 13 milions d’hectàrees de bosc. El nivell de producció i consum contribueix de manera destacada a les emissions de Gasos d’Efecte d’hivernacle i, per tant, a agreujar a emergència climàtica.

Davant el Black Friday, les organitzacions de Comerç Just alerten dels impactes ambientals i humans de les compres

Evitar l’explotació laboral de moltes persones

Donar resposta a l’altíssima i ràpida demanda d’articles de consum augmenta l’explotació de treballadores i treballadors, la precarització de les seves condicions laborals i posa en perill la seva seguretat i salut. Per exemple, en el cas de la roba, cap de les grans marques de moda actuals pot demostrar que paga un salari digne als qui fabriquen les peces (en la seva majoria, dones). La sobreproducció no fa sinó aprofundir en les extenses jornades de treball, en condicions infrahumanes i amb salaris miserables.

Limitar la generació de residus

Els embalatges i embolcalls contribueixen a l’augment d’escombraries que acaba als carrers, abocadors o incineradores. A més, aquests mateixos residus s’han produït utilitzant recursos naturals, energia i aigua, contribuint encara més a la sobreproducció del planeta.

Sentir-te bé

Les compres compulsives en moltes ocasions generen sentiments de culpa o emocions negatives. Per contra, fer front a la pressió consumista afavoreix sentiments positius com l’autoestima.

Per a més informació visita www.comerciojusto.org

Subscriu-te a la Newsletter i rep cada mes Bio Eco Actual gratis al teu correu

Bio Eco Actual, el teu mensual 100% ecològic
Llegir
Bio Eco Actual Novembre 2023