Són segurs els filtres químics? Què és exactament el SPF? Com protegeixen els filtres minerals?

Algunes consideracions a tenir en compte abans de tombar-se al sol.

Fa ja bastants anys que van aparèixer al mercat protectors solars amb SPF 70, i per a qualsevol persona de pell clara això podria ser una invitació a prendre el sol durant 12 hores sense por de cremar-se.

Al cap i a la fi, com més gran sigui el nombre, millor, oi? Abans, però, de tombar-se a la platja a torrar-nos, hi ha un parell de coses que hauríem de saber sobre la radiació solar i el SPF (Factor de Protecció Solar).

La radiació solar

La llum del sol arriba fins a la nostra pell en forma de radiació ultraviolada, el que coneixem com UVA i UVB. La llum UVB és la principal causa de les cremades pel sol, mentre que els raigs UVA penetren a la pell més profundament i van associats a aparició d’arrugues, pèrdua d’elasticitat i altres efectes de fotoenvelliment. Per això, una exposició al sol perllongada i sense protecció pot tenir efectes nocius sobre la nostra pell.

El sistema de mesura de protecció solar va ser establert per la FDA (Administració de Medicaments i Aliments dels Estats Units), per mesurar, principalment, la quantitat de protecció que el producte ofereix contra les cremades solars causades pels raigs UVB. Encara no s’ha establert un sistema per mesurar la protecció contra els raigs UVA.

El Factor de Protecció Solar (SPF), indica quant temps pot passar al sol una persona abans d’arribar a cremar-se, usant un producte de protecció solar. Per saber quant de temps podem estar al sol amb un SPF x, utilitzarem la següent fórmula:

Minuts que podem prendre el sol sense protecció ( i sense cremar-nos ) x SPF = minuts que podem prendre el sol sense cremar-nos amb la crema

Per exemple, una persona de pell clara que normalment comença a cremar-se després de 10 minuts al sol, trigaria 15 vegades aquest temps amb un SPF 15 (150 minuts o 2,5 hores). Però abans de començar a comptar minuts i mesuraments de protecció solar, hem de saber que aquesta equació no sempre és exacta.

Cal tenir en compte que se sol emprar menys quantitat de crema que la utilitzada en les proves per determinar el SPF d’una crema solar, i que a més, tot i les indicacions de “a prova d’aigua” o “resistent a la suor”, tots els protectors solars disminueixen la seva eficàcia quan s’exposen a l’aigua o la suor.

para-el-solPer ara sabem que un nombre de SPF alt significa més temps d’exposició al sol i major nivell de bloqueig dels raigs UVB. No obstant això aquest nombre no augmenta de manera exponencial segons augmenta el nombre SPF, la qual cosa pot ser bastant confús. Per exemple, un SPF 15 bloqueja el 93,3% dels raigs UVB, però un SPF 30 bloqueja el 96,7 %. El nombre de SPF s’ha duplicat, però la taxa de bloqueig s’ha incrementat en només el 3,4% (en comptes de duplicar-se).

Ja fa un temps que les autoritats sanitàries s’han pronunciat al respecte, recomanant als fabricants posar en l’etiquetatge “protecció baixa”, “protecció mitjana” o “protecció alta”.