Els Europarlamentaris rebutjaven ahir la proposta de la Comissió Europea d’autoritzar la importació de productes procedents de blat de moro i cotó transgènic tolerants a herbicides. A continuació reproduïm les declaracions de l’eurodiputat britànic Keith Taylor, dels Verds.

Títol: El Parlament Europeu rebutja la importació de nous tipus de blat de moro i cotó transgènic
Origen: GMWatch
Enllaç: gmwatch.org/en/news/latest-news/17629-meps-reject-gm-maize-and-cotton-imports

Els europarlamentaris han rebutjat avui la proposta de la Comissió Europea d’autoritzar la importació de productes procedents de blat de moro i cotó transgènics tolerants a herbicides.

Han assenyalat la problemàtica plantejada per investigadors independents i Estats Membres i recordat la crida del Parlament a una reforma total del procediment europeu d’autorització d’OMG.

La resolució, que s’oposa a la comercialització de productes que continguin el blat de moro DAS-40.278-9, al·lega els riscos associats a l’herbicida 2,4-D – al qual és tolerant aquest tipus de blat de moro – descrits per investigadors independents, riscos relacionats amb el desenvolupament embrionari i l’alteració del funcionament del sistema endocrí.

Els Estats membres, durant els tres mesos del període de consulta precedents a l’aprovació, han criticat el procediment d’autorització, assenyalant l’absència o insuficiència de les dades aportades, les afirmacions contradictòries i el deficient disseny metodològic dels experiments.

LA RESOLUCIÓ NO VINCULANT HA ESTAT ADOPTADA AMB 435 VOTS RESPECTE 216, I 34 ABSTENCIONs

En una resolució diferent, adoptada amb 425 vots respecte a 230 i 27 abstencions, els europarlamentaris han establert que les importacions de productes procedents del cotó transgènic GHB119 tampoc haurien autoritzar-se, atès que això fomentaria la utilització en altres països de glufosinat d’amoni (al qual és resistent el cotó GHB119), un herbicida classificat com a tòxic per a la reproducció.

En els seus comentaris després de la votació, Keith Taylor, Europarlamentari dels Verds britànic i membre del Comitè de Medi Ambient i Salut Pública del Parlament Europeu, ha declarat:

“La votació d’avui és una victòria per als activistes en contra dels transgènics, i un cop per a les multinacionals agrícoles. Els dos transgènics que hem rebutjat avui estan dissenyats específicament per tolerar herbicides que suposen un risc rellevant per a la salut humana. Podem alimentar la població i al nostre guanyat sense recórrer a cultius transgènics perillosos i innecessaris, i a un còctel abundant de productes químics tòxics. Aquesta segueix sent la postura dels Verds.”

Keith Taylor

“I és clar que la gent escolta: el Parlament Europeu ha expressat la seva oposició als transgènics cop i un altre, igual que la majoria d’estats membres en nombroses decisions del comitè. El missatge és clar. El món ja produeix prou aliments per a 10.000 milions de persones, però les multinacionals agrícoles mantenen que necessitem transgènics per alimentar el món. No és així. No hauríem de seguir centrant-nos en augmentar la producció, sinó en reduir el malbaratament d’aliments i reorganitzar de forma radical el nostre sistema de distribució d’aliments, que és ineficient i malgastador.”

“Mentre els diputats europeus segueixen plantant cara a l’agronegoci, els ministres del govern conservador britànic han suggerit que el Brexit podria ser” una oportunitat “per relaxar la regulació dels cultius transgènics al Regne Unit. Des Els Verds lluitarem per assegurar-nos que això no passi; és vital que mantinguem i enfortim la normativa europea sobre transgènics després del Brexit. Per la salut de la població britànica, el medi ambient i els agricultors, Regne Unit no ha de ser inundada amb cultius modificats genèticament que no han estat analitzats adequadament.”

Context

A l’octubre de 2015 el Parlament s’oposava a una altra llei que permetia a qualsevol estat membre restringir o prohibir la venda i utilització de productes transgènics aprovats per la UE al seu territori. Als diputats europeus els preocupava que aquesta llei pogués tornar-se immanejable o conduir a la reintroducció de controls fronterers entre països pro- i anti-transgènics. Per això van demanar a la Comissió que presentés una proposta diferent.

Fonts:

European Parliament News – www.europarl.europa.eu/news/en/news-room/20170509IPR73942/calls-to-halt-gm-maize-and-cotton-import

Diputat del Parlament Europeu, Keith Taylor www.keithtaylormep.org.uk/2017/05/17/green-mep-welcomes-european-parliament-gmo-objection/

Ecologistes en Acció, Observatori OMG