Què són els tints ecològics per als cabells, quins ingredients es consideren naturals i quins no i per què cobreixen els cabells blancs?

Són productes elaborats amb ingredients naturals que pigmentaran el cabell. Els ingredients utilitzats majorment són a base de henna (Lawsonia Inermis) i altres  plantes que desprenen diversos pigments o que ajuden a fixar els ingredients que componen la fórmula com el Indigo, Amla, Cassia, Bhringraj, Jatropa, Neem, Hibisc, Shikakai, Ruibarbre, Cúrcuma … En algunes formulacions també trobem olis vegetals i olis essencials.

Un tint 100% natural no conté aigua oxigenada (peròxid d’hidrogen), amoníac, PPD, colorants sintètics ni la multitud de substàncies que s’empren en aquest tipus de productes, (per obrir la cutícula del cabell, perquè es fixi el color i eliminar els pigments naturals de la fibra capil·lar), que alteren de manera dràstica aquesta fibra debilitant-la.

No ens deixem enganyar per paraules com natural, eco, vegetal, plantes, bio, sense amoníac, sense parabens. Desafortunadament la llei permet posar aquestes paraules en qualsevol envàs i pot no tractar-se d’un veritable tint ecològic. Per assegurar-nos d’això, haurem de fixar-nos sempre en el INCI del producte i optar pels que portin un segell certificador tipus BDIH, Natrue, Ecocert …

tintes ecologicos marzo 1

La henna per si sola és una planta que tenyeix de color vermellós rogenc. La barreja amb altres plantes concretes fa que s’aconsegueixin altres tons encara que mai esperarem colors extrems amb aquest tipus de producte. Els tints vegetals si cobreixen els cabells blancs, tot i que la seva cobertura dependrà de diversos factors com són:

– La qualitat de la planta d’origen i percentatge suficient de pigment natural. Algunes marques afegeixen pigments sintètics com el sodium picramate, altament tòxic.

– La manera d’aplicació. Cada marca recomana com aplicar el producte: com i amb quins altres ingredients es pot barrejar, temps apropiat d’exposició, com retirar el producte i les cures posteriors a l’aplicació.

– Cada cabell té unes propietats diferents: hi ha cabells més permeables que altres, més resistents (la calor elevada de l’assecador i l’ús de productes químics els debiliten), més o menys elàstics (els tints químics alteren el cabell fent-lo més susceptible al trencament ).

– Els tints vegetals no aclareixen el cabell encara que es puguin anar aconseguint matisos més clars amb les aplicacions reiterades.

LOGOECOESTETICAAutora: Natalia Daza, Col·laboradora i professora del Projecte Red Ecoestética Associació Vida Sana www.ecoestetica.org
Bio Eco Actual Març 2017

Deixa un comentari

Please enter your comment!
Please enter your name here