Hi ha un llistat publicat al Diari Oficial de la Unió Europea de més de 7.000 noms d’ingredients dels productes cosmètics. Si tenim en compte que sota un mateix nom poden haver-hi diversos compostos serem conscients de la quantitat de substàncies diferents que podem trobar en els productes cosmètics.

Quan parlem de cosmètica no ens referim només al maquillatge o als productes de bellesa. En major o menor mesura, aquests productes ens acompanyen cada dia, des que ens aixequem i ens rentem la cara o prenem una dutxa fins que ens fiquem al llit i ens rentem les dents o ens posem una crema hidratant a la cara.

En funció dels nostres hàbits, entrarem en contacte cada dia amb centenars de compostos que formen part de la composició dels cosmètics. Aquests compostos poden ser naturals o químics. La proporció entre uns i altres depèn principalment del tipus de productes que utilitzem.

Per això és important tenir unes nocions bàsiques que ens ajudin a triar la millor cosmètica per a la nostra salut i per a la del medi ambient.

1.- Els productes cosmètics han d’incloure en la seva etiqueta el llistat d’ingredients en una nomenclatura coneguda com INCI. Són les sigles d’International Nomenclature Cosmetic Ingredient. S’utilitza internacionalment per nomenar a tots els ingredients dels cosmètics.

2.- En el llistat d’ingredients aquests s’ordenen segons la seva importància en la fórmula. És a dir, els primers són els que es troben en majors quantitats i els últims els que estan presents en quantitats més petites. Així que si un cosmètic ens parla de les fantàstiques propietats de l’oli d’oliva però aquest no apareix en els primers llocs de la llista hem de posar en dubte l’honestedat de l’empresa que ho publicita.

3.- Per identificar els ingredients vegetals d’un cosmètic hem de saber que s’utilitza el nom llatí de la planta seguit per:

Aqua, water o distilate: per hidrolats i aigües florals
Extract: per extractes
Oil: per a olis
Butter: per mantegues vegetals
Wax: per ceres vegetals

En una bona cosmètica aquests ingredients estan en les primeres posicions de la llista

4.- El terme parfum és un dels calaixos de sastre en el qual es pot incloure qualsevol substància que s’afegeixi al cosmètic per aromatitzar-lo. Dins d’aquesta denominació es pot incloure des d’un oli essencial natural fins ingredients sospitosos de ser cancerígens com el toluè o els ftalats. En una bona cosmètica sol estar indicat que es refereix a un oli essencial.

Veurem en properes publicacions quins ingredients hem d’evitar en els principals grups de cosmètics així com la possibilitat d’optar per la cosmètica certificada i com interpretar-la.

EcoestéticaAutora:  Montse Escutia, Co-Fundadora del Projecte Xarxa Ecoestètica – Associació Vida Sana
Bio Eco Actual Juny 2017