Va sorgir com, i segueix sent, una alternativa innovadora i sostenible en el món agrícola, destacant la interconnexió entre la terra, les plantes, els animals i els éssers humans. En això es basa l’agricultura biodinàmica, un mètode agrícola fundat per Rudolf Steiner a la dècada de 1920.

Agricultura biodinàmica
©Bio Eco Actual

Els principis fonamentals

L’agricultura biodinàmica és agricultura ecològica i va un pas més enllà en adoptar un enfocament holístic que integra aspectes espirituals i còsmics. Concep l’hort o la granja com un organisme viu, en el qual plantes, animals, agricultors, naturalesa i cosmos es complementen i treballen junts per a obtenir un benefici mutu.

A més de les necessitats materials, l’agricultor biodinàmic treballa amb les energies vitals de la naturalesa, buscant estimular els processos de vida i curació naturals. Per això, es tenen especialment en compte els cicles còsmics, els sistemes solars i el calendari lunar per a fer tasques agrícoles específiques, com la sembra i la collita, aprofitant les influències dels astres en el creixement de les plantes.

Un altre dels seus pilars és l’ús de preparats especials a base d’herbes i minerals que enforteixen la vitalitat de la terra. Aquests preparats, junt amb la diversitat i la rotació de cultius, milloren la qualitat i la salut del sòl, augmentant la seva fertilitat i resiliència a llarg termini. Com a resultat, s’obtenen sòls saludables i cultius resistents enfront de plagues i malalties. A més, l’atenció acurada a la salut del sòl es tradueix en aliments més rics en nutrients i sabors.

D’altra banda, la integració d’animals en la granja permet crear un sistema tancat i sostenible on els residus d’uns es converteixen en recursos per a uns altres. Tot això fomenta la biodiversitat, creant ecosistemes agrícoles més resilients i que preserven els recursos naturals per a les generacions futures. És a dir, el seu enfocament holístic no sols contribueix a la salut del planeta, sinó que també nodreix la connexió entre els agricultors, els consumidors i la terra.

Certificació Demeter: garantia de qualitat biodinàmica

Des de 1928, el segell Demeter certifica finques, productes i organitzacions que segueixen els mètodes biodinàmics. La seva estricta i completa normativa avala la integritat i la qualitat dels productes biodinàmics, oferint la garantia que aquests estàndards es mantenen al llarg de tot el procés de producció, des del cultiu en el camp fins al envasat final.

Autora: Ariadna Coma, Periodista

Subscriu-te a la Newsletter i rep cada mes Bio Eco Actual gratis al teu correu

Bio Eco Actual, el teu mensual 100% ecològic
Llegir
Bio Eco Actual Gener 2024