miriam martinez

La soja és una llavor amb unes propietats nutricionals extraordinàries. El seu alt contingut en proteïnes, greixos de bona qualitat, minerals i vitamines del grup B la fan molt interessant per a l’alimentació infantil. Els suposats perills de la soja que des de fa algun temps es repeteixen en certs mitjans no tenen cap base científica. Un consum normal de soja en humans no té efectes adversos i sí molts potencials beneficis.

A vegades se’ns adverteix que la soja és “transgènica”. La veritat és que hi ha soja transgènica, però gairebé tota es destina a alimentar el bestiar. La majoria dels productes de soja que es venen per consum humà no són transgènics, i això està clarament indicat a l’etiqueta. Per a més seguretat pots comprar soja ecològica: per definició mai serà transgènica.

Els millors productes de soja són aquells que han format part de l’alimentació oriental tradicional i han estat mínimament processats: tofu i tempeh, miso, llet i salsa de soja. Els nens majors de 2 anys poden prendre 1-3 racions al dia d’aquests aliments, igual que la resta de la família. La soja texturitzada i els productes elaborats amb proteïna de soja aïllada estan més processats i és millor menjar-los només ocasionalment.

soja nutricion infantil

A partir dels 6 mesos, els nadons poden començar a prendre tofu, preferiblement varietats quallades amb calci. Es pot afegir a un puré de verdures o ser ofert en trossets petits; la seva textura el fa un dels millors aliments perquè ells comencin a mastegar. Ha d’estar sempre ben cuinat perquè no sigui indigest.

També a partir d’aquesta edat els nens poden prendre iogurt de soja, bé tal qual o com a part d’unes puré de fruites. El iogurt no ha de tenir sucre afegit. És millor no oferir llet de soja fins després de l’any, ja que és més difícil de digerir que el iogurt. A partir de llavors els nens poden prendre 1-2 gots al dia de llet de soja enriquida amb calci.

Les postres elaborats amb llet de soja (tipus flams o natilles) així com els batuts de xocolata solen tenir molt de sucre i és millor reservar-los per ocasions especials.

El tempeh té un gust i una textura més forta que el tofu, però es digereix i absorbeix molt bé i pot ser inclòs en l’alimentació del nadó a partir dels 7-8 mesos. És millor començar amb quantitats petites i veure si al nen li agrada.

Més endavant podem oferir hamburgueses, salsitxes i mandonguilles elaborades amb tofu o soja texturitzada; sempre cal vigilar que la textura sigui adequada per a la seva edat i capacitat.

És millor esperar fins a l’any per incloure petites quantitats de miso i salsa de soja, ja que tenen molta sal. El miso és un aliment probiòtic (com el iogurt), i el seu consum regular és molt beneficiós. A més de la sopa de miso elaborada amb tofu, verdures i algues es pot usar miso per amanir amanides i plats de verdures.

Autora: Miriam Martínez Biarge, Metge Pediatra