RECOMANAT PER
Sol Natural

El dejuni porta recorrent una llarga història entre nosaltres, associat a diverses religions i filosofies de vida (cristianisme, judaisme, islam, confucianisme, hinduisme, taoisme i jainisme).

És utilitzat com una via de depuració física, però no només això, sinó també com a via de detoxificació mental i espiritual.

En la nostra societat actual, la gran majoria de malalties a les que ens enfrontem en el dia a dia, són causades per excessos de tota mena: alimentaris, de treball, estrès, soroll i contaminació ambiental. Vivim en l’era del consum i satisfacció de l’ego, tenint escassetat de temps però el just, per poder centrar-nos només en la superficialitat de les coses, sense anar un pas més enllà i revisar el nostre interior. I és aquest, un dels principals beneficis del dejuni, estar en contacte amb el nostre interior, potenciar la nostra humilitat, obrir consciència i augmentar l’empatia cap al nostre entorn.

Es tracta d’aportar lentitud on hi ha pressa, silenci on hi ha soroll i neteja on hi ha brutícia i toxicitat.

Hi ha diferents tipus de dejuni, des del més estricte i higienista en el qual es consumeix únicament aigua mentre l’organisme es nodreix de les seves reserves, passant pel que inclou la presa de sucs, brous i infusions, conegut com dejuni Buchinger, fins al dejuni intermitent en el qual es dejuna 2 dies a la setmana, amb una aportació de molt líquid i 500 k calories per dia de dejuni (el més suportable per a la majoria de persones).

ayuno beneficios pautas

En les primeres 24 hores del dejuni, el cos consumeix la glucosa que es troba en sang, fetge, i en forma de glucogen, en músculs. A partir d’allí, el nostre cos comença a utilitzar les seves reserves de greix i finalment, les proteïnes. És recomanable independentment del tipus de dejuni que fem, mantenir certa activitat física moderada, com passejar durant 1 hora al sol, per no perdre musculatura i beneficiar-nos a més de l’aportació de vitamina D.

Per escollir el tipus de dejuni més convenient, és important acudir a un professional de la salut i seguir les seves recomanacions segons el nostre perfil i estil de vida. No han de dejunar les embarassades, mares que alleten, persones amb medicació, molt febles o que pateixen d’úlceres pèptides.

Al principi del dejuni, sol haver una petita crisi de curació en la qual símptomes com mal de cap, de panxa, mal alè, desapareixen al cap del tercer o quart dia. És crucial l’aportació d’abundant líquid i si fos necessari, ajudar al fetge a través d’infusions o tintures hepàtiques de carxofera, boldo, arítjol i card marià.

Durant el dejuni, el cos viu un procés de regeneració cel·lular atès que el sistema digestiu, entre d’altres, descansa i facilita la desaparició d’aliments descompostos, així com de bacteris patògens que es troben a l’intestí. D’altra banda, el dejuni restableix la bioquímica i fisiologia sana i saludable de l’individu, portant-ho a un procés d’auto-curació i millora. Per això no és d’estranyar que quan ens trobem malalts, es redueixi la gana i sigui el nostre cos el que ens demana una pausa, com unes “vacances” per poder centrar-se en la seva recuperació sense haver de lidiar amb més feina.

També s’ha detectat una normalització de la sensibilitat a la insulina, leptina i grelina, anomenada també “hormona de la fam” així com una millora en casos d’hipertensió, obesitat, hiperlipidèmia, hiperglucèmia (diabetis no insulinodependents) i hiperuricèmia, així com en problemes de pell, malalties reumàtiques, al·lèrgies i processos inflamatoris.

Al final del dejuni, és important tornar a la normalitat a poc a poc, tants dies com la durada del dejuni, introduint al principi petites quantitats, principalment fruita i vegetals crus, per després introduir a poc a poc, fonts de proteïnes i greixos vegetals.

El resultat final aporta una renovació dels òrgans i fins i tot dels nostres sentits. Millora la nostra capacitat de veure, escoltar, olorar i assaborir, neutralitzant així el nostre paladar fent-l’ho gaudir com mai del gust natural propi dels aliments. Desapareixen els desitjos, els nivells d’energia i vitalitat augmenten però el més important i gratificant se situa sobretot a nivell psicològic i espiritual. El dejuni ensenya a controlar i gestionar l’ego, el que ens porta a buscar moltes vegades aliments no saludables perquè sadollen i fan callar emocions massa “problemàtiques o avorrides” per a ell …

En definitiva, emprendre el viatge del dejuni ens permet conèixer-nos més, el que es tradueix en guanyar autonomia, consciència i llibertat.

Autora: Mareva Gillioz, Dietista i Coach nutricional, especialitzada en Naturopatia. Certificada en cuina crudivegana per Matthew Kenney Culinary Institute www.marevagillioz.com
Bio Eco Actual Abril 2017

Deixa un comentari

Please enter your comment!
Please enter your name here