Un dels majors problemes de l’alimentació actual, que pot afectar tant a famílies vegetarianes com no vegetarianes, és l’excés de sucre.

El consum de sucre augmenta el risc de desenvolupar sobrepès, diabetis, i elevació del colesterol i triglicèrids en sang (el que eleva el risc cardiovascular), i afavoreix la formació de càries. A més aporta “calories buides”, el que pot conduir a una manca relativa de nutrients importants com vitamines i minerals. L’Organització Mundial de la Salut recomana que el consum de sucre sigui inferior al 10% de les calories totals de la dieta, i preferiblement menor del 5%. Per a un nen o nena de 5 anys, això significa no més de 15g de sucre al dia, l’equivalent a dos sobrets de sucre.

En la nostra societat actual la majoria no prenem el sucre “en sobres” sinó ocult en altres aliments, i per això som menys conscients de la quantitat de sucre real de la nostra dieta. Aquest hàbit es pot corregir aprenent a llegir les etiquetes dels aliments i coneixent el seu contingut en sucre i altres nutrients. Els aliments que amb més freqüència tenen sucre afegit són les galetes i la resta de brioixeria / rebosteria, moltes farinetes de cereals per a nadons, els batuts, gelats i postres làctics (o de soja), els refrescs, orxates i sucs, i algunes llets vegetals.

Tot el sucre afegit, tot i que es digui integral, panela, sucre de coco, xarop, etc., té els mateixos efectes negatius i ha de ser evitat amb la mateixa fermesa

Els sucres naturals presents en les fruites senceres (fresques o dessecades) no compten en aquest sentit i es poden menjar lliurement.

La millor manera d’evitar que els nostres fills desenvolupin dependència pel sucre és no oferir-los-hi quan són petits i el seu sentit del gust s’està desenvolupant. Si un nadó no pren productes endolcits, aprendrà a gaudir del sabor natural dels aliments. Si a casa no hi ha sucre ni productes ensucrats i els nens no els veuen, no podran menjar-ne ni demanar-los. Una altra cosa és que fora de casa, en una ocasió especial com una festa o un aniversari, En mengin, però això ha de ser sempre l’excepció. Molts pares pensen que la infància sense sucre ni llaminadures no és infància i que un nen sense dolços no pot ser feliç, però si pensem això amb deteniment ens adonarem que el que necessiten els nostres fills és atenció i amor, a més d’una bona salut ; i el consum de sucre és incompatible amb una bona salut. No subestimis els seus perills.

Autora: Miriam Martínez, metge pediatra vegetariana-vegana
Bio Eco Actual Juliol-Agost 2017