miriam martínez biarge pediatra

Vegetariana des que va començar els seus estudis de Medicina ja fa vint anys, Miriam Martínez Biarge és experta en nutrició en general i en nutrició vegetariana en particular. La seva pàgina web dirigit a pares i professionals és més que recomanable.

Bio Eco Actual té el privilegi de comptar amb ella en les ponències sobre Nutrició vegetariana en la infància i adolescència que imparteix a BioCultura i Expo Eco Salud i cada mes en les seves pàgines.

Bio Eco Actual
Alimentar-se sense menjar carn ni peix és bo per a la salut de nadons, nens i adolescents. Per què?

Miriam Martínez
Cada vegada s’està donant més importància al paper protector sobre la salut dels aliments vegetals. Les recomanacions nutricionals actuals indiquen que almenys el 75% de la nostra alimentació a partir dels 2 anys d’edat hauria de ser vegetal, siguem o no vegetarians. Per descomptat l’aliment principal dels nadons menors d’un any ha de ser sempre la llet. D’altra banda els riscos del consum de carn, especialment carn vermella i carns processades, són cada vegada millor coneguts. Ni la carn ni el peix són aliments essencials en l’alimentació de nens o adults. Els nutrients que aporten poden ser trobats fàcilment en altres aliments.

Per què la dieta vegetariana és la millor estratègia per evitar la fam que afecta més de 850 milions d’éssers humans?

Els animals que es crien per a carn consumeixen un percentatge molt alt de les collites mundials de cereals i llegums. La major part d’aquests aliments vegetals no es transformen automàticament en carn; al contrari es malbaraten perquè l’animal els fa servir per mantenir-se viu fins que és enviat a l’escorxador. Aquests llegums i cereals rics en nutrients podrien alimentar directament als milions d’humans que avui passen fam, la majoria dels quals són nens.

Són els llegums el millor substitut de la carn?

Sí, els llegums són aliments rics en proteïnes, ferro i zinc, els mateixos nutrients pels quals es recomana donar carn als nens des que són nadons. No obstant això, a diferència de la carn els llegums no tenen greix saturat ni colesterol, que estan associats a un augment del risc cardiovascular; i en canvi són una font d’hidrats de carboni complexos i de fibra, substàncies molt beneficioses per a la salut humana però que estan absents en la carn.

Així que no només és que els llegums puguin substituir la carn, és que com a aliment són incomparablement millors.

Nombrosos estudis han mostrat l’efecte protector dels llegums davant moltes de les malalties cròniques que avui ens afecten, incloent obesitat, diabetis i malalties cardiovasculars.

Els professionals de la sanitat reben la formació nutricional necessària per tenir criteris objectius a l’hora d’orientar a qui els consulten?

No, a les Facultats de Medicina i Col·legis d’Infermeria la formació en nutrició és escassa, està orientada a la nutrició hospitalària i està basada en idees obsoletes. La majoria de metges i infermers encara creuen que l’alimentació vegetariana és deficient i perillosa i no saben quins són els aliments que han de formar part d’una alimentació vegetariana equilibrada. No obstant això afortunadament cada vegada hi ha més graduats en Nutrició i Dietètica, i aquests professionals no només estan ajudant a moltes persones a alimentar-se millor gràcies a la seva millor i més actualitzada formació en nutrició, sinó que estan fent una tasca divulgativa entre la població general i entre la resta de professionals sanitaris veritablement important.

En escoles, colònies i hospitals d’Espanya la dieta vegetariana no és encara entesa adequadament, també és així en la resta d’Europa?

La situació a Europa és molt variable. Mentre que al Regne Unit i als països nòrdics és bastant favorable, a l’est i sud d’Europa les coses van més a poc a poc, malgrat el nombre creixent de vegetarians i vegans. Al Regne Unit per exemple és excepcional que un col·legi o un hospital no ofereixi un menú vegetarià i fins i tot les presons estan obligades a oferir als seus presos vegans aliments que siguin adequats per a ells. La situació oposada la representa França, en la que malauradament el govern obliga que tots els àpats que s’ofereixen en establiments públics incloent escoles, continguin productes animals.

Deixa un comentari

Please enter your comment!
Please enter your name here