La maca (Lepidium meyenii) és una planta herbàcia anual nativa dels Andes del Perú i Bolívia on es conrea per les seves extraordinàries propietats nutritives i medicinals i que s’usa des de fa més de 3000 anys.

És un poderós súper aliment reconstituent tant del cos com de la ment, del qual es coneixen les seves funcions adaptògenes que ajuden al cos a adaptar-se als canvis i l’estrès.

Investigacions arqueològiques demostren que el cultiu de la maca en el Perú es remunta a l’any 1600 aC., i era considerada pels inques com un regal dels déus.

La maca és un aliment ric, aporta un 59% de carbohidrats, 10,2% de proteïna, 8.5% de fibra i un 2,2% de lípids. El seu perfil aminoàcid inclou 8 aminoàcids essencials, trobant-s’hi l’àcid aspàrtic, àcid glutàmic, serina, histidina, glicina, treonina, alanina, tirosina, fenilalanina, valina, metionina, isoleucina, leucina, lisina, hidroxiprolina i prolina. La maca és rica en vitamines del complex B, vitamines B1, B2 i B3, vitamina C i E. Proporciona calci, fòsfor, magnesi, potassi, coure, zinc, ferro, manganès, seleni i bor. Presenta vint àcids grassos entre els quals destaquen per la seva abundància l’àcid linolènic, l’àcid palmític i l’àcid oleic.

Els seus principis actius són alcaloides o macaines que exerceixen acció fisiològica sobre l’organisme humà i animal, els glucosinolats que són els responsables de l’activació dels reguladors hormonals localitzats al cervell i reguladors del metabolisme de calci i fòsfor en la sang, i esterols que equilibren la producció d’hormones sexuals, com el campesterol, estigmasterol i beta-sitoster.

Els assaigs clínics demostren que la maca té efectes positius sobre l’energia de l’organisme i la millora de l’estat d’ànim. Té funció antioxidant que manté saludable l’organisme i presenta propietats anti-degeneratives i anti-mutagèniques. La maca promou la funció sexual dels homes i les dones, augmenta la libido, equilibra les hormones i augmenta la fertilitat. Les propietats de la maca proporcionen alleugeriment dels símptomes de la menopausa i alenteixen el procés d’envelliment en mantenir nivells òptims d’estrogen, progesterona, testosterona, dehidroepiandrosterona (DHEA) i hormona del creixement humà (HGH).

Si necessites millorar el teu estat d’ànim, superar quadres d’ansietat, estrès, depressió o simples canvis d’humor, la maca és l’aliat natural que t’ajudarà.

Autor: Raúl Martínez, Dietètica i dieto teràpia Homo toxicologia www.raulmartinezgarcia.com
Bio Eco Actual Gener 2017