Quan els anticossos del sistema immune identifiquen com una substància nociva una que en realitat no ho és com, per exemple, el pol·len, els nostres anticossos es combinen amb l’al·lergen per “protegir” el nostre cos d’aquesta substància, això són el que s’anomenen al·lèrgies.

saludy marzo 15

Per què es produeixen les al·lèrgies?

Les substàncies químiques alliberades pel sistema immunitari provoquen l’aparició dels símptomes de les al·lèrgies: congestió nasal, mocs, picor als ulls, reaccions a la pell, etc. De la mateixa manera, quan aquests símptomes afecten els pulmons i les vies respiratòries poden provocar problemes respiratoris, sibilàncies, opressió al pit, etc.; el que es coneix com asma.

Més fruites i verdures!

Si es menja menys fruites i verdures es redueix la ingesta dels antioxidants necessaris per ajudar al sistema de defensa dels pulmons. En general, les persones amb asma solen tenir uns nivells més baixos d’antioxidants (criptoxantina, licopè, luteïna i alfa i beta carotens), de manera que certs aliments, com les fruites i les verdures, juguen un paper important per la seva aportació.

Un exemple de la importància dels antioxidants és l’estudi realitzat a dos grups de asmàtics, limitant la ingesta de verdures i fruites a un d’ells. En el grup que consumia menys quantitat; 1 ració de fruita i 2 de verdura (curiosament la mitjana que es consumeix a Europa), es va observar, en pocs dies, un empitjorament significatiu de la funció pulmonar i del control de l’asma. En canvi, el grup que s’alimentava amb 2 racions de fruita i 5 de verdura, tenia la meitat de possibilitats de patir un atac d’asma en els tres mesos següents. Dades que ens porten a plantejar-nos el següent…

Què passaria si les persones amb asma només mengessin aliments d’origen vegetal?

Un moviment a Suècia afirmava que una alimentació vegana podia millorar o fins i tot curar l’asma. Doncs bé, a l’hospital de la Universitat de Linkoping van voler comprovar si això era cert.

Van escollir 35 persones molt malaltes que tenien asma bronquial des de feia uns 12 anys i que es medicaven des de feia força temps (20 fins i tot amb cortisona) i se’ls va alimentar, durant un any, amb aliments d’origen vegetal com a única teràpia.

Dels 24 participants que van aconseguir portar una alimentació vegana durant tot l’any, el 71% va afirmar tenir millores en tan sols 4 mesos i el 92% les va tenir al cap d’un any. La majoria va reduir dràsticament la medicació que prenia, 4 persones van deixar de medicar-se, altres van poder fins i tot deixar la cortisona i tan sols 2 no van poder reduir la seva medicació.

També hi va haver una millora significativa en bastants variables clíniques com la capacitat vital, el volum expiratori forçat i la capacitat de treball físic, així com un canvi significatiu en els nivells de la IgM i de la IgE, dos anticossos associats amb les al·lèrgies. Además, los participantes también mejoraron sus niveles de colesterol y triglicéridos, su presión arterial disminuyó y adelgazaron unos cuantos kilos.

Com es poden prevenir les al·lèrgies?

Portant una alimentació basada en aliments d’origen vegetal i prenent suplements d’aliments rics en carotenoides*.

*És important prendre suplements seguint les indicacions d’un professional de la salut.

Per consultar les fonts podeu visitar www.dietistasvegetarianos.com.

Autor: Jordi Galisteo, dietista

PATROCINAT PER
Suplementos Solgar

Subscriu-te a la Newsletter i rep cada mes Bio Eco Actual gratis al teu correu

Bio Eco Actual, el teu mensual 100% ecològic
Llegir
Bio Eco Actual Novembre 2020