RECOMANAT PER
Sol Natural

Els greixos són nutrients encara mal entesos en la nostra societat … Jutjats com a culpables de sobrepès i greix corporal, portem anys, per no dir dècades, sentint que una alimentació sana és una alimentació pobra en greix.

Una cosa totalment errònia, i el més greu, totalment contraproduent si el que busquem és aprimar-nos i guanyar salut..

El primer que hem d’entendre per desmitificar aquesta falsa creença, és el funcionament de l’organisme i el seu metabolisme. Hem de saber que el cos emmagatzema greix a partir de qualsevol excés energètic, sigui aquest també procedent d’hidrats de carboni o de proteïnes.

A la dieta, el greix indueix a la sacietat mentre també aporta sabor i adherència a l’hora de crear bons hàbits alimentaris, una cosa fonamental si volem aconseguir crear canvis a llarg termini i una autèntica educació alimentària. D’altra banda, compleix amb la funció de material energètic i protector dels nostres òrgans així com d’aïllament del fred, formant part de les membranes cel·lulars i sent precursor en la fabricació d’hormones i àcids biliars, i en l’absorció de vitamines liposolubles. És per tant una peça essencial i el seu consum hauria de ser del 30-35% en la nostra alimentació si volem gaudir d’un bon equilibri i funcionament metabòlic.

El fet que el greix sigui saludable o no, dependrà de la qualitat del seu aliment i de si té altres característiques d’interès nutricional i fisiològic per a l’organisme. Tant greixos animals com olis vegetals, vénen tots formats en major o menor percentatge per àcids grassos classificats com saturats, monoinsaturats i poliinsaturats. La relació òptima entre tots ells en la dieta és del 10% tant per saturats (oli de coco) com poliinsaturats, i fins a un 30% de monoinsaturats.

omega 3 6 7 9

De tota manera, el cos pot sintetitzar per sí mateix tots els àcids grassos que necessita, excepte els àcids poliinsaturats linoleic W-6 i linolènic W-3 que s’han de prendre en la dieta i que per això són anomenats essencials.

L’oli de llavors extret en fred, les pipes de gira-sol i fruits oleaginosos formen part del grup W-6, i en canvi les nous, llavors de lli, de chía i cànem així com les algues marines i alvocat, del W-3.

Són coneguts per les seves propietats reguladores del colesterol LDL i triglicèrids, i pel bon desenvolupament i comunicació neuronal. No obstant això, la clau està en que es troben en una proporció adequada ja que són antagonistes. L’excés de W-6 pot donar peu a processos inflamatoris causa de l’acció de les hormones prostaglandines sèrie 2 que es veuen contrarestades pel consum de W-3 (EPA i DHA) gràcies a l’acció antiinflamatòria de les prostaglandines Serie3. .. Encara a dia d’avui, no queda clara la proporció ideal, però es recomana 9: 1 a raó de més consum de W-3, ja que es troba amb més facilitat i en major abundància el W-6 en la nostra dieta actual …

D’altra banda com àcid mono-insaturat, comptem amb el més conegut, l’àcid oleic W-9, present en l’oli d’oliva verge (o primera pressió en fred). Ajuda a augmentar el HDL, el nostre “colesterol bo”, sent ric també en vitamina E, el que el converteix en un oli estable per a ús diari a la cuina, tant en cru com en cocció, a més de ser un veritable aliat en la nostra salut cardiovascular.

I finalment, no menys important tot i que sí menys conegut, comptem amb un altre àcid mono-insaturat anomenat àcid palmitoleic W-7, principalment interessant per a la salut de la nostra pell (èczemes, dermatitis, psoriasi) i mucoses orals, digestives o vaginals. D’acció analgèsica i antioxidant, es troba sobretot en el món vegetal i marí, especialment en les baies de l’Arç  groc (en càpsules) però també en l’alvocat, nous de Macadàmia i curri.

omega3 6 7 9 marzo 17 2

En definitiva, l’aportació d’aquests greixos saludables és fonamental per a la nostra salut hormonal, cardiovascular i sistema nerviós. Són aliats de la nostra bellesa ja que nodreixen la nostra pell al mateix temps que ens mantenen en un normo pes aportant plaer en els nostres plats. És fonamental apostar per aliments de qualitat que els continguin de manera natural i evitar els manipulats per la indústria com les margarines, així com el desequilibri entre els d’origen W-3 i W-6. A utilitzar sempre olis verges i a guardar els de llavors, un cop oberts, en nevera, per evitar la seva possible oxidació.

Autora: Mareva Gillioz, Dietista i Coach nutricional, especialitzada en Naturopatia. Certificada en cuina crudivegana per Matthew Kenney Culinary Institute www.marevagillioz.com
Bio Eco Actual Març 2017