A Espanya els pediatres fins fa poc recomanaven retardar la introducció de fruits secs fins almenys els 3 anys. Això és perquè els fruits secs i les llavors, per la seva forma i consistència dura, suposen un perill real d’ennuegament.

Ennuegar-se amb fruita seca o amb llavors pot ser molt perillós perquè, en ser tan durs, no es desfan al contacte amb la humitat natural de les vies respiratòries (fins i tot poden inflar-se) i poden taponar completament un bronqui o una altra part del pulmó i conduir a l’asfíxia.

L’ennuegament també es pot produir amb un altre tipus d’aliments durs o de forma irregular com les pastanagues i l’api crus, les olives o les crispetes de blat de moro; a més de amb caramels i xiclets.

Els nens menors de 4-5 anys encara estan aprenent a mastegar i empassar i no han de menjar fruits secs sencers fins que arribin a aquesta edat, i al principi han d’estar acompanyats per un adult i se’ls ha d’explicar la importància que té el que masteguin i empassin amb atenció i cura.

Això vol dir que un nen no pot provar fruits secs o llavors fins que no té aquesta edat? No, sí que pot menjar-ne, però sempre i quan no estiguin sencers. De fet els fruits secs i les llavors són aliments molt nutritius: en poc volum concentren gran quantitat de proteïnes, vitamines, minerals i molts dels greixos que necessiten els nens petits per créixer i desenvolupar el seu cervell. Els fruits secs i les llavors són una part molt important en l’alimentació infantil. Però cal oferir-los mòlts o en forma de mantega, que ha d’estar en una capa fina i sense grumolls ni trossets.

Els fruits secs, a més dels cacauets (que són realment llegums) poden produir al·lèrgies amb relativa freqüència. La millor manera de prevenir-les és introduir aquests aliments en la dieta del nadó el més aviat possible quant hagi complert els 6 mesos, s’ha vist que el risc d’al·lèrgies disminueix quan la introducció és primerenca. Podem afegir una culleradeta d’ametlles o nous mòltes a les seves farinetes de civada o a un iogurt. Quan el nadó ja mastega, podem untar una capa molt fineta de mantega de cacauet en una llesca de pa integral. Més tard es pot empolvorar una cullerada de qualsevol fruit sec mòlt sobre els plats de pasta, arròs o verdures.

Els nens i nenes amb pell molt atòpica o que hagin desenvolupat al·lèrgia a l’ou, han de consultar amb el seu pediatre abans d’introduir cacauets o fruits secs en la seva alimentació.

Autora: Miriam Martínez Biarge,  Metge Pediatra
Bio Eco Actual Juny 2017