Comer sano está bien pero… ¿Te mueves lo suficiente?

Què vol dir menjar sa?

Està científicament demostrat que una alimentació basada en aliments d’origen vegetal, sempre i quan estigui ben planificada, no només és saludable, sinó que també ajuda a prevenir certes malalties cròniques que són comuns en l’actualitat.

Aquest tipus d’alimentació ajuda a prevenir el càncer (sobretot el de mama i el de còlon), les malalties del cor (ja que és una dieta baixa en greixos saturats i sense colesterol) i l’aparició de la diabetis tipus II i, al mateix temps, ajuda a regular la pressió arterial, a controlar els nivells de glucèmia (sucre) en sang i evita la formació de càlculs renals.

Així ho corrobora l’OMS:

«Des de fa molts anys se sap que la dieta té una importància crucial com a factor de risc de malalties cròniques. És evident que des de mitjan segle XX el món ha sofert grans canvis que han repercutit enormement en el règim alimentari, primer a les regions industrials i, més recentment, en els països en desenvolupament. Les dietes tradicionals, basades en gran part en aliments d’origen vegetal, han estat reemplaçades ràpidament per dietes molt energètiques, amb un alt contingut en greixos i constituïdes principalment per aliments d’origen animal.»

LOGO SOLGAR DESDE 1947Així doncs, menjar sa o de manera saludable significa alimentar-se de manera que es mantingui o es millori la salut del nostre organisme.

Per assolir aquest objectiu, la nostra alimentació hauria de basar-se en aliments d’origen vegetal; és a dir, llegums, verdures, fruites, cereals integrals i greixos de bona qualitat com els dels fruits secs, l’alvocat i l’oli d’oliva.

I… Això és tot?

Per estar saludable no n’hi ha prou amb menjar equilibrat, ni amb alimentar –se segons el yin i el yang, ni amb ser ovo-lacto-vegetarià, ni amb portar una dieta mediterrània, ni amb ser vegà, ni amb ser tot l’ ecològic del món. Per conservar i augmentar la nostra salut, és molt important «moure l’esquelet», és a dir, fer exercici físic de forma regular.

En això l’OMS també està d’acord.

«No obstant això, l’alimentació, tot i que és fonamental per a la prevenció, és només un dels factors de risc. La inactivitat física, ara reconeguda com un determinant cada vegada més important de la salut, és el resultat d’un canvi progressiu cap a formes de vida més sedentaris, tant en els països en desenvolupament com en els industrialitzats. […] La combinació d’aquests i altres factors de risc, com el consum de tabac, té probablement un efecte acumulatiu, o fins i tot multiplicador, que pot accelerar la propagació de l’epidèmia de malalties cròniques en els països en desenvolupament.»

Epidèmia? No estaran exagerant?

Lamentablement no. O, almenys, no ho sembla. Més de la meitat de la població mundial és sedentària, és a dir, que no realitza l’activitat física necessària per obtenir uns bons beneficis per a la salut. Això és bastant preocupant ja que l’exercici físic regular:

– Redueix el risc d’hipertensió, cardiopatia coronària, accident cerebrovascular, diabetis, càncer de mama i de còlon, depressió i caigudes.
– Millora la salut òssia i funcional.
– És un determinant clau de la despesa energètica, una cosa fonamental per al control del pes.

Les dades pel que fa al sedentarisme són comprensibles atès que la majoria de la població porta un ritme de vida molt accelerat i no té temps per fer exercici. Si no té ni temps per cuinar, com se suposa que trobarem temps per anar al gimnàs?

El teu gimnàs està on tu vulguis

Fer exercici es pot fer pràcticament en qualsevol lloc i no cal cap màquina especial per fer peses ni res per l’estil. A més, per notar els beneficis de l’exercici físic, el nostre cos, per sort, es conforma amb molt poc. Analitzem algunes situacions quotidianes…

comer mueves sano

Agafes l’ascensor? Agafes el transport públic per a trajectes curts? Utilitzes el intèrfon de casa teva?

Si la resposta a algunes d’aquestes preguntes és SI, vol dir que no estàs traient profit al gimnàs gratuït del teu barri, poble o ciutat.

Amb només fer 30min d’activitat física moderada 5 dies a la setmana és suficient (150min setmanals). La majoria de les persones passa més temps veient la tele o mirant el Facebook.

Però el nostre cos ens ho posa més fàcil encara! No cal estar 30min seguits fent exercici, sinó que ens podem distribuir el temps com vulguem. Quin xollo!

Podem caminar a pas ràpid uns 10min per anar a la feina, dedicar 5min més a pujar i baixar les escales del nostre edifici, ocupar uns altres 5min més a baixar a obrir la porta del portal en lloc d’utilitzar el intèrfon i, finalment, baixar dues parades de metro abans de la nostra destinació i així gaudir de 10min més per caminar.

De tota manera, si organitzem bé el nostre temps, sempre es pot trobar una estona per anar a caminar, a córrer o per buscar una activitat física que ens motivi al gimnàs.

1 + 1 = 2

Hem vist que al menjar de forma saludable, és a dir, basant la nostra alimentació en aliments d’origen vegetal, tenim menys riscos de patir malalties cardiovasculars, diabetis tipus II i alguns tipus de càncer. Quina coincidència, són els mateixos beneficis que podem obtenir realitzant exercici físic moderat!

ALIMENTACIÓ SALUDABLE + EXERCICI FÍSIC = 2 VEGADES MÉS SALUT

Actualment, els aliments tenen menys vitamines i minerals perquè el sòl està cada vegada més empobrit, la qual cosa repercuteix directament en la composició nutricional del menjar que acaba a la nostra taula.

És per aquest motiu que moltes persones es poden beneficiar a l’hora de prendre determinats suplements, sobretot, si no es dedica el temps suficient a planificar l’alimentació o no tenen prou coneixements per fer-ho.

M’he tornat a refredar…

Si ets una persona que es refreda sovint o a la que li costa molt recuperar-se  d’un refredat, segurament notaràs una notable millora tant en la freqüència com en la gravetat dels refredats si prens un suplement de zinc *.

El zinc és un mineral que es troba en totes les cèl·lules del cos. De fet, és el segon mineral més abundant en el nostre organisme. Juga un paper molt important perquè el nostre sistema immunitari (de defensa) funcioni correctament, ja que participa en la divisió, en el creixement de les cèl·lules i en la cicatrització de les ferides.

En una recent revisió de diversos estudis científics es va arribar a la següent conclusió:

– Prendre suplements de zinc durant, almenys, 5 mesos, pot reduir el risc de refredat.
– Prendre suplements de zinc 24 hores després de l’aparició dels símptomes pot reduir, tant la durada del refredat, com la intensitat d’aquests símptomes.

* És important prendre suplements seguint les indicacions d’un professional de la salut.

Per a consultar les fonts pots visitar: www.dietistasvegetarianos.com
Autor: Jordi Galisteo, dietista

Deixa un comentari

Please enter your comment!
Please enter your name here