esther baena

Penses quedar-te embarassada?

La preparació per a l’embaràs és gairebé tan important com els mesos de gestació. Per tant, és el moment d’adquirir bons hàbits tant en la teva alimentació com en el teu estil de vida: portar una alimentació ben planificada i saludable, fer exercici, eliminar el tabac1 i l’alcohol2, etc. També és important tenir un índex de massa corporal (IMC) adequat abans de l’embaràs per al bon desenvolupament del bebè3.

Què passa durant l’embaràs?

El cos de la dona es prepara per a grans canvis: la formació de la placenta, del fetus, l’úter, del desenvolupament del pit, etc. Per això, les necessitats d’alguns nutrients augmenten fins a un 50%. Això no vol dir que s’hagi de menjar per dos ja que no hi ha un augment excessiu de les calories totals que s’han de consumir.

Quins són aquests nutrients?4

QUE-MENJAR Recomanacions-basiques-per-futures-mares Els nutrients que requereixen especial atenció són: la proteïna, el ferro, l’àcid fòlic, el iode, el zinc, el calci, l’omega 3 (DHA / EPA), la vitamina D i la B12.

Durant el 1r trimestre el fetus no creix massa, de manera que les necessitats de proteïna no augmenten. No obstant això, no passa el mateix amb l’àcid fòlic, el ferro, el iode i el zinc, ja que aquestes augmenten un 50% més de les recomanacions generals.

Al 2n trimestre calen unes 340kcal més i al 3r trimestre, aproximadament, 452kcal. En ambdós trimestres cal menjar uns 25 g més de proteïna (gairebé un 50% més). No obstant això, les necessitats de la resta de nutrients no varien respecte al 1r trimestre.

En els 6 primers mesos de lactància hi ha una despesa calòrica diària d’unes 500kcal. Les necessitats de iode augmenten una mica més que en l’etapa de l’embaràs, però les de ferro disminueixen per sota de les d’una dona adulta a causa de l’absència de la menstruació.

Durant l’embaràs i la lactància, l’absorció del calci és més eficient però, tot i així, és important assegurar una aportació de calci d’almenys 1000mg al dia.

Com que no es recomana el consum de peix blau durant l’embaràs perquè conté metalls pesats i contaminants industrials, és aconsellable prendre un suplement de DHA / EPA (preferiblement que provingui de microalgues) tant en l’embaràs com en la lactància ja que millora la visió i les funcions cerebrals del bebè.5

La vitamina D és indispensable per al bon desenvolupament dels ossos; tant del fetus com del nadó. La futura mare ha de exposar-se al sol cada dia o prendre un suplement de vitamina D2.6

Es pot portar un embaràs saludable sent vegetariana o vegana?

La família, els amics i fins i tot alguns professionals sanitaris poden estar preocupats davant la idea de portar un embaràs sent vegetariana o vegana. No obstant això, les necessitats nutricionals no canvien respecte a les d’un embaràs omnívor: cal prestar atenció als mateixos nutrients, excepte la vitamina B12 (que ja estaran prenent de forma regular). Pel que la resposta és sí, clar que es pot portar un embaràs saludable!8

1. www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/7699353
2. www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmedhealth/PMH0004694/
3. American Congres of Obstetricians and Gynecologist (ACOG)
4. National Institute of Health (NIH) y Food and Nutrition Board, Institute of Medicine (IOM)
5. International Society for the Study of Fatty Acids and Lípids (ISSFAL)
6.
www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2034574/
7. www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/3589760
8. www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/358976

Deixa un comentari

Please enter your comment!
Please enter your name here