En una època marcada per la creixent consciència mediambiental i la cerca d’estils de vida més saludables, la demanda de productes naturals i ecològics ha experimentat un notable augment. L’inconvenient és que aquest fenomen ha obert la porta al fet que moltes marques de cosmètics se sumin a la tendència etiquetant els seus productes com a “naturals” o “ecològics” quan en realitat no ho són. Aquest fenomen, denominat greenwashing, continua sent un risc per a fabricants i consumidors. Per a fer front a aquesta situació, mostrar les millors pràctiques de la indústria en matèria de sostenibilitat i defensar els cosmètics veritablement naturals i ecològics, NATRUE va llançar l’any 2022 el Dia Internacional de la Cosmètica Natural, el 23 de novembre. Aquest esdeveniment anual no sols destaca la importància dels productes de bellesa naturals, sinó que també posa llum sobre els esforços de NATRUE per a mantenir la transparència, la confiança i la sostenibilitat dins de la indústria cosmètica.

Dia Internacional Cosmètica Natural

El Dia Internacional de la Cosmètica Natural: origen i significat

El Dia Internacional de la Cosmètica Natural, promogut per NATRUE, és un dia de celebració, inspiració i conscienciació. L’esdeveniment, que se celebra anualment el 23 de novembre, simbolitza els principis fundacionals de NATRUE de transparència, fiabilitat i dedicació a preservar la veritable indústria de la bellesa natural i ecològica. Aquest dia pretén subratllar la importància que els consumidors puguin triar amb coneixement de causa els productes cosmètics naturals i ecològics, insta els fabricants a garantir que tenen en compte l’impacte social i mediambiental dels seus productes i inspira la innovació sostenible dins del sector.

Objectius clau del Dia Internacional de la Cosmètica Natural

  1. Sensibilitzar: El principal objectiu de l’esdeveniment és crear consciència sobre els beneficis dels cosmètics naturals i ecològics i inspirar i motivar tant a la indústria de la bellesa com al consumidor de bellesa, fomentant un canvi de mentalitat cap a alternatives veritablement naturals i ecològiques. Aquesta conscienciació capacita als consumidors per a prendre decisions conscients que secundin pràctiques sostenibles.
  2. Promoure la transparència: El dia serveix de plataforma per a educar als consumidors sobre la importància de la transparència dels ingredients. Els productes amb certificació NATRUE compleixen unes estrictes directrius sobre ingredients, la qual cosa garanteix que els consumidors estiguin ben informats sobre els components inclosos en els seus cosmètics.
  3. Fomentar les eleccions sostenibles: En celebrar la cosmètica natural i ecològica, l’esdeveniment anima als compradors a triar productes que donin prioritat al medi ambient i al proveïment ètic. La certificació NATRUE garanteix que els productes no sols són naturals o ecològics, sinó que també es tenen en compte elements com l’origen i la procedència dels ingredients, la biodegradabilitat i l’envasament per a minimitzar l’impacte ambiental.
  4. Suport a les pràctiques ètiques: Les normes de certificació de NATRUE abasten no sols els ingredients, sinó també les pràctiques ètiques associades a la producció de cosmètics. Aquest dia posa en relleu la importància de respectar la naturalesa, la biodiversitat del nostre planeta i de fomentar pràctiques de comerç just en la indústria cosmètica, que és precisament el que promou NATRUE.
  5. Fomentar la innovació: El Dia Internacional de la Cosmètica Natural també proporciona una plataforma perquè les marques i fabricadores de cosmètics mostrin les seves innovacions en el sector de la bellesa natural i ecològica. Això estimula el desenvolupament de nous i interessants productes que s’ajusten a les demandes dels consumidors tant en eficàcia com en responsabilitat ètica.

Com participar en l’edició de 2023

NATRUE creu que ha arribat el moment de donar al sector el reconeixement i el valor que mereix a tots els nivells amb veu pròpia. Per aquesta raó, enguany NATRUE fa brillar la llum sobre el sector convidant a les parts interessades a participar liderant i creant la seva pròpia campanya per a promoure els cosmètics naturals i ecològics. El llenç és la teva creativitat!

NATRUE va llançar l’any 2022 el Dia Internacional de la Cosmètica Natural, el 23 de novembre

Així, per exemple, si ets propietari d’una marca de cosmètics i tens una idea brillant per a donar a conèixer la teva marca, pots participar! El mateix si ets influencer i vols organitzar un xat amb els teus seguidors per a parlar de cosmètica natural. Siguis qui siguis, qualsevol iniciativa és més que benvinguda! Les possibilitats són il·limitades.

Una vegada que tinguis la idea, l’única cosa que has de fer és registrar el teu projecte en la web de NATRUE (www.natrue.org) i l’associació s’encarregarà de promocionar la teva iniciativa. Totes les iniciatives, així com més exemples d’iniciatives que pots posar en marxa estan disponibles aquí.

Campanya de NATRUE en les xarxes socials

Tant si has presentat una iniciativa com si no, NATRUE també et convida a participar en la seva campanya en les xarxes socials el 23 de novembre. Aquest dia, no dubtis a publicar un reels a Instagram, o un TikTok en el qual, juntament amb els teus amics, la teva família i els teus companys de treball, mostris una cosa relacionada amb la cosmètica natural i ecològica.

Pot ser simplement un comentari sobre el que més t’agrada de la cosmètica natural, o alguns punts clau sobre com lluites contra el greenwashing, per què la sostenibilitat és important per a tu o fins i tot una explicació de per què tries cosmètics veritablement naturals. No oblidis utilitzar les següents etiquetes: #dayofnoc i #choosetruebeauty i esmentar a @natrue_aisbl. Omplim les xarxes socials amb els beneficis de la cosmètica natural i motivem al major nombre possible de persones perquè comprin junts productes naturals i ecològics!

NATRUE: el far de la cosmètica natural

NATRUE és una associació internacional sense ànim de lucre compromesa amb la promoció i protecció dels cosmètics naturals i ecològics en benefici dels consumidors de tot el món. Creada en 2007 pels pioners de la indústria de la bellesa natural a Europa, l’associació advoca per mantenir el greenwashing fos dels prestatges mitjançant una millor regulació de les al·legacions -com a natural i ecològic- de la mà de les proteccions necessàries per al subministrament, desenvolupament i ús d’ingredients naturals. En 2008 es va crear l’etiqueta NATRUE amb l’objectiu d’oferir als consumidors unes directrius clares i una etiqueta en la qual puguin confiar per a identificar els autèntics productes cosmètics naturals i ecològics. Els criteris de l’etiqueta estan garantits mitjançant la certificació de tercers per organismes independents i acreditats com un marcador fiable de confiança.

Subscriu-te a la Newsletter i rep cada mes Bio Eco Actual gratis al teu correu

Bio Eco Actual, el teu mensual 100% ecològic
Llegir
Bio Eco Actual Novembre 2023