Germinados superalimentos

Els germinats de llavors i grans ens aporten una gran varietat de beneficis nutricionals i són ideals per mantenir unes condicions de salut òptimes. Els brots són un dels millors aliments que podem trobar, però no són molt coneguts pel consumidor en general i aquesta manca de difusió fa que la seva demanda sigui baixa.

Però tenint en compte els beneficis nutricionals per a la salut és el moment de considerar la inclusió dels germinats en la nostra dieta.

el procés de convertir-se en una planta adulta. Comença quan l’embrió s’infla i la coberta de la llavor es trenca. Per que aquest procés tingui lloc i les llavors germinin cal que es donin unes condicions ideals de temperatura, foscor i humitat.

Moltes llavors i grans, malgrat el seu potencial nutricional, no poden ser ingerides crues sense ser sotmeses a tractament previ. Això és degut al fet que els compostos naturals que les protegeixen, com l’àcid fític i els inhibidors enzimàtics, causarien estralls en el nostre sistema digestiu. Són coneguts com antinutrients. L’àcid fític impedeix l’absorció del calci, el magnesi, el ferro, el coure i el zinc pel nostre sistema digestiu, i inhibeix els enzims digestius amilasa, tripsina i pepsina. Els inhibidors enzimàtics intervenen en la digestió fent que els enzims digestius es vegin bloquejats, no podent digerir ni absorbir nutrients dels aliments. La germinació, inactiva i neutralitza els antinutrients, activa i multiplica els nutrients com les vitamines A, B, i C, neutralitza els inhibidors enzimàtics i facilita el desenvolupament dels enzims digestius.

Els germinats són veritables superaliments. Entre els seus nombrosos beneficis per a la salut s’inclouen presentar alts nivells de fibra dietètica, ja que n’augmenta el contingut i es fa més disponible; de vitamines del complex B, concretament la germinació augmenta les vitamines B2, B5, B6 i àcid fòlic; d’enzims digestius; d’antioxidants, com la vitamina C, E, betacarotè i àcid ferúlic. Augmenta la disponibilitat del fòsfor, calci, ferro, zinc i magnesi, i el contingut d’àcids grassos essencials.

Amb la germinació els grans i llavors es tornen més fàcils de digerir i descompondre en els seus nutrients essencials i se’n millora l’absorció. Si ets vegetarià, vegà, o senzillament vols consumir més nutrients i de millor qualitat, la germinació és la teva opció.

Autor: Raúl Martínez, Dietètica i dieto teràpia Homo toxicologia – www.raulmartinezgarcia.com