Quan arriba la collita, arriba tota de cop. Podem evitar aquest efecte fent sembres successives de cada planta, per exemple cada quinze dies, de manera que la collita es vagi escalonant. Però amb tot, hi ha un moment en que l’hort ens ofereix la seva abundància i cal saber gestionar-la.

Un mètode senzill de conservar part de la collita de l’hort jardí és buscar llocs frescos, lliures d’humitat i de llum a casa nostra o entorn proper. Per a aquesta conservació, primer buscarem parts de la casa situades al nord-est i lliure d’activitats. El pas següent és triar els recipients adequats:

Caixes de fusta

Aconsellable per a la fruita, sempre en capes o pisos separats per llistons o sostres airejats individuals, deixant ventilació i col·locant les peces sense contacte entre elles, en un lloc fosc i lliure de calor. És ideal per a pomes, peres, prunes, préssec de vinya, albercocs o raïm.

Orses i gerres

Per maceració o amaniment de fruits com olives o cebes tendres, pastanagues, remolatxa vermella, nap de taula, o xirivia. Es col·loquen dins de les gerres, sempre molt netes de terra i seques. Un truc molt efectiu és introduir guix d’escriure en pissarra entre capes ja que absorbeix la poca humitat que pugui quedar i permet la bona conservació dels tubercles.

Hi ha un moment en que l’hort ens ofereix la seva abundància i cal saber gestionar-la

Pots de vidre

Per a ús de conserves al bany maria com tomàquets, pebrots, mongeta verda tendra i fruites. Es poden introduir les hortalisses i les fruites crues, amb salsa o com melmelades. Es tapen hermèticament i es cou 25 minuts els pots completament submergits en aigua. Després poden conservar-se fins a un any.

En contacte directe amb el terra

El sòl és un espai ideal per a la conservació de collita de patates o cebes de guardar. El contacte directe amb la fresca del sòl permet que la collita duri mes temps sense grillar-se o podrir-se, sempre que estigui lliure de calor i llum. És important no amuntegar les hortalisses per evitar que es podreixin. Podem igualment afegir trossos de guix entre espais per restar la poca humitat que quedi, prevenint el deteriorament de la collita.

Sitges o dipòsits sota terra

En un lloc a l’exterior de casa i proper, s’excaven forats circulars d’aproximadament 80×80 cm de diàmetre i d’alt. Dins es poden introduir cols, xicoira, pastanagues, naps, remolatxes. Hi caben entre 10 o 12 unitats de cols o xicoires, i 50 o 100 de pastanagues, naps o remolatxes. Es cobreix amb palla seca, es tapa el forat amb una tapa impermeable i es protegeix amb la terra extreta. Es pot conservar des de la tardor fins a la primavera.

Deshidratació en forn solar

Per a la deshidratació s’usen caixes completament folrades de material fosc, deixant lliure part frontal i superior. Es col·loquen els fruits i es tanca la part frontal i superior amb un vidre de la seva mida. Se situa la caixa en tot moment orientada a la llum directa del sol, movent-la per seguir el cicle solar. Un cop el fruit ha perdut tota la humitat, el traiem del deshidratador i col·loquem nous fruits. Per préssecs, albercocs, baies, tomàquets, pebrots, carabasses i carbassons trossejats, pomes i codonys en làmines, entre d’altres.

Assecat de figues

Es col·loquen en superfícies airejades, com somiers vells o reixetes de malla de galliner. Es col·loquen sempre orientades al sol directe del dia. Cada cert temps els donem la volta i d’aquesta manera s’assequen uniformement. Un cop seques, es retiren i es conserven en caixes de fusta en poques quantitats. Serveixen per fer el famós “pa de figa”.

Suspès en lligats o trenats

El lloc de conservació pot ser una habitació interior de casa on passi l’aire i no acumuli la humitat, com unes golfes o altell. O bé en exterior, en una terrassa o balcó, però preferentment que no toqui el sol directe. Es fan les trenes, enfilats o lligats i es pengen per que es vagin assecant o conservant.

  • Alls: En trenes d’ aproximadament 80cm. Es trenen per les tiges de tres en tres, de dalt a baix.
  • Cebes: Es pengen per unitats de tres o quatre cebes.
  • Tomàquets de penjar: Lligats per unitats, de dalt a baix, en tires de 40 o 50.
  • Pebrots, bitxos i caiena: enfilats individualment en tires de 50 o 60 unitats.
  • Blat de moro: Lligats de les fulles protectores en manats de tres.
  • Tires de préssecs sense os, penjades individualment

Sitges de malla metàl·lica

Ideal per conservació de panotxes de blat de moro sense fulles protectores en exterior però amb protecció de teulada, conserva el blat de moro tot l’any sense humitat i optimitzant espai d’emmagatzematge.

Adobats en vinagre

Per hortalisses petites com cogombres, cebes tendres, bitxos, pastanagues, raves o remolatxa. El vinagre actua com agent protector que els conserva. Es posen en pots de vidre hermètics.

 

Excedente de cosecha excedent de collita

En oli

Aquest mitjà és ideal per conservar l’aroma de les plantes aromàtiques com l’alfàbrega, menta, farigola, orenga, melissa, romaní, julivert, sàlvia, entre d’altres. També s’usa per conservar els tomàquets dessecats, juntament amb trossos d’all. Es posen les herbes en un recipient de vidre i es cobreixen amb oli d’oliva verge extra.

Fermentats

Per a cols, coliflors, llombardes, bròquil i arrels com pastanagues, raves, naps o colinaps. Es ratllen o trossegen finament, s’afegeixen espècies i es cobreixen amb aigua i sal en un pot de vidre o gerra. Es deixa reposar quinze dies en què es produeix una fermentació làctica molt beneficiosa per a la flora intestinal i que conserva els productes.

Conservació en fred

Altres sistemes com la refrigeració o el congelat d’aliments, també són vàlids, però necessiten d’energia elèctrica constant. En una nevera la majoria d’hortalisses de fulla es poden mantenir una setmana. El congelat és ideal per mantenir la frescor de llegums com faves i pèsols. Per a això, s’alliberen de les seves beines, s’escalden lleugerament i es fiquen en bosses especials. Poden conservar-se durant sis mesos.

Autor: Quico Barranco. Avi Home-Llavor en el camí Roig. Productor i recuperador de llavors ecològiques – www.semillasmadretierra.com
Bio Eco Actual Setembre 2017