El 2007, la propietària d’una planta de processament de soja ecològica a Califòrnia va rebre un vagó del que ella pensava -i pel que va pagar 100.000 dòlars- que eren llavors de soja ecològica. Però les proves de laboratori van revelar que la soja estava modificada genèticament en un 20%. El 2017 un reportatge de recerca del Washington Post va detallar carregaments fraudulents de blat de moro i soja ecològics procedents de Turquia i Ucraïna que arribaven als Estats Units.

frau
©The Organic & Non-GMO Report

Aquests són només dos exemples d’un problema constant que amenaça amb soscavar la indústria ecològica i la confiança dels consumidors en els aliments ecològics: el frau.

El Departament d’Agricultura dels EUA ha respost amb la seva norma Strengthening Organic Enforcement per a reprimir el frau, però serà suficient?

El blat de moro i la soja ecològics fraudulents es venen “tots els dies”

El frau és “indiscutiblement, la major amenaça per al sector ecològic”, diu Lynn Clarkson, CEO de Clarkson Grain, un proveïdor de grans ecològics i no transgènics amb seu a Illinois. “Cada dia es ven blat de moro i soja convencionals amb certificacions ecològiques fraudulentes”.

“L’ecològic ha estat un objectiu molt atractiu per als defraudadors”, afirma Gwendolyn Wyard, sòcia fundadora de Strengthening Organic Systems, LLC, una nova empresa d’assessorament centrada en la prevenció del frau ecològic. “Tenim la recepta perfecta perquè la demanda supera a l’oferta i, en molts casos, un preu superior”.

Davant els elevats preus dels productes ecològics, els delinqüents o fins i tot alguns agricultors intenten treure profit venent cereals o productes conreats amb mètodes convencionals -amb pesticides i fins i tot OMG- com a ecològics, infringint les normes del Programa Nacional Ecològic.

“La temptació de fer paranys és enorme”, afirma Clarkson. “Mentre hi hagi una prima per a l’ecològic, la temptació serà aquí davant”

Un dels factors subjacents que impulsen el frau és la major demanda de blat de moro i soja ecològics que l’oferta estatunidenca d’aquests cereals, que s’utilitzen en la producció avícola ecològica. Com a conseqüència, els Estats Units depèn en gran manera de les importacions de cereals ecològics. Al voltant del 26% del blat de moro i el 76% de la soia ecològics utilitzats per a l’alimentació d’ocells de corral als EUA procedeixen de l’estranger, segons Mercaris, una empresa de dades del mercat ecològic.

Aquests cereals procedeixen de la regió de la Mar Negra, incloses Turquia i Rússia, així com de l’Argentina i Àfrica.

Els països de la regió de la Mar Negra són sospitosos d’enviar subministraments fraudulents d’aquests cereals, segons John Bobbe, agricultor ecològic de Wisconsin i ex director de OFARM, que supervisa les cooperatives d’agricultors ecològics del Mitjà Oest.

“Al llarg dels anys vaig seguir la pista de 13 vaixells sospitosos de tenir enviaments fraudulents. Si procedien de Turquia o de la regió de la Mar Negra, eren sospitosos”, afirma Bobbe.

Les importacions ecològiques de l’Índia i l’Argentina també són sospitoses, afirma Clarkson. l’Índia ha tingut fama de realitzar enviaments fraudulents de cotó ecològic. A principis de 2021, el Programa Nacional Orgànic (NOP) del Departament d’Agricultura dels EUA va posar fi al seu Acord de Reconeixement Orgànic amb l’Índia a causa de la preocupació per la integritat ecològica dels productes indis que arribaven als Estats Units.

“Alguns dels problemes amb els quals ens topem a l’Índia és que els sistemes de control de la supervisió governamental eren deficients”, afirma Wyard.

Clarkson cita un exemple recent de possible frau. Un processador de soja del Canadà importa grans quantitats de soia ecològica d’Etiòpia i l’Índia. A continuació, el processador envia l’oli i la farina de soja processats a processadors avícoles de l’est dels Estats Units amb una etiqueta que diu que és un producte del Canadà.

“Estem bastant segurs que es tracta de molt de material fraudulent”, afirma.

Clarkson afirma que als delinqüents els resulta fàcil cometre frau ecològic. “Mentre tinguin un paper en el qual posi ecològic, ningú els detindrà”, afirma.

“Tenim un sistema de certificació que és molt bo, però els defraudadors triomfen perquè troben les llacunes”, afirma Wyard.

Preocupació pel frau en els productes ecològics i els cacauets

També hi ha hagut casos de frau ecològic domèstic. En 2019, l’agricultor de Missouri Randy Constant va ser declarat culpable i condemnat a 10 anys de presó per vendre 250 milions de dòlars en grans ecològics fraudulents. En 2020, l’agricultor de Dakota del Sud Kent Anderson va ser acusat de vendre 71 milions de dòlars en grans i llavors ecològiques fraudulentes. A principis d’enguany, en casos separats, un agricultor d’Iowa i un altre de Minnesota es van declarar culpables de vendre cultius convencionals com a ecològics en esquemes de frau multimilionaris.

“Aquí mateix, en el nostre propi pati posterior, el Mitjà Oest, tenim alguns casos de frau bastant significatius”, afirma Wyard.

Encara que el frau en el mercat de cereals ecològics ha estat el que més atenció ha rebut, també és probable que es produeixin fraus en altres productes ecològics, com a fruites i fruita seca.

“Ens hem centrat molt en els cereals perquè és on hem vist que es produeixen els fraus, però crec que els productes agrícoles són un altre àmbit en el qual es produeixen”, afirma Wyard. “Es diu per aquí que és un problema”.

Els productes ecològics constitueixen una categoria molt lucrativa dins de la indústria ecològica; els consumidors compren més productes ecològics que qualsevol altre producte alimentari ecològic.

Els cacauets també poden ser un problema. Un agricultor de cacauets ecològics de Geòrgia, que desitjava romandre en l’anonimat, va declarar: “Em preocupa el frau en el mercat del cacauet ecològic, amb cacauets conreats convencionalment que surten dels Estats Units i tornen de Mèxic com a ecològics. No tinc dades concretes, però he sentit que aquesta pràctica continua. Ja tenim bastants problemes per a mantenir el seu cultiu ecològic aquí com perquè vingui més producció amb la qual competir.”

Com diu l’agricultor de cacauets ecològics, ell i altres agricultors ecològics estatunidencs sofreixen les importacions fraudulentes barates que minven la seva capacitat d’obtenir un preu just per les seves collites.

“Qualsevol frau ecològic perjudica realment la majoria dels agricultors ecològics nacionals. És un impacte real sobre els agricultors que segueixen totes les normes i posen molta cura en la gestió ecològica de les seves explotacions”, afirma Kate Mendenhall, directora executiva de l’Associació d’Agricultors Ecològics (Organic Farmers Association).

Llei de Reforç de l’Aplicació Ecològica

Per a abordar el problema del frau, el Departament d’Agricultura dels EUA va publicar a principis d’enguany la norma Strengthening Organic Enforcement (SOE). SOE té com a objectiu donar suport als sistemes de control ecològics forts, millorar la traçabilitat de la granja al mercat, augmentar l’autoritat de supervisió de les importacions, i proporcionar una aplicació robusta dels reglaments ecològics.

Alguns dels requisits del SOE són la certificació de comerciants i grups de productors, els certificats d’importació NOP per a totes les importacions ecològiques i l’augment de l’autoritat per a realitzar inspeccions in situ més rigoroses de les operacions certificades, entre altres.

“Sí que crec que la Llei de Reforç de l’Aplicació Ecològica o la norma ajudaran”, afirma Mendenhall. “Han tancat moltes llacunes que estaven creant algunes llacunes i falta de pista d’auditoria”.

“Hi ha molts requisits, moltes parts de la norma en les quals la suma total de totes elles reduirà el frau de manera significativa”, afirma Wyard.

Segons Wyard, exigir als comerciants i intermediaris la certificació ecològica és un pas important per a acabar amb les llacunes jurídiques. Afegeix que “literalment milers d’operacions” hauran d’estar certificades abans del 19 de març de 2024, quan entri en vigor la norma Soe.de totes elles reduirà el frau de manera significativa”, afirma Wyard.

A més, el Servei de Duanes i Protecció Fronterera dels Estats Units (CBP) ha ampliat la seva llista de codis de la Llista Aranzelària Harmonitzada per a incloure 84 productes ecològics. El CBP utilitza aquests codis per a rastrejar el volum, el valor i l’origen dels productes importats als EUA.

“Els requisits per a travessar la frontera i tot el que comporta la verificació a través de duanes i protecció de fronteres seran molt més estrictes”, afirma Wyard.

El SOE també exigeix als inspectors i certificadors ecològics que realitzin auditories de traçabilitat i balanç de masses. Aquestes últimes consisteixen a verificar que una quantitat de, per exemple, soia ecològica que entra als EUA coincideix amb la quantitat de soia ecològica conreada i collida al país d’origen. Si la quantitat importada és major que la produïda, se sospita de frau.

Encara que es mostra esperançada respecte al SOE, Mendenhall creu que caldrà fer més per a frenar el frau.

“Confio que la norma Strengthening Organic Enforcement contingui millores que contribueixin a dissuadir el frau. No obstant això, no podem detenir-nos en aquesta norma. Hem de continuar aprenent i modernitzant els nostres sistemes”.

Necessitat d’augmentar la producció ecològica nacional

La millor solució per a detenir les importacions fraudulentes de productes ecològics és augmentar la producció nacional estatunidenca de cultius ecològics.

“Crec que augmentar la producció nacional de cereals és clau”, afirma Mendenhall. “No podem donar-los la benvinguda (als nous agricultors ecològics) a un mercat si no acabem amb les importacions o el frau intern. La producció ecològica nacional és clau, però també hem d’eliminar l’oferta que no hauria de ser aquí en primer lloc.”

Clarkson veu un futur ombrívol per als productes ecològics si no s’atalla el problema del frau.

“Vull tenir esperances en l’ecològic, però si el consumidor arriba a la conclusió que entre el 50% i el 60% del seu producte ecològic no ho és realment, llavors tot el mercat desapareix”.

Detenir el frau exigirà un esforç conjunt de la indústria ecològica. “Hem de treballar junts com a comunitat ecològica”, afirma Mendenhall.

Recursos per a la prevenció del frau ecològic:

Alliance for Organic Integrity. Organització l’objectiu de la qual és oferir eines que ajudin a evitar l’entrada de productes fraudulents en les cadenes de subministrament de productes ecològics.

Organic Services. Consultoria internacional d’estratègia i gestió centrada en solucions d’integritat per a combatre el frau i l’ús indegut de les reclamacions de qualitat.

Strengthening Organic Systems, LLC. L’empresa assessora ajuda a les empreses a complir la norma del USDA Strengthening Organic Enforcement Rule i protegeix les seves marques del frau ecològic.

Autor: Ken Roseboro. Article cedit per The Organic & Non-GMO Report

Subscriu-te a la Newsletter i rep cada mes Bio Eco Actual gratis al teu correu

Bio Eco Actual, el teu mensual 100% ecològic
Llegir
Bio Eco Actual Novembre 2023