Lácteos en la alimentación infantil - lactis en l'alimentació infantil

La llet s’ha considerat sempre un component fonamental de l’alimentació infantil, per el que fins fa molt poc aquesta pregunta ni es plantejava. Però amb els coneixements de nutrició actuals les coses han canviat i cada vegada més persones, inclosos professionals de la salut, s’estan qüestionant aquest dogma.

A partir dels 2 anys els làctics no són imprescindibles i de fet l’excés (més de 2 racions / dia) pot tenir més perjudicis que beneficis. Una ració de lactis equival a un got de llet, dos iogurts, 60 g de formatge fresc o 30g de formatge curat.

Els làctics són valorats per la seva aportació de calci. No obstant això no són l’única font de calci, i ni tan sols són la millor si atenem a quant calci en podem absorbir d’ells.

Les millors fonts de calci són les verdures com la col arrissada, la col, el bròquil, la ruca i els créixens

El calci d’aquestes verdures s’absorbeix molt bé (40-60%) i a més proporcionen magnesi i vitamina K, dos elements fonamentals per mantenir una bona massa òssia i que solen ser deficients en la dieta occidental. A continuació hi ha els productes lactis, el calci s’absorbeix en un 30-40%. Però junt a ells trobem altres aliments amb una taxa d’absorció de calci similar: les llets vegetals (soja, civada, ametlles) enriquides amb calci, el tofu i el tempeh. Amb una taxa d’absorció una mica menor (20%) tenim aliments rics en calci com els llegums, les ametlles, el sèsam i les figues.

La conclusió és que és perfectament possible obtenir el calci que necessitem sense prendre làctics, sempre que seguim una dieta amb abundància de verdures i altres aliments rics en calci.

Què passa amb els menors de 2 anys?

Els nadons són lactants i sí necessiten llet; el seu organisme no està madur per processar i absorbir nutrients d’altres aliments. L’ideal és que prenguin la llet de la seva mare, però si això no és possible, hi ha fórmules adaptades especials que s’elaboren, seguint una normativa molt rigorosa, bé a partir de llet de vaca, bé a partir d’una barreja de proteïna de soja o d’arròs i d’olis vegetals, a les quals s’afegeixen vitamines i minerals en les mateixes quantitats que es troben en la llet humana.

Els nadons menors de 6 mesos no poden prendre una altra cosa que no sigui llet materna o una fórmula específica per a nadons. Ni la llet de vaca sense processar, ni les llets vegetals que es compren en els supermercats són adequades per a ells i fer-les servir posaria en perill la seva salut.

Autora: Miriam Martínez, metge pediatre vegetariana-vegana
Bio Eco Actual Setembre 2017