Es diu Colon Irritable a una síndrome, és a dir, a un conjunt de símptomes que apareixen de forma periòdica o crònica i que inclou sensació d’evacuació incompleta, dolors de tipus còlic, alleugeriment del dolor al defecar, moc a la femta, indigestió, flatulència , tenesme (ganes freqüents de defecar o orinar), trastorns de tipus vasomotor (sudoració, cefalees, palpitacions …) i que es caracteritza a més perquè qui ho pateix unes vegades està restret i altres pateix diarrea.

Es tracta d’un trastorn de la motilitat que afecta tot el tub digestiu, una alteració gastrointestinal més comú en les societats desenvolupades, i el diagnòstic es recolza en l’aparició de la combinació dels múltiples símptomes i mitjançant l’exclusió d’altres malalties, a través d’un historial clínic, una exploració física i un estudi de la femta.

Causes

Contribueix a la seva aparició l’abús de laxants i de cafeïna, el consum d’antibiòtics, l’ús d’hormones durant molt de temps, la irregularitat en el son i falta de repòs, una dieta desequilibrada i deficient en fibra, l’al·lèrgia / intolerància a certs aliments o alguna malaltia gastrointestinal prèvia (ex .: la candidiasi).

colon saludcomplementos septiembreD’altra banda, l’estat d’ànim, les preocupacions, el nivell d’estrès, l’ansietat, la depressió, la ira, etc., són també factors determinants; no oblidem que el sistema nerviós influeix molt en el procés intestinal i viceversa.

En uns estudis recents s’ha arribat a la conclusió que es tracta del resultat d’una mala relació entre la mucosa i les neurones de l’intestí denominant-la com una “neurosi de l’intestí”. Les neurones estan més actives del normal (hiperactivitat neuronal) a causa del estrès i per això el sistema nerviós i digestiu estan al seu torn hipersensibles posant de manifest els símptomes prèviament citats.

Dieta

– En el cas de còlon irritable dóna millors resultats la ingesta de fibra soluble procedent de les fruites, verdures, tubercles i llegums.

– Prendre amb regularitat infusions digestives antiespasmòdiques, carminatives i digestives de camamilla, anís estrellat, arrel de regalèssia, menta i fonoll.

Els nostres aliats *

Probiòtics i prebiòtics per repoblar i mantenir en bon estat la flora intestinal afavorint la digestió i desintoxicació.

Ajudes digestives com enzims (amilases, proteases, lipases) o la betaïna HCl (en cas de deficiència gàstrica), de cara a millorar les digestions i evitar un augment de microorganismes intestinals patògens.

Grup vit.B per reequilibrar el sistema nerviós alhora que afavoreix el bon funcionament de la musculatura de l’intestí.

Psyllium, es tracta d’una fibra que ajuda a netejar i a desintoxicar l’intestí, beneficiosa tant en casos de diarrea com de restrenyiment.

L-Glutamina, un aminoàcid que és un component fonamental del teixit connectiu del tracte intestinal. És capaç de normalitzar la permeabilitat intestinal excessiva i té activitat antiinflamatòria de la mucosa intestinal.

Nous hàbits a adoptar

Controlar els components psicològics-emocionals, evitant -en la mesura del possible- l’estrès, l’ansietat i els estats d’alteració emocional.

Practicar alguna tècnica de relaxació. Ioga, meditació i fins i tot la hipnosi. Exercicis d’estiraments i expansió muscular.

Assegurar-se de tenir un son reparador i regularitat en els horaris.

*La suplementació ha de ser prescrita i supervisada per un professional de la salut

PATROCINAT PER
Suplementos Solgar

Autora: Mareva Gillioz, Dietista i Coach nutricional, especialitzada en Naturopatia
Subscriu-te a la Newsletter i rep cada mes Bio Eco Actual gratis al teu correu

Bio Eco Actual, el teu mensual 100% ecològic
Llegir
Bio Eco Actual Octubre 2020