De la terra i la flora africanes provenen alguns productes naturals molt valorats per a la cura de la pell, com l’oli d’argan o la mantega de karité. Però també una argila, el rasul; la kigèlia o l’extracte de baobab. La saviesa popular africana per a la cura de la pell desperta un creixent interès, amb substàncies naturals emprades tradicionalment que cada vegada són més conegudes a tot el món i que, en general, poden trobar-se de cultiu ecològic. Per què són tan eficaces? Entre altres motius, perquè allà les plantes s’han de protegir dels rigors extrems del clima africà… i a la pell hi exerceixen funcions similars.

Cosmètica natural des d’Àfrica
123rfLimited©serezniy

Mantega de karité

S’extreu de les ametlles d’un arbre tropical (Butyrospermum parhii) que només creix a l’Àfrica i en estat salvatge, en sabanes arbrades. Al Sudan, Senegal, Nigèria o Costa d’Ivori coneixen molt bé les virtuts de la mantega de karité. Amb ella fan massatges als nadons per protegir la seva pell d’agressions externes.

Les dones recullen aquestes ametlles, les trituren i obtenen una pasta fina que, pastada durant molt de temps, es converteix en una mantega untuosa de color ivori. Rica en àcids grassos, vitamines A i E, així com substàncies insaponificables cicatritzants, desinfectants, antiinflamatòries i protectores solars, la seva composició singular i complexa no es pot comparar amb cap altra substància greixosa.

On es troba. Coneguda com a «crema d’or africana», es comercialitza en estat pur i com a ingredient de gran quantitat de cosmètics (bàlsams, llets corporals, sabons…) per a pells deshidratades, sensibles, intolerants i reactives; en molts productes solars (el seu factor protector natural equival al 6) i en cosmètics per a una pell més elàstica.

Les dones berbers utilitzen des de temps remots l’oli d’argan per cuidar la pell i els cabells

Oli d’argan

Les dones berbers utilitzen des de temps remots l’oli d’argan per cuidar la pell i els cabells. És especialment hidratant i protector pel seu alt contingut en àcids grassos i tocoferols (vitamina E), que actuen també com a antioxidants.

Aquest valuós oli es troba entre els ingredients d’un nombre creixent de cremes i productes per a la pell, a més de vendre’s en estat pur en herboristeries i botigues especialitzades. L’argan (Arganda spinosa) és un arbre espinós molt resistent a la calor i a l’aridesa dels terrenys on creix, des del Sàhara fins a la costa oest del Marroc. Proporciona fusta, farratge i un oli d’ús alimentari i medicinal que s’utilitza per cuidar la pell seca i arrugada, nodrir i revitalitzar els cabells fràgils i enfortir les ungles.

On es troba. En productes antiedat i revitalitzants. A més, per la seva capacitat protectora dels raigs UVA, es troba a més a més en cremes solars. I també en cosmètics per als cabells, ja que els dóna brillantor i evita les puntes obertes

El vetiver és un antiinflamatori, antisèptic, afrodisíac i netejador natural

Rasul, l’argila marroquina

Aquesta argila extraordinària prové d’uns jaciments a la frontera de l’Atles, a 200 km de Fes. Amb un alt contingut en silicat de magnesi, s’empra des de fa segles com a substància sabonosa a l’Àfrica del Nord.

La paraula rhassoul deriva del verb rassala, «rentar» en àrab. En contacte amb l’aigua s’infla per convertir-se en una mena de gel que actua com a detergent i desengreixant: absorbeix la brutícia i el greix com un full de paper assecant, sense agredir la pell ni el cabell amb agents tensioactius.

On es troba. En cosmètica s’empra com a ingredient base de xampús, gels de bany, sabons i cremes per a pells sensibles, al·lèrgiques o amb dermatitis atòpica. I també en cremes per tractar l’acne.

Cosmètica natural des d’Àfrica
Autor: Mwintirew | Creative Commons. Dona venent mantega de karité a Ghana.

Extracte de baobab

Originari de Madagascar, però estès per gran part d’Àfrica, el baobab (Adansonia digitata) és reverenciat com l’«arbre farmàcia». La infusió de la corfa s’indica contra els atacs de malària. I les seves fulles, molt riques en flavonoides que combaten els radicals lliures, es fan servir per protegir i suavitzar la pell, hidratar-la i reafirmar-la.

On es troba. En productes facials de propietats antiedat, que hidraten i allisen la pell. Per la seva riquesa en vitamina C s’usa en productes per a la cuperosi (vermells a la pell).

Kigèlia africana

Aquest arbre de fins a 20 metres d’alt (Kigelia africana) creix a la franja tropical africana, des del sud del Txad fins a Sud-àfrica, però la polpa del seu fruit s’usa tradicionalment a tot el continent per curar des de mossegades de serp fins a reumatismes. Les dones senegaleses l’apliquen sobre el seu pit perquè l’extracte de kigèlia és ric en principis actius vegetals als quals se’ls reconeix un efecte tensor i reafirmant.

On es troba. En fórmules per a l’escot i per a cutis de pell madura. Ajuda a augmentar la densitat i elasticitat cutànies.

Amb un alt contingut en silicat de magnesi, el rasul s’empra des de fa segles com a substància sabonosa a l’Àfrica del Nord

Vetiver africà

La planta Vetiveria Nigritana, també coneguda com Vetiver o Black Vetivergrass, està profundament arrelada a la terra i algunes tradicions del Nord d’Àfrica. És un tipus d’herba molt gruixuda i alta que hi creix habitualment i també a Nigèria i Àfrica Oriental. És molt rica en olis essencials que es poden destil·lar i utilitzar amb finalitats medicinals tradicionals. En cosmètica, es fa servir sovint en productes per a la cura de la pell per les seves propietats antisèptiques i per estimular la circulació.

On es troba. És present en productes per tractar l’acne i altres problemes de la pell, ja que n’afavoreix la regeneració. El vetiver és un antiinflamatori, antisèptic, afrodisíac i netejador natural. Es caracteritza per una olor de terra molt agradable. L’oli de vetiver és molt hidratant i nodreix profundament la pell ajudant-la a lluir més jove, llisa i suau. Redueix l’aparició d’imperfeccions ajudant a crear un to de pell més uniforme. S’ha demostrat que l’oli d’arrel de vetiver té una activitat antioxidant.

Autor: Jaume Rosselló, Editor especialitzat en salut i alimentació

Subscriu-te a la Newsletter i rep cada mes Bio Eco Actual gratis al teu correu

Bio Eco Actual, el teu mensual 100% ecològic
Llegir
Bio Eco Actual Desembre 2023