La menopausa és una etapa de la vida que comença quan les dones deixen de tenir la menstruació i acaba passat un any, amb l’anomenada post-menopausa. Normalment, aquest procés biològic natural de la dona té lloc entre els 45 i els 55 anys i, un cop s’hi ha entrat, la dona ja no pot quedar-se embarassada, la qual cosa no vol dir que no pugui estar sana, vital ni gaudir de la seva vida sexual.

Exactament… Què passa en la menopausa?

Els ovaris de la dona deixen de produir òvuls i l’organisme produeix menys hormones d’estrogen i progesterona. En tenir els nivells baixos d’aquestes hormones, apareixen els famosos símptomes; batecs forts o accelerats, fogots (normalment més intensos durant el primer i el segon any), suors fredes, enrogiment de la pell i insomni.

salud y complemtentos menupausia

Tractaments

Una teràpia a base d’hormones és el comú quan es tenen fogots intensos, sudoració nocturna o problemes d’estats d’ànim, en la qual es subministren estrògens i, en ocasions, progesterona. És a dir, s’incorpora a l’organisme les hormones que la dona ha deixat de sintetitzar de forma natural.

Però… És segura aquesta teràpia?

La hormonoteràpia va cobrar protagonisme en els anys 90. En aquella època, milions de dones van prendre hormones fetes a base d’orina d’egua embarassada (Premarin) amb la intenció de prevenir les malalties i ajudar en les etapes relacionades amb l’envelliment, entre elles, la menopausa. El 2002 es va descobrir que aquesta teràpia, en realitat, augmentava el risc de patir malalties cardiovasculars, infarts, embòlies pulmonars i càncers de mama invasius, de manera que el nombre de prescripcions de hormonoteràpies va baixar al mateix temps que el nombre de casos de càncers de mama.

També existeixen les anomenades hormones bioidèntiques d’origen vegetal. Aquestes hormones «idèntiques», com el seu nom indica, tenen els seus riscos i produeixen efectes secundaris «idèntics» a les altres hormones. Efectes que, com ja hem vist, no són gens positius. The Medical Letter on Drugs and Therapeutics va arribar a la següent conclusió:

“No hi ha cap evidència que demostri que les hormones bioidèntiques són segures o efectives, per la qual cosa es desaconsella que els pacients les prenguin.”

Riscos

Càncer de mama. En aquesta etapa de la vida és en la que hi ha una major incidència de càncer de mama. No obstant això, quan la menopausa apareix a una edat més primerenca (al voltant dels 45 anys) hi ha menys risc de patir-lo.

Pèrdua de massa òssia. Com que hi ha una disminució dels nivells d’estrògens, la destrucció (reabsorció) dels ossos es dona a major velocitat que la construcció, fet que fa que augmenti el risc de patir osteoporosi.

Desequilibri del colesterol. Hi ha un augment del colesterol «dolent» (LDL) i del colesterol total i una disminució del colesterol «bo» (HDL), el que augmenta les possibilitats de patir malalties cardiovasculars.

Problemes vaginals i de bufeta. La disminució dels nivells d’estrògens pot provocar infeccions vaginals o d’orina amb més facilitat. Al seu torn, pot haver una pèrdua de l’elasticitat i de la lubricació vaginal, fent la penetració més dolorosa.

Així doncs, la menopausa és una etapa de la vida de la dona que pot ser més suportable i els símptomes i riscos es poden minimitzar en major o menor mesura depenent de l’estil de vida i dels hàbits alimentaris, els quals influiran directament en la bona salut de la dona.

Llegir Part II

Per consultar les fonts podeu visitar www.dietistasvegetarianos.com

ESPAI PATROCINAT PER:
Suplementos Solgar

Autor: Jordi Galisteo, dietista – Bio Eco Actual Setembre 2015

Subscriu-te a la Newsletter i rep cada mes Bio Eco Actual gratis al teu correu

Bio Eco Actual, el teu mensual 100% ecològic
Llegir
Bio Eco Actual Setembre 2020