desodorante natural desodorant natural

La cosmètica ecològica o BIO ha aplicat la tradició i els coneixements de la natura per oferir productes respectuosos amb el nostre cos i amb el medi.

En el cas dels desodorants BIO és habitual trobar bicarbonat (baking soda) que actua com a bactericida i elimina les olors poc agradables, el midó de blat (cornstarch), la cera d’abelles (beeswax) i l´oli de coco com a base, que a més és antibacterià i hidrata. Els olis essencials de llimona, lavanda o arbre de té, serveixen per afegir aroma però també per actuar contra l’aparició de bacteris.

Si utilitzem desodorants que continguin aquests ingredients estarem fent-li un favor al nostre cos i cuidant el planeta.

Ingredients a evitar en desodorants

Entre els ingredients més perillosos trobem l’alumini en les seves diferents variants (Aluminium Chloride, Aluminium Chlorhydrate, Aluminum Chlorohydrex, Aluminum Chlorohydrex PG, Aluminum Fluoride, Aluminum Sesquichlorohydrate…) Aquest ingredient, utilitzat com a antitranspirant, tapona les glàndules sudorípares impedint que el cos sui, que és una forma natural de regular la temperatura corporal i d´eliminar substàncies que el cos ja no necessita. I es que impedir la suor és una autèntica barbaritat pel nostre benestar. Tot i així, existeixen compostos naturals d’alumini com les argiles o la pedra d´alum que no tenen cap efecte nociu i poden ser utilitzats sense problemes.

Un altre dels ingredients poc recomanables és el triclosan, usat per les seves propietats antibacterianes. Els parabens (Methylparaben, Ethylparaben, Butylparaben, Propylparaben) tampoc ens aporten cap benefici, i per sort cada cop més s’estan eliminant de les formulacions però s´estan substituint pel Phenoxyethanol, també amb efectes nocius. Tampoc podem oblidar d’altres conservants que apareixen a l’etiqueta combinats amb les paraules chloro, bromo o iodo.

Els Ftalats, que actuen com a perfum, i altres derivats del petroli (PEG, PPG, Polyehtylene, Ceteareth, Ceteth, Hydroxypropyl o d´altres ingredients acabats amb “eth”– són també molt habituals però poc recomanables.

Hi ha evidències de que tots aquests ingredients poden acabar provocant càncer, especialment de mama, problemes respiratoris, hormonals i endocrins, al·lèrgies, dermatitis i irritacions cutànies o afectacions al sistema reproductiu, entre d’altres efectes nocius. Uns efectes negatius que en molts casos també acaben afectant al medi ambient, especialment al medi aquàtic que és on van a parar gairebé tots els residus.

Autora: Olga Casabayó, Gerente de Mentabio – www.mentabio.com
Bio Eco Actual Maig 2017