Mentre al Parlament Europeu es negocia una esmena de compromís sobre la proposta de Directiva d’Al·legacions Ecològiques, el moviment ecològic adverteix els eurodiputats de les conseqüències negatives per al sector agroalimentari si es tria una metodologia errònia com a base per avaluar les al·legacions verdes als productes alimentaris.

Al·legacions ecològiques

Eric Gall, Director Adjunt d’IFOAM Organics Europe, ha comentat en una roda de premsa online aquest matí: “Els eurodiputats haurien d’evitar incloure com a referència per avaluar les al·legacions ecològiques un indicador com la Petjada Ambiental de Producte (PEF, en anglès) que apunta en la direcció equivocada per a l’agricultura i que és irrellevant per a l’agricultura. Mentre que el PEF pot funcionar bé per als productes manufacturats, és inadequada per avaluar l’impacte ambiental dels productes agroalimentaris. Té en compte els impactes dels diferents mètodes de producció sobre la biodiversitat i promou l’agricultura intensiva, no pas una transició del sistema alimentari actual cap a pràctiques agroecològiques”.

Ha afegit que “la pròpia proposta de la Comissió reconeix que la metodologia del PEF té limitacions a l’hora d’avaluar l’impacte dels productes alimentaris, i seria difícil entendre que el Parlament obrís la porta al greenwashing demanant l’ús de normes de categoria PEF també per als productes alimentaris”.

“No es tracta d’arreglar o posar pegats al PEF per a l’agricultura: hi ha una necessitat clara d’altres mètriques”

Quentin Chancé, del CNRS, coordinador de CESIAe, el Grup d’Experts Científics a Etiquetatge de Sostenibilitat, ha declarat: “L’informe publicat per CESIAe el novembre de 2023 demostra que el mètode d’anàlisi del cicle de vida del PEF, encara que útil en alguns contexts, és fonamentalment inadequat per als productes agroalimentaris. El seu enfocament reduccionista no capta les complexes interaccions de lagricultura, cosa que condueix a avaluacions mediambientals esbiaixades. No es tracta darreglar o pegat el PEF per a lagricultura: hi ha una clara necessitat daltres mètriques. Subratllem la necessitat de metodologies més completes i sistèmiques que reflecteixin amb precisió els reptes i impactes únics del sector agrícola, reconeixent la necessitat d’un conjunt divers d’eines d’avaluació per reflectir i impulsar veritablement la sostenibilitat mediambiental.”

Sabine Bonnot, membre del consell científic de l’ITAB (Institut tècnic francès d’agricultura ecològica) i presidenta de Planet-score, destaca els antecedents: “La metodologia del PEF no és ciència, com van afirmar l’informe IDDRI del 2021, l’informe CESIAe del 2023, però també l’informe de 2018 del CCI de la Comissió: “Com qualsevol esquema de ponderació [en els enfocaments multicriteri], el PEF no es basa principalment en la ciència natural, sinó que implica intrínsecament opcions de valor que dependran de la política, les preferències culturals i d’un altre tipus, i els sistemes de valors”. No sembla que es pugui assolir un “consens” sobre la ponderació.”

El març del 2023, en donar a conèixer la proposta de les al·legacions ecològiques, la Comissió va declarar davant la premsa que havia après de les lliçons del desenvolupament del PEF durant deu anys. I que tenint en compte els seus defectes estructurals, especialment per als sectors alimentari, pesquer i tèxtil, no era adequat prendre aquest enfocament com a referència única o central. En canvi, la Comissió va establir una llista de condicions (article 8) que han de respectar les metodologies independents per garantir la fiabilitat, transparència i assequibilitat per a les PIME. El compliment del FCR no figura a la llista”.

Per generar confiança, es necessiten metodologies pertinents, independents i recolzades per la societat civil

Sabine Bonnot ha afegit: “Planet-score s’està desenvolupant actualment en aquesta línia per al sector alimentari, amb una evident rellevància a la vida real per a més de 300 empreses que actualment avaluen els seus productes a 12 països. El PEF és una part menor de la avaluació ecològica holística I el mateix govern francès està desenvolupant actualment un mètode que no s’ajusta al PEF. Les enquestes revelen que a molts països europeus els consumidors no confien en les empreses, ni en les autoritats públiques, en temes ecològics. Per a generar confiança, és molt necessari disposar de metodologies pertinents, independents i avalades per la societat civil (científics, associacions de consumidors, ONG). El projecte de directiva sobre al·legacions ecològiques fa realitat aquest marc És un pas enorme cap a formes innovadores i cooperatives de fer realitat la transició”.

També ha advertit: “El PEF és l’eina reduccionista per excel·lència: pensar sobretot en termes d’eficiència és adequat per a les fàbriques de femelles i cargols, no per als sistemes de cria. Llevat que realment vulguem creure que les gallines engabiades són el millor sistema de producció d’ous des del punt de vista ecològic. Seria una elecció de valors qüestionable”.

“Les opcions de valor que hi ha darrere del PEF són errònies per a l’agricultura, ja que promouen (segons tots els informes esmentats) encara més intensificació, més pressió sobre les pràctiques agrícoles, sobre la naturalesa, sobre els animals i sobre els ingressos dels agricultors, més de la mateixa història que ha estat aixafant els agricultors i empenyent-los a accions desesperades. El PEF no és una eina de transparència per als consumidors ni decodisseny dels productes alimentaris. És incapaç de lluitar contra el greenwashing i de reflectir els esforços de pagesos i productors”.

La roda de premsa ha conclòs amb una crida als eurodiputats perquè evitin promoure el greenwashing al sector agroalimentari a través del PEF, i deixin la porta oberta a metodologies que reflecteixin millor les complexitats i l’impacte mediambiental dels mètodes de producció agrícola i que siguin sensibles als aspectes sistèmics dels productes agroalimentaris.

Més informació a www.organicseurope.bio

Subscriu-te a la Newsletter i rep cada mes Bio Eco Actual gratis al teu correu

Bio Eco Actual, el teu mensual 100% ecològic
Llegir
Bio Eco Actual Gener 2024