miriam martinez

A Espanya, tot i que presumim de “dieta mediterrània”, menjar fora de casa sol ser una experiència frustrant i insatisfactòria per a molts vegetarians i sovint és una tasca impossible per als vegans.

Per descomptat cada vegada hi ha més restaurants vegetarians i vegans i aquesta és sempre la millor opció quan puguem triar. Però de vegades les circumstàncies socials ens porten a llocs als quals per pròpia voluntat mai no hauríem anat. Si a més anem amb nens la cosa pot ser encara més complicada.

És molt important, abans de sortir de casa, saber on anirem i veure la carta. En els casos en què al menú no hi hagi res a part d’algun entrant i del pa, es fa imprescindible trucar al restaurant amb antelació i esbrinar si poden preparar un menjar especial. No us conformeu amb dir que sou vegetarians / vegans i amb que us responguin  Sí, podem fer qualsevol cosa, el més probable és que acabeu amb una trista amanida o unes verdures a la planxa. El millor és parlar amb el cuiner / a directament.

No deixeu d’oferir suggeriments, moltes vegades en els restaurants no vegetarians no preparen plats a partir d’aliments que tenen disponibles simplement perquè no se’ls acut. Sempre suggeriu que afegeixin fruits secs als plats de verdures o pasta o arròs que us ofereixin, és una manera d’enriquir-los culinària i nutricionalment i de menjar un plat complet. Si al cuiner / a no se li acut res, suggeriu adaptacions d’algun plat que ja hi hagi a la carta.

nutricioninfantil fueradecasa

Si l’única cosa que tenen és amanida, insistiu en que afegeixin llegums, pasta, verdures rostides, patata, alvocat… almenys que us facin una amanida completa i consistent.

Si aneu amb nens petits una bona solució pot ser dur menjar preparat per a ells; tothom ho entendrà i ens treure’m la pressió d’haver de triar una cosa que sabem per endavant que no podran menjar. Un sandvitx petit o una tartera amb una mica d’humus i pa de pita, una mica de fruita ja tallada i un iogurt solen ser suficients.

Quan tenim un esdeveniment social particularment difícil com un casament, bateig, o un altre esdeveniment gran on preveiem que no podrem menjar pràcticament res, ens queda una solució radical: es diu pre-menjar i consisteix a fer un dinar o sopar complet just abans de sortir de casa, de manera que almenys no passarem gana ni ens enfadarem davant la manca d’opcions i podem concentrar-nos en el costat social de la trobada.

Autora: Miriam Martínez Biarge, Metge Pediatra