ESPAI PATROCINAT PER:
Suplementos Solgar

Ja som a mitjans de tardor i l’hivern està al caure. És normal que en aquesta època es tingui certa por a agafar un refredat o a tenir la grip. Una altra forma d’evitar-ho, a part de abrigar-nos bé, és alimentant les nostres defenses perquè estiguin fortes i puguin lluitar contra qualsevol patogen que provoqui un desequilibri en la nostra salut.

Què ajuda a les defenses?

Menjar bolets de forma regular, ja que accelera la secreció salivar de les immunoglobulines A, les quals milloren la immunitat de la nostra mucosa. No cal que siguin varietats exòtiques o difícils de trobar, només calen uns bons xampinyons blancs (Agaricus bisporus).

Consumir plantes crucíferes com el bròquil, la col Kale, la coliflor, la col arrissada i les cols de Brussel·les, ja que augmenten la quantitat de limfòcits del nostre intestí. Aquestes hortalisses contenen un fitonutrient que, en contacte amb l’àcid de l’estómac, activa els limfòcits de l’epiteli intestinal.

Prendre probiòtics com els que es troben en els iogurts de soja o en els suplements, ja que poden ajudar tant a prevenir la freqüència dels refredats com a reduir els símptomes i la durada d’aquests.

El més recomanable és alimentar amb prebiòtics als bacteris beneficioses que ja tenim a l’intestí, llevat que s’hagi alterat la flora intestinal per prendre antibiòtics o per una infecció intestinal amb diarrea, en aquest cas és necessària la ingesta de probiòtics.

arriba sistema immune

On es troben?

A la fibra, que només és en els aliments d’origen vegetal com en les hortalisses i en les fruites. A més, si es mengen crues es poden obtenir tots dos; tant prebiòtics com probiòtics. Les hortalisses i les fruites estan cobertes per milions de lacto-bacteris, sent alguns d’ells els mateixos que s’usen com probiòtics en la indústria.

Per tant, una bona manera de millorar el nostre sistema immune és augmentant les racions diàries d’hortalisses i fruites.

Fer exercici físic moderat, a més de ser beneficiós per a la salut en molts aspectes, també millora el sistema immune i disminueix les probabilitats d’emmalaltir. És a dir que, en cas de tenir un refredat, aquelles persones que realitzen exercici de forma regular, es curen entre un 25% i un 50% més ràpid.

– Un altre factor important a tenir en compte és haver dormit prou. Per poder estudiar la relació existent entre el dormir i el sistema immune, diversos investigadors van introduir directament en les fosses nasals dels participants el virus del refredat comú. Emmalaltir o no va dependre del sistema immune de cada un d’ells.

Les persones que havien dormit menys de 7 hores tenien 3 vegades més possibilitats d’emmalaltir que aquelles que havien dormit 8 hores o més. De fet, les que havien dormit prou tenien entre 3 i 5 vegades més probabilitats de combatre el virus.

Per tant, per mantenir un sistema immune fort és important basar la nostra alimentació en productes d’origen vegetal i menjar cada dia llegums, hortalisses, fruites, fruits secs i cereals integrals. Tant l’alimentació, com l’exercici físic i el son són aspectes clau per gaudir d’una bona salut.

Autor: Jordi Galisteo, dietista.